topinambų sriuba su žaliuoju pesto
Jerusalem artichokes, girasoli arba mums įprastesnis pavadinimas – topinambai yra augalai, paplitę Šiaurės Amerikoje, o mūsų laikais ir Europoje. Topinambų vaisiai saldoki ir išvaizda šiek tiek primena bulves, juos galima ruošti kaip įprastas šaknines daržoves.
Kai prieš kelias dienas siautė beveik pūga ir termometras rodė vos +2, viriau jų sriubą. Tirštą ir sočią. Šildančią. Patogią – kaip kad patogiai jaukus yra angliškas žodžių junginys comfort food. Ir įdėjau šaukštelį žalio pavasario.
~ topinambų sriuba su žaliuoju pesto ~
4-6 porcijos
alyvuogių aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūnas
1 saliero stiebelis
2 česnako skiltelės
500 g topinambų
1 vidutinio dydžio bulvė
vištienos arba daržovių sultinio
žiupsnis Viduržemio jūros virtuvės prieskonių
šviežiai maltų juodųjų pipirų
60 ml grietinėlės
žaliajam pesto:
sauja bazilikų lapelių
8 lazdynų riešutų branduoliai
gabalėlis kietojo sūrio
alyvuogių aliejaus
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Puode pašildyk šlakelį alyvuogių aliejaus.
Sudėk smulkintą svogūną, česnakus ir salierą.
Kepk maišydamas, kol suminkštės. Nulupk bulvę ir topinambus. Supjaustyk kubeliais.
Į puodą sudėk smulkintas bulves ir topinambus. Užpilk sultiniu, kad apsemtų.
Virk apie 30 minučių, kol suminkštės. Pagardink prieskoniais. Sutrink.
Pesto padažui sutrink visas sudedamąsias dalis.
Į sriubą įmaišyk grietinėlę. Išpilstyk į lėkštes, įkrėsk pesto. Nedelsdamas patiek.
Skanaus!