Mes šokdavom į raudoną automobiliuką, pūškuodavom į kalnus, leisdavomės į laukinius paplūdimius ir alyvmedžių giraites – ten, kur nebūdavo nė gyvos dvasios, iš krepšelio traukdavom sūrį, alyvuoges ir tamsią duoną;
godžiai valgydavom čia pat, klausydamiesi kalnų vėjo, cikadų ir kažkur ten, už kalnų, ar visai šalia, prieš akis ošiančios jūros;
gerdavom saulę ir Retsiną, ganydavom akis į veriančiai mėlyną graikišką dangų…
~~~
~ graikiška duona su alyvuogėmis ir rozmarinais – eliopita ~
2 stiklinės kvietinių miltų
1 1/2 stiklinės viso grūdo ruginių miltų
1/2 šaukštelio druskos
šaukštas be kaupo kepimo miltelių
1/2 šaukštelio džiovintų maltų rozmarinų
3/4 stiklinės šilto vandens
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
po pusę stiklinės žaliųjų ir juodųjų alyvuogių be kauliukų (arba stiklinė tik vienos rūšies)
vidutinis svogūnas
Svogūną susmulkink, alyvuoges padalink į dvi dalis.
Miltus dideliame dubenyje sumaišyk su kepimo milteliais, druska ir maltais rozmarinais.
Miltų viduryje suformuok duobutę, supilk vandenį, aliejų, sudėk smulkintą svogūną ir alyvuoges. Iš šonų į vidurį po truputį stumdamas miltus, suminkyk tešlą.
Ją išversk ant miltais pabarstyto stalviršio (neišminkyta tešla bus kietoka) ir minkyk apie 10 min., kol gausi pakankamai minkštą tešlą; suformuok į kamuolį.
Tešlą pridenk virtuviniu rankšluosčiu ir palik 15-30 min.
~~~
Tuo metu įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.
Kepimo skardą padenk popieriumi ir lengvai sutepk aliejumi. Tešlos kamuolį suplok delnu ir padėk ant kepimo popieriaus.
Kepk 25 min., tuomet duoną ištrauk, viršų patepk aliejumi ir pabarstyk rozmarinais. Toliau kepk dar 20 min.
~~~
Labai skani duona, nors ir kiek trapoka dėl viso grūdo miltų. Subtiliai jaučiamas svogūno ir alyvuogių skonis. Būtinai bus kepama dar ne kartą, tik kitą sykį norėčiau jausti dar daugiau alyvuogių :)
Skanaus!
~~~
~~~
Recipe in English
~ greek olive bread – eliopita ~
2 cups all-purpose flour
1 1/2 cup whole wheat flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon dried rosemary
3/2 cup warm water
1/4 cup olive oil
1/2 cup black and green olives, pitted and halved
1 medium onion, finely chopped
Sift the flour, baking powder and salt into a large bowl. Stir in the rosemary. Make a well in the center and add the water, the oil, the olives and onion. Stir together until fairly well mixed, then transfer the dough to a lightly floured surface and knead until smooth, 10 minutes. Form the dough into a ball, cover it with cloth and let it rest on the work surface 15 to 30 min.
Preheat the oven to 200 C. Lightly coat a baking paper with the oil.
When the dough is ready, flatten it out with your hands. Transfer it to the prepared baking sheet and bake for 25 min.
Then brush the top with some oil and sprinkle on the rosemary. Continue baking until quite golden, 20 min.
Remove from the oven and cool completely before serving.
Enjoy!
Šaltinis: Susanna Hoffman. The olive and the caper: adventures in Greek cooking, p. 137
Anksčiau: Morkų duona su graikiniais riešutais (soda bread)