auksinis kukurūzų kruopų pyragas
Už upės baltu marmuru švyti rūmai, o prieplaukoje rikiuojasi laiveliai. Suoleliai krantinėje nuguldyti paltais ir megztiniais, krykštauja žuvėdros ir mirga vanduo.
Tarsi eliksyro įkvepi lengvo ir minkšto pavasario oro. Lėtai iškvepi. Apsigaubi saulės skraiste ir prisimerki žvelgdamas į vandenį. Kažkur toli, toliau nei už upės – sulaikai kvapą – skamba trimitas.
Pirmoji žaluma ir kvepianti žolė. Mano pirmas angliškas pavasaris. Toks jautrus ir išlauktas…
Kaip atrodo laimė? Ji turėtų būti pavasario pumpurų ir narcizų spalvos…~~~
~ kukurūzų kruopų pyragas ~
45 g razinų
2 šaukštai brendžio (nebūtina)
225 g ricotta sūrio
250 g cukraus*
225 g kukurūzų kruopų
žiupsnelis malto muskato
1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto
20 g nesūraus šalto sviesto
po 2 šaukštus smulkintų migdolų ir šokolado gabalėlių
keli šaukštai migdolų riekelių
Nedideliame indelyje razinas sumaišyk su brendžiu, užpilk vandens tiek, kad apsemtų razinas, ir palik 30 min. Tuomet vandenį nupilk, razinas nusausink ir atidėk.
Brendžio neturėjau, tad razinas tiesiog išmirkiau vandenyje.
Ricotta sudėk į didesnį dubenį ir užpilk 450 ml šalto vandens. Suplak šluotele arba plakikliu.
Suberk cukrų ir dar sykį suplak, galiausiai šaukštu įmaišyk kukurūzų kruopas, maltą muskatą, citrinos žievelę, vanilės ekstraktą, razinas, smulkintus migdolus ir šokolado gabalėlius. Tešla bus labai skysta – viskas gerai, taip ir turi būti.
22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepk sviestu ir supilk tešlą.
Pyrago viršų apibarstyk migdolų riekelėmis ir tolygiai paskirstyk šalto sviesto gabalėlius.
Kepk 160 laipsnių orkaitėje apie 1 1/2 val., kol pyragas pagels ir atrodys tvirtas pajudinus kepimo formą.
Patiek šiltą arba atvėsusį su debesimi cukraus pudros ir plakta grietinėle.
~~~
Tai nėra tipiškas pyragas. Visų pirma, sudėtyje nėra miltų ir kiaušinių. Visų antra, jei kada nors esi ragavęs itališkos polentos (virtos kukurūzų košės), pameni, jog ji yra labai soti, šilta lengvai kabinama šakute, o atšalusi – šaukštu. Toks yra ir pyragas – tvirtas it šalta kukurūzų košė :) Man ir mano valgytojams labai patiko. Ne per saldus ir paruošiamas labai greitai.
Nežinau, ar Lietuvoje yra pirkti chocolate chips – šokolado gabalėlių, kurie kepiniuose netirpsta. Jei nerastum, bandyk įdėti smulkinto juodojo arba pieniško šokolado gabalėlių arba nedėti nieko – šokoladą pyragui pritaikiau pati. Migdolus gali keisti kedrinėmis pinijomis, o razinas – smulkintomis datulėmis.
*Beje - dėl cukraus kiekio labai prašau perskaityti komentarą.
Skanaus!
~~~
~ Recipe in English ~
~ polenta cake ~
45 g sultanas
2 tablespoons brandy (optional)
225 g ricotta
250 g caster sugar
225 g polenta
pinch of grated nutmeg
1/2 teaspoon grated lemon zest
1/4 teaspoon vanilla extract
20 g unsalted butter, chilled and cut into small cubes
2 tablespoons chopped almonds and milk chocolate chips, each
few tablespoons of sliced almonds
Put the sultanas and brandy in a small bowl with enough water to cover them and leave for 30 mins. Drain and dry well.
Preheat the oven to 160 C and grease a 22 cm spring-form tin.
Put the ricotta in a large bowl and add 450 ml cold water. Beat with a wire whisk or electric beaters until smooth. Don't be alarmed by the thinness of the mixture - it can be ver liquid, depending on the brand of ricotta used. Add the sugar and beat until smooth, then stir in the polenta, nutmeg, lemon zest, vanilla, chopped almonds and chocolate chips.
Pour the mixture into the tin. Dot the surface with butter and sprinkle with sliced almonds on top. Bake for about 1 1/2 hours until golden and set.
Serve warm or cold, dusted with icing sugar and accompanied by whipped cream.
~~~
~~~
Enjoy!
Anksčiau: Il bustrengo - kukurūzų kruopų pyragas su obuoliais ir razinomis
Adaptuota pagal Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 271.
Elvyra, tiktu kreminis suris ar net liesa varske.
o koki galima deti vietoj sito ricotta sūrio ?
Dalia, koks siaubas, atsiprašau labai, kad anksčiau nesusipratau pastabos įrašyti… Seniai garsiai pakalbėdavau, bet tik pirmą sykį tiek cukraus naudot kepiny teko, todėl praleidau pro akis.
Na, bent jau patiko, džiaugiuos, kad saldumas nesugadino nuotaikos :) Kukurūzų miltai tikrai turėjo tikti.
Ir miela, kad užsukat :)
Išgąsdinot su tuo cukrumi :) Kai pamačiau perspėjimą (kurio ryte nebuvo), buvo jau per vėlu – pyragas jau tupėjo orkaitėje… :) Iškepusį valgėme lyg apkepą, su grietine, tai saldumą ji „prigesino”. O atvėsęs pyragas – super saldus. Valgytojams jis labai patiko. Beje, naudojau ne kruopas, o kukurūzų miltus. Pritarsiu Giedrei, kad pyragas įdomus ir labai skanus. Kepsiu dar ne kartą, tik cukraus kiekį gerokai sumažinsiu :) Ačiū už tokias skanias ir pavasariškas nuotraukas, kurios suviliojo išbandyt šį receptą.
Asta, dėkui :)
Giedre, smagu, kad patiko.
Dabar dėl to cukraus. Čia, UK, pastebėjau (ir ne aš viena) vieną dalyką: cukrus ir druska nėra tokie, prie kokių buvau įpratusi Lietuvoje. Jų visad reikia naudoti daugiau, o saldina/sūdo mažiau. Lietuvoje, kepdama pyragą, cukraus visada berdavau mažiau nei recepte siūlydavo, turėjau tokią taisyklę, o čia ne kartą esu susimovusi, todėl aklai seku receptą :) Ir šiuosyk pyragas tikrai nebuvo per saldus nei vienam valgytojui, o tu naudojai tik pusę kiekio ir štai!
Labai ačiū už pastabą, reikės greta kiekvieno recepto (ir gamindami šį pyragą!) pažymėti, jog skaitytojai iš gimtinės cukraus kiekį mažintų bent perpus :)
Ačiū už receptą, labai skanus ir įdomus. Tik aš dėjau 125 gr rudojo cukraus, ir tai buvo per saldu:)
Ir lėkštė, ir pyragas, ir šakutės desertinės… viskas čia labai gražu :) Bet gražiausias tai tas pavasaris, saulės spinduliais nuspalvinęs nuotraukas :)
Reda, skonis taip pat neprastas :) Tikrai kepsiu dar ne sykį, panorėjus čia ir dabar skanaus.
marrti, man ji taip pat labai miela :)
Pyragas atrodo skaniai, bet jau kokio gražumo mėlynoji lėkštė !
Na atrodo tai super skaniai:)