humusas su burokėliais
Mėgstu burokėlius. Jų spalva žadina apetitą ir nuspalvina valgiaraštį. Jie nenuobodūs. Tinka ir į desertus.
Nors įprastai humusas gaminamas vien iš avinžirnių, tahinio, alyvuogių aliejaus ir kelių prieskonių, burokėliai čia puikiai dera. Kaip ir riešutai ar apelsinų sultys. Jei dar neragavot – labai patariu. O aš visai rimtai svarstau jo pasigaminti per šventes greta silkės. Įtariu, bus gerai.
~ humusas su burokėliais ~
saujelė migdolų
2 virti burokėliai
400 g skardinė avinžirnių
2 česnakų skiltelės
2 šaukštai tahini padažo
125 ml alyvuogių aliejaus (arba pagal situaciją)
šlakelis apelsinų sulčių ir truputis tarkuotos žievelės
žiupsnis druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
šaukštelis kaukazietiškų prieskonių arba za’atar
Riešutus pakepink sausoje keptuvėje.
Į smulkintuvą sudėk pasmulkintus burokėlius, suberk avinžirnius, riešutus, sudėk česnako skilteles. Supilk tahinį ir aliejų.
Sutrink iki vientisos masės.
Gali prireikti įpilti daugiau alyvuogių aliejaus – užtepas neturi būti labai tirštas, tačiau negali ir varvėti nuo šaukšto.
Pagardink apelsinų sultimis, žievele, druska, pipirais ir prieskoniais.
Man skaniausia tepti ant orkaitėje skrudintos, aliejumi pašlakstytos ir lengvai česnaku įtrintos šviesios duonos, tačiau užtepas puikus ragaujamas visaip.
Skanaus!
Labai įdomus ir spalvingas humusas, vaikams patiko tiek dėl savo skonio, tiek dėl įdomios spalvos. O svarbiausia – lengvai paruošiamas ir maistingas. Maniškiai jį labai mėgsta teptis ant čiabatos skrebučių – kepalo beveik iš karto ir nelieka. Ačiū autorei, tikrai puiki alternatyva tiems, kam klasikinis humusas jau visai pabodo.
Tai yra gražus! Aš bus virėjas šį savaitgalį.