kepyklėlė

kvapniosios kardamoninės madlenos

Kai labai labai prisireikia saldaus skanėsto, dažniausiai kepu madlenas.

Jas labai paprasta paruošti, gana sparčiai iškepa, o skonių variacijų begalė. Puikios ir su vanile bei citrina, ir šokoladinės. Ir dar jos tokios elegantiškos, subtilios, vos du kąsniai – ir jokios nuodėmės.

Mano senutė madlenų kepimo forma skaičiuoja dešimtmetį ir, tikiu, sulauks dar tiek pat. Jei dar neturit, rekomenduoju metalinę – taip, ją teks rimčiau plauti nei silikoninę, nes prie jos pyragaičiai gali prilipti, ji apsitrins, bet madlenos pavyks klasiškesnės. Tokia forma geriau įkaista, todėl susiformuoja kepiniui būdinga kuprelė, o pačios madlenos dailiau apskrunda. Tik nepamirškit formelių kruopščiai patepti sviestu ir pabarstyti miltais, o iškepusias madlenas kelias minutes palikti atvėsti ir tik tada išimti.

Ir dar vienas patarimas, kuriuo pasidalijo vienas konditeris prancūzas ir kurio šventai laikausi jau ne vienerius metus. Prieš šaudami madlenų skardą kepti, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 230 laipsnių, o uždarę dureles sumažinkite iki 200. Šitaip palaikysite reikiamą karštį, mat pravėrus dureles dalis jo išgaruoja ir pyragaičiai gali tinkamai neiškilti.

R E C E P T A S

Kardamoninės madlenos

20 vnt. / per 40 min. (+ 1 val. vėsinti tešlai)

90 g sviesto

2 vidutiniai kiaušiniai

90 g cukraus

1 didesnio mandarino tarkuota žievelė

90 g miltų

1/2 šaukštelio kepimo miltelių

1 šaukštelis malto kardamono

žiupsnelis druskos

glajui:

baltojo šokolado

cukraus pudros

granatų sulčių

1. Sviestą ištirpink ir palik atvėsti.

2. Kiaušinius išplak su cukrumi iki purumo.

3. Miltus sumaišyk su kepimo milteliais, kardamonu ir druska.

4. Į kiaušinių plakinį supilk sviestą ir pamažu įplak sausąjį mišinį.

5. Kruopščiai išmaišyk, indą uždenk ir palik šaldytuve 1 val.

6. Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.

7. Madlenų kepimo formeles patepk sviestu ir pabarstyk miltais – jų likutį nukratyk.

8. Krėsk po maždaug šaukštą be kaupo tešlos.

9. Kepk orkaitėje apie 10-12 minučių, kol pakils ir parus.

10. Iškepusias madlenas kelias minutes palik formoje ir atsargiai iš jos išimk.

11. Glajui cukraus pudrą sumaišyk su trupučiu granatų sulčių (iki norimos konsistencijos).

12. Baltąjį šokoladą ištirpink.

13. Atvėsusias madlenas pamirkyk glajuje arba šokolade ir palik sustingti.

Dar daugiau įkvepiančių maisto istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Leave a Reply