~~~
Šiandien namuose – angliška virtuvė ir jos viena iš pažibų – apple crumble arba obuolių trupiniuotis. Receptas gimė per Antrąjį pasaulinį karą, kai spaudė nepritekliai, tačiau valgyt skaniai vis viena norėjos. Pažiūrėkim į pagrindinę crumble komandos sudėtį: miltai, sviestas, cukrus ir obuoliai. Vėliau prisijungė cinamonas ir avižiniai dribsniai.
Skaičiau tokį įdomų straipsnelį apie mitybą Anglijos mokyklose. Respondentams buvo užduotas klausimas, kokį patiekalą geriausiai ir blogiausiai pamena iš mokyklos laikų. Nemažai jų teigė, jog patys geriausi prisiminimai susiję būtent su desertais, konkrečiai – įvairiais tradiciniais angliškais pudingais ir apple crumble. Remiantis duomenimis, pateikiamais straipsnyje, šiais laikais, kai stengiamasi maitintis sveikai ir skaičiuoti kalorijas ne tik namuose, bet ir mokyklose, norėta desertus uždrausti. Vis dėlto du trečdaliai respondentų pageidautų, kad jų vaikams nebūtų uždrausta mėgautis skanėstais mokyklose ir toliau.
Pabandžiau ir aš prisiminti, kas iš mokyklos desertų meniu labiausiai įsiminė… Gal cinamoninių sausainių lazdelės po 10 ct už vienetą? Arba spurgos su džemu… Kurių klasiokai bernai prinešdavo už lietuvių kalbos rašinėlių taisymą. Dar keptą duoną ne į temą pamenu, 5 ct gabaliukas, vos įkąst eidavo. Pyragų negamino – nuskriausti mes, vadinasi, lyginant su britukais.Apple crumble – nuostabus. Labai greitai pagaminamas. Sudėtinių dalių nebūtina specialiai ieškoti parduotuvėse – paprastai kiekvienuose namuose atsiras obuolių, sviesto, prieskonių ir miltų. Skonis baisiai pažįstamas, tikrai esu tokį skanavusi kažkurioje kavinėje.
~ apple crumble ~
7 obuoliai
pusė stiklinės ir dar keli šaukštai cukraus
pusė stiklinės ir dar keli šaukštai cukraus
2,5 stiklinės miltų
2 šaukštai avižinių dribsnių
2 šaukštai avižinių dribsnių
šaukštelis cinamono
150 g sviesto
150 g sviesto
1. Obuolius nulupti, supjaustyti didesniai kvadratėliais, kad kepami neištižtų. Sudėti į puodą, užpilti puse stiklinės cukraus ir cinamonu, išmaišyti, uždengti ir ant nedidelės ugnies pakaitinti 10 min.
2. Į dubenį suberti miltus, įdėti atšilusį sviestą ir gerai sutrinti rankomis, kol abu susimaišys ir susidarys trupiniai. Tuomet įberti kelis nepilnus šaukštus cukraus ir dribsnius, vėl trinkite tešlą tarp delnų. Matysit: kai „tešla” taps visiškai smėlinė – vadinas, užtenka.
3. Obuolius suberti į skardą, apibarstyti trupiniais šiek tiek prispaudžiant prie obuolių.
4. Kepti 150 laipsnių orkaitėje apie 30 min, kol trupiniai gražiai apskrus. Būtina valgyti su vaniliniu plombyru – antraip daug prarasit :)Skanaus!
2. Į dubenį suberti miltus, įdėti atšilusį sviestą ir gerai sutrinti rankomis, kol abu susimaišys ir susidarys trupiniai. Tuomet įberti kelis nepilnus šaukštus cukraus ir dribsnius, vėl trinkite tešlą tarp delnų. Matysit: kai „tešla” taps visiškai smėlinė – vadinas, užtenka.
3. Obuolius suberti į skardą, apibarstyti trupiniais šiek tiek prispaudžiant prie obuolių.
4. Kepti 150 laipsnių orkaitėje apie 30 min, kol trupiniai gražiai apskrus. Būtina valgyti su vaniliniu plombyru – antraip daug prarasit :)Skanaus!
Pasidalinkite: