baltojo šokolado triufeliai
Kai šąla nosis ir pirštų galiukai, kai šilumos norisi gerokai dažniau nei iki šiol, kai vilnonės, močiutės kantriai megztos, kojinės virsta didžiosiomis gelbėtojomis ir kai vitrinos ima žibėti, o savaitgaliais žmogučiai keliauja namo nešini spalvingais dovanų maišeliais, širdelę kutena laukimo jausmas. Kai kalendoriaus žymeklis pajuda link gruodžio, aš pradedu dienas skaičiuoti atbuline tvarka. 24 dienos iki Kūčių ir perpus mažiau – iki namų.
Ir, kuo arčiau jaukumo, šilumos ir dovanų metas, tuo labiau noriu rinkti, ruošti ir dalinti dovanas. Tad smagiai sutrepsėjau sužinojusi, jog dvi šaunios tinklaraštininkės – Viktorija ir Aurelija – kviečia tinklaraštininkus mainytis dovanomis. Jei rašai maisto tinklaraštį, kreipkis į Viktoriją, jei ne tik maisto – į Aureliją. Arba į abi – kaip aš :) Liuks! Pameni, dar mokykloje būdavo traukiami burtai, kuris klasiokas kuriam įteiks dovanėlę. Smagu būdavo, išsitrauki lapelį, išrenki dovaną ir Didžiąją dieną bandai nuspėti, iš kurios klasės pusės atkeliaus tau skirtoji. Pasitaikydavo, kad kartais bandydavai sukčiauti ir slapta keistis lapeliais su vardais tol, kol į rankas pakliūdavo (arba ne) simpatijos vardas :) Ne, sakot, taip nedarydavot? O aš darydavau, oi, kaip darydavau :)
Ir dar apie skanias dovanas – juk jų niekada nebus per daug, tiesa? Dalinuosi baltutėliais, it snaigės ant liežuvio galiuko tirpstančiais triufeliais. Birios kokoso drožlės, traškus migdolas, švelnus ir minkštas įdaras su fantastiškai derančiu lengvu citrininiu prieskoniu… Jie tikrai puikūs. Nesumeluosiu – tai vieni skaniausių kada nors gamintų ar ragautų triufelių.
~ baltojo šokolado triufeliai ~
35-40 triufelių
125 ml tiršto kokosų pieno
350 g baltojo šokolado
1 nedidelės citrinos nutarkuota žievelė
apie 40 migdolų be odelės
puodelis kokoso drožlių
Kokosų pieną supilk į prikaistuvį, sudėk sulaužytas šokolado plyteles, suberk smulkiai tarkuotą citrinos žievelę ir kaitink ant nedidelės ugnies, kol šokoladas ištirps. Retsykiais pamaišyk, kad šokolado nepritrauktų prie prikaistuvio dugno.
Mišinį palik atvėsti kambario temperatūroje ir padėk į šaldytuvą kelioms valandos ar, geriausia, nakčiai, kad šokoladinė masė tvirtai sustingtų ir būtų paprasčiau formuoti triufelius.
Migdolus paskrudink keptuvėje.
Imk po šaukštelį šokoladinės masės ir tarp delnų suformuok rutuliuką. Jį apvoliok kokoso drožlėse ir įbesk skrudintą migdolo riešutą.
Paruoštus triufelius sudėk į didelę lėkštę ir padėk į šaldytuvą sustingti.
N.B. Recepte naudojau tirštą tirštą, beveik grietinės tirštumo, kokosų kremą. Nesu tikra, ar Lietuvoje jo įmanoma gauti, tad paieškok tirštesnio kokosų pieno – jo Vilniuje anksčiau galima būdavo rasti Prismoje. Jei nerastum – nieko baisaus, gali naudoti riebią grietinėlę.
Triufelius laikyk šaldytuve – kambaryje jie sparčiai minkštėja.
Skanaus!
Anksčiau:
Šaltinis: The complete book of modern classics, p. 469.
ar mėginote masę ilgiau šaldyti? geriausia palikti šaldytuve nakčiai…
kitas variantas – skystokas kokosų pienas, kartais parduotuvėse pasitaiko ne visai kokybiško. jei masė nesustingtų ir per naktį, mėginčiau įdėti dar 100 g šokolado. labai gaila, bet nežinau, ką dar patarti galėčiau..
Ka daryti kai nestingsta?Mase atrodo kieta,bet net rutuliuku suformuoti neiseina, nes yra tasi ir labai lipni. Neviltis…
Rūta, visai gali būt, kad tokį pat kokosų kremą (kokį radai Rimi) perku ir Londone, nes būtent Rimi užtikau tos pačios firmos gaminių.
Ačiū už info :)
vakar žiūrinėjau to kokosų pieno, skardinėse yra IKI, kainuoja kažkur apie 5,5Lt (400ml). o Rimi panaši skardinė brangesnė visu litu. tačiau Rimi (Gedimino9) užmačiau kokosų kremą – parduodamas mažuose tetrapakuose – 200ml, 5,29Lt. manyčiau, tas kokosų kremas kaip tik ir turėtų čia tikti. tik, aišku, nepigiai šitas skanėstas gaunasi…
aš pati tikriausiai pabandysiu su grietinėle.
tiesa, žinau, kad kokosų pieno tikrai Prizmoj būna, o kokosų kremo turėtų būti ir IKI, tačiau tuo metu, kai žiūrėjau, tik jo kaina kabojo..
Labai ačiū už atsakymą, Jurgita! tuomet geriau pirksių riebią grietinėlę, manau bus saugiau :) nes šiuo metu esu išvykusi iš Vilniaus, tad nežinau ar rasčiau daugiau rūšių kokosų pieno (o tuo labiau kremo). gaminti žadu vakare, tad per naktį manau sustings. jeigu viską būsiu padariusi gerai… :)
Živile, skonis smarkiai nesikeis – kokosų kremo (ar pieno) praktiškai nesijaučia, skirtumas tarp jo ir grietinėlės tik tas, jog pastaroji yra gyvulinės kilmės produktas, iš esmės jie papildo vienas kitą :) Grietinėlės naudoti neteko, patarčiau tik naudoti riebesnę ir įpilti jos mažiau – 100 ml vietoj 125 ml, o šokolado imti tiek pat gramų, kiek nurodyta recepte.
Beje, su kokosų kremu prieš kelias dienas gaminau ir grįžusi į Vilnių – stingo dar lėčiau nei Londone :) Greičiausiai kaltas šaldytuvas, tad nusiteik ir neišsigąsk, jog jame palaikyti gali tekti ilgiau nei kelias valandas.
Skanaus :)
jau laukiu rytojaus – gaminsiu juos būtinai!! :)) tik norėjau pasidomėti.. ar labai skiriasi skonis naudojant giretinėlę, o ne kokosų pieną? man bijau nusipirkti skystą kokosų pieną ir kad paskui nesustings… :/
Dovile, fuuu, net atsipūčiau perskaičius :) Būtinai būtinai įmaišyk dar plytelę šokolado ir turėtų pavykti – gali būt, kad tas mano kokosų kremas visgi dar tirštesnis už tirščiausią kokosų pieną… Ir labai lauksiu žinių, kad galėčiau papildyti receptą – kiekvieną nesėkmę priimu labai asmeniškai, nes receptus dedu visad tik išmėgintus ir pavykusius.. :)
Oj tikrai neišmečiau, vis dar šaldytuve stovi, namuose daug smaližių, kurie tikrai neleido to padaryti :) Reiks pamėginti dar vieną plytele šokolado įdėti. Ačiū už patarimą :)
Dovile, reikėjo masės neišmesti, o įdėti papildomą plytelę šokolado! Ai, kaip gaila, kad nepavyko…
Na labai gaila, tačiau triufeliai man taip kaip parodyta ir rašyta nepavyko. Kokoso pieno ir balto šokolado mase liko skysta, ji nesustingo, nors laikiau masę per visą naktį ir dar dieną :( Įtariu kad gal per mažai dėjau balto šokolado. Reiks bandyti dar karta :)
Dovile, laikau kumščius, kad pavyktų ir patiktų :)
Ir ačiū už patarimą dėl tiršto kokosų pieno!
kaip tik siuo metu darau siuos triufelius, labai tikiuosi, kad pavyks. Tirsto kokoso pieno gavau IKI parduotuveje, egzotiniu produktu skyrelyje, didesniuose miestuose tikrai rasite ;)
Juliana, čia triufeliai nr. vienas, garantuoju :)
Marta, dėkui. Pritariu, kad dovana puiki, ir pritariu dar kartelį, kad ne visai praktiška. Nebent įteikimas vyktų lauke spaudžiant minus penkiolikai, pageidautina, šaltukui, ir valgomi būtų čia pat, gėrintis žerinčia Rotušės egle :))
Nuostabus triufeliai!
Apskritai triufeliai labai puiki skani dovana atrodo, tik visuomet pagrindinė problema, kuri mane sustabdo, jog nemažai jų kambario temperatūroje minkštėja, minkštėja ir kol pasiekia skirtajam, taip ir suminkštėja. O juk norėtųsi įteikus nesakyti „palaikyk dar šaldytuve” :D.
Oh wow kaip skanu. O dar ir su kokosu. Reikės gamint :)
Ačiū, Dalia. O tu pamėgink – taip paprasta ir visai greita, ypač jei šaldytuvas itin greitai šaldo, pakaks ir gerų 3-4 valandų, nereiks laukt nė pernakt :)
Jurgita, Londone, atrodo, žiema apskritai atšaukiama :) Labai šiltas ir gražus ruduo iki šiol, nors pernai buvo baiiisiai šalta.
Ačiū, kad rašai – nors įrašas ir nebe pirmadieninis :))
Ineta, pažįįįstamas jausmas :) Man labai patinka ir tai, kad jie beveik vegetariški (jei neskaičiuosime šokolade esančio pieno :)
Turbūt šiuo metu viską atiduočiau už vieną šį saldainiuką:) vaje vaje kaip mane jie gundo… Jie tikrai kaip pūkeliai atrodo:)
Šiandien (Lietuvoje) atsikėlusi ryte nuskubėjau prie lango, gal sninga (visgi kalendorinė žiema), bet dar rudenėlis neužleidžia vietos žiemai :) O vat, čia pas tave ir prisnigo – saldžiomis puriomis elegantiškomis „snaigutėmis”. Nuostabu, tikrai jau „kvepia” Kalėdomis. Laukime jų visi kartu :)
Kaip šviesu ir šventiška. Gražios labai nuotraukos. Ir tokių triufelių norisi… :)
Neringa, ačiū… Iš tavęs ypač malonu girdėt!
Indre, dėkui, taip taip, tasai patsai :)
Kristina, skaičiuojam skaičiuojam dienas :))
Traleliushke, vadinas Blue dragon coconut cream, popierinis pakelis, 250 ml. Pirkau Morrisons (atrodo) egzotinių visokių ten dalykų skyriuj :) Tik laikyk jį ne šaldytuve prieš naudodama, nes sustings ir bus sunku iškrapštyt :)
O kuri kokosu piena cia naudojai? As UK, tikiuosi rasiu :)
kaip skanu, hmm ir grazu! Ir as jau laukiu Kaledu ir keliones namucio! ;D
Mmm atrodo nuostabiai. Prismoje tikrai yra to tiršto kokosų pieno – mėlynam kvadratiniam pakely :)
mmm kaip cia skaniai ir sventiskai! nuostabios nuotraukos!