graikiška duona su alyvuogėmis ir rozmarinais

Mes šokdavom į raudoną automobiliuką, pūškuodavom į kalnus, leisdavomės į laukinius paplūdimius ir alyvmedžių giraites – ten, kur nebūdavo nė gyvos dvasios, iš krepšelio traukdavom sūrį, alyvuoges ir tamsią duoną;

godžiai valgydavom čia pat, klausydamiesi kalnų vėjo, cikadų ir kažkur ten, už kalnų, ar visai šalia, prieš akis ošiančios jūros;

gerdavom saulę ir Retsiną, ganydavom akis į veriančiai mėlyną graikišką dangų…

~~~

~ graikiška duona su alyvuogėmis ir rozmarinais – eliopita ~

2 stiklinės kvietinių miltų

1 1/2 stiklinės viso grūdo ruginių miltų

1/2 šaukštelio druskos

šaukštas be kaupo kepimo miltelių

1/2 šaukštelio džiovintų maltų rozmarinų

3/4 stiklinės šilto vandens

1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus

po pusę stiklinės žaliųjų ir juodųjų alyvuogių be kauliukų (arba stiklinė tik vienos rūšies)

vidutinis svogūnas

Svogūną susmulkink, alyvuoges padalink į dvi dalis.

Miltus dideliame dubenyje sumaišyk su kepimo milteliais, druska ir maltais rozmarinais.

Miltų viduryje suformuok duobutę, supilk vandenį, aliejų, sudėk smulkintą svogūną ir alyvuoges. Iš šonų į vidurį po truputį stumdamas miltus, suminkyk tešlą.

Ją išversk ant miltais pabarstyto stalviršio (neišminkyta tešla bus kietoka) ir minkyk apie 10 min., kol gausi pakankamai minkštą tešlą; suformuok į kamuolį.

Tešlą pridenk virtuviniu rankšluosčiu ir palik 15-30 min.

~~~


Tuo metu įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.

Kepimo skardą padenk popieriumi ir lengvai sutepk aliejumi. Tešlos kamuolį suplok delnu ir padėk ant kepimo popieriaus.

Kepk 25 min., tuomet duoną ištrauk, viršų patepk aliejumi ir pabarstyk rozmarinais. Toliau kepk dar 20 min.

~~~

Labai skani duona, nors ir kiek trapoka dėl viso grūdo miltų. Subtiliai jaučiamas svogūno ir alyvuogių skonis. Būtinai bus kepama dar ne kartą, tik kitą sykį norėčiau jausti dar daugiau alyvuogių :)

Skanaus!

~~~

~~~

Recipe in English

~ greek olive bread – eliopita ~

2 cups all-purpose flour
1 1/2 cup whole wheat flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon dried rosemary
3/2 cup warm water
1/4 cup olive oil
1/2 cup black and green olives, pitted and halved
1 medium onion, finely chopped
Sift the flour, baking powder and salt into a large bowl. Stir in the
rosemary. Make a well in the center and add the water, the oil, the
olives and onion. Stir together until fairly well mixed, then
transfer the dough to a lightly floured surface and knead until
smooth, 10 minutes. Form the dough into a ball, cover it with cloth
and let it rest on the work surface 15 to 30 min.
Preheat the oven to 200 C. Lightly coat a baking paper with the oil.
When the dough is ready, flatten it out with your hands. Transfer it
to the prepared baking sheet and bake for 25 min.
Then brush the top with some oil and sprinkle on the rosemary.
Continue baking until quite golden, 20 min.
Remove from the oven and cool completely before serving.

Enjoy!

Šaltinis: Susanna Hoffman. The olive and the caper: adventures in Greek cooking, p. 137

Anksčiau: Morkų duona su graikiniais riešutais (soda bread)

 

Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    Dainiau, vėluoju atsakyti, bet gal dar užsuksi :)
    Kitą sykį žemiau nei skarda su duona įstatyk dar vieną skardą arba kepimo groteles, o ant jų pastatyk indą su vandeniu. Garai atliks savo darbą :) Duonos padas, kai vadini :) bus skanesnis ir traškesnis, ne per kietas.
    Liuks, kad patiko :)

  2. 3
    Dainius

    Aš šitą duoną pabandžiau išsikepti su sausomis mielėmis. Dariau pusę porcijos ir į ją įdėjau vieną pakelį sausų mielių (11g). Nežinau koks turi būti skonis su kepimo milteliais, tai gan sunku lyginti, tačiau gavosi skani. Gal kiek duonos padas gavosi kietokas, bet nežinau, kas tai įtakoja. Manau šiaip mielių reiktų daugiau. Vis dėl to, duona buvo skani ir suvalgyta tą pačią dieną :)

  3. 4
    Raskila

    Aš taip pat kepu duona su raugu (na, tiksliau vieną kartą jau kepiau:)). Gal kas bandėte šiam receptui naudoti rauga? auuu, būtų labai įdomu išgirsti ar pavyko?

  4. 5
    duonosirzaidimu

    Rita, mielės raugu kepiniuose lengvai keičiamos, dėl kepimo miltelių nesu tikra.. Šiaip, teoriškai mąstant, vienas kitą turėtų lengvai pakeisti, reikėtų mėginti :)

  5. 9
    duonosirzaidimu

    Karolina, esi ragavusi? :) Man labai skani ji, tik geriausia valgyti atvėsusią, valgant karštą kiek jaučiasi kepimo milteliai. Ir dar norėčiau daugiau alyvuogių, gal net nepjaustytų :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *