biskvitinis obuolių pyragas

Štai stovi jis, žmogus iš praeities, su kuriuo susidūrei kaktomuša prekybos centre. Žmogus, kurio nematei… penkerius, dešimt metų..? Žmogus, apie kurį nieko negirdėjai, atrodo, tūkstančius dienų ir naktų, stovi priešais. Ne, jūsų nesiejo meilė, ne. Greičiau draugystė, simpatija, apibarstyta obuolių pyrago trupiniais vidurnaktį ir gaubė laužo šviesos karštomis vasaros naktimis. Susitinki ir sustingsti. Mintyse imi svarstyti, kodėl būtent šiandien, kodėl tada, kai štai stovi sau po tiekos metų išsitaršiusiais plaukais ir neapgalvotai apsirengusi. Prekybos centre, po velnių! Stebi jo veidą, bruožus, pasikeitęs, pagalvoji. Pasenęs. Susimetusios raukšlelės – ne vien nuo smagių dienų. Akys – žydros ir vis dar melancholiškos. Po akimis atsiradę maišeliai. Nuo bemiegių naktų, sunkaus darbo, prasto gyvenimo būdo ar vakarykščio vakarėlio. Ir balsas… Kito žmogaus.

…kažin, kaip jis mato tave? Ranka nejučia užkiša neklusnią plaukų sruogą už ausies, o veidą nušviečia nejauki šypsena. Stovit vienas prieš kitą ir tylit. Kaip sekas?, klausi. Gerai, atsako. Šypsena. Šypsena. Kas naujo? Na, sunku papasakoti greit… Pritardama linkčioji. Akys neramiai bėgioja. Rankos tvirčiau įsikimba krepšelį. Dar kelios šypsenos. Tai aš jau eisiu, manęs laukia. Iki. Iki. Šypsena – šypsena.

Nei gal telefono numeriais apsikeiskim, nei gal susimatysim? Paleidžiat vienas kitą. Iki kito karto, galbūt dar po dešimties metų. Galbūt kitame prekybos centre, galbūt kitoje pasaulio šalyje ar mieste. Galbūt niekada. Kas žino. Praeitį, matyt, geriausia paleisti. Bet viduje taip… kažkas. Ne nostalgija, ne melancholija, ne. Kažkas.

Apple sponge cake

~ biskvitinis obuolių pyragas ~

5 dideli obuoliai (arba iki 1 kg – kuo daugiau obuolių, tuo drėgnesnis pyragas)

5 kiaušiniai

stiklinė miltų

stiklinė cukraus

gabalėlis sviesto kepimo formai sutepti

Kiaušinių trynius atskirk nuo baltymų. Pusę stiklinės cukraus suberk į trynius, kitą pusę – į baltymus.

Baltymus plak tol, kol jų padvigubės (maždaug 5 min.).

Trynius su cukrumi sutrink mediniu šaukštu.

Tuomet atsargiai sumaišyk su baltymais, įsijok miltus, išmaišyk.

Kepimo formą (geriausia – atsegamais kraštais) patepk sviestu, supilk pusę tešlos, sudėk nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius, užpilk likusia tešla.

Taigi, kepimo laikas. Mano senutėje elektrinėje orkaitėje, kurioje niekad tiksliai nežinodavau, koks karštis nustatytas, iškepdavo per 30-35 min. Naujoje 180 laipsnių temperatūroje kepė valandą. Patariu kepant pirmą kartą labai sekti laiką. Ar pyragas iškepė, tikrink mediniu smeigtuku. Iškepusį pyragą 10 min. palaikyk šiltoje orkaitėje, kad nesukristų.

~~~

Vienas skaniausių obuolių pyragų. Pats nuostabiausias. Pats tikriausias. Kepamas daugybę metų ir niekada nepabostantis.

Su puodeliu prisiminimų – jums ir kiekvienam.

~ Recipe in English ~

~ apple sponge pie ~
5 large apples, peeled and sliced
5 eggs, separated
1 cup of flour
1 cup of sugar
a piece of butter to grease the tin 

Add half of sugar to the yolks and the other half - to the whites.
Beat the whites until they double in size (for about 5 min.).
Cream the yolks and sugar with a wooden spoon.
Then, gently mix creamed yolks with whites, add the flour and stir well.
Pour half of the batter into the baking tin (ideally - spring-form tin), add the apples and pour over the remaining batter.
Preheat the oven to 180 C. Bake for 35-45 mins. or until a skewer inserted into the center of the pie comes out clean.

Skanaus!

Pasidalinkite:

25 Comments

Add Yours
  1. 2
    Laura

    Kepiau, pavyko tiesiog tobulai! Ačiū už receptą, kepsiu dar ir dar… :) Tik man tokia mintis iškilo – įmaišyt obuolius į tešlą ir tada sukrėsti į kepimo formą. Kažin, gerai čia gautųsi?

  2. 3
    Aistė

    Labai skanus pyragas gavosi. Pridėsiu receptuką prie mėgstamiausių ir skaniausių kepinių. :)

  3. 4
    aure

    vakar prasiėjusi lietaus-krušos, tiesiog lietuvišku senamiesčio vakaru:D, padariau išvada,kad reikia šito pyrago :PP 10 balų! rimtai, pirma karta kepiau be kepimo miltelių ar sviesto obuoliniiii:) bet tokia skani tešla, taip greitai. nežinau, ką daryčiau be šito blogo, jis tiek idėjų pamėtėja ir akirati praplečia, labai labai smagumas ima! :]

  4. 8
    duonosirzaidimu

    Sveika :) Mano stiklinė, apie kurią visuose (beveik) receptuose užsimenu – 250 ml :)

  5. 11
    E

    Pirmoji nuotrauka po recepto tiesiog tobula… Nors as megstu tik sokoladinius arba varskinius desertus, bet dabar jau noriu ir obuoliniooooooo! :)

  6. 12
    duonosirzaidimu

    Juta, mano senas kaip pasaulis receptas, bet su šešiais kiaušiniais :)) Aš bent naudočiau ne mažiau nei penkis, nes ar šeši, ar penki, skirtumo tikrai skonyje nepajusi.

  7. 14
    duonosirzaidimu

    Juta, nuostabus, pritariu :) Lėkštė keraminė pirkta Maksėj, lėkštė tortui – antikvaras :)

    Dėl pyrago mano situacija tokia: turimame recepte buvo įrašyti 6 kiaušiniai, bet tą kartą, kai kepiau, turėjau tik 5, todėl iki šiol tik tiek ir tenaudoju :) Keturi gal mažoka… Nebent XL dydžio būtų, teiraukis tame tinklaraštyje. Vizualiai neatrodo, kad trūktų, o dėl skonio nieko ir negaliu atsakyt :)

  8. 19
    Asta

    Oi, koks pyragas! :) Toks girdėtas ir matytas :))) Ir labai skanus, žinau! O tavo nuotraukose – dar ir gražus be galo :)

    Įrašą perskaičiau su šypsena ir atodūsiu – „kaip gerai, kad man taip nebuvo“ :D Ir nenorėčiau. Tikriausiai labai… keista pamatyti žmogų visai kitokį, nei jis yra paskutiniuose prisiminimuose. Ir pajusti tą akimirką beveik apčiuopiamą begalinį skiriantį atstumą…

  9. 20
    duonosirzaidimu

    Taip, turbūt nėra paprastesnio :)
    O baltymų atskirai neišplakus irgi išsipučia lyg debesėlis? :)

  10. 21
    Ruta

    Aš irgi šitą pyragą kepu – nu toks paprastas, nu toks skanus, kad neįmanoma :) Tik baltymus kartu plaku: t.y., pirma kiaušinius su cukrum iki purios masės, o tada miltus šast ir viskas :)

  11. 22
    duonosirzaidimu

    Matau, ne man vienai situacija pažįstama :)

    Žiupsneli, kad nuo šiandien nebevaikščiotum susivėlus, nu-nu-nu :)) Man keista, kad va Vilniuj gi žinau, jog daug pažįstamų gyvena, klasiokų, grupiokų, bet niekad nieko nesutinku. Niekad. Bet va nuvažiau į Kretą ir hop – bendradarbis žygiuoja :) O čia dar simpatija taip va netikėtai, et.

    Jurga, Egle, eikit sau, padavė buvusių simpatijų :)) Nykumaa nykumaa, norėjos greičiau į kojas duot :))
    Background‘as tai laikinas, kad ir kaip būtų gaila, bet kol vasara, manau, pavyks dar kokį kartą trečią panaudot :)

    Egle, būtent, ta mintis žybt į galvą „ne tas žmogus, nebe tas“. Nei balsas, nei veidas. Kažkoks vidinis drebuliukas supurtė, pasikeitėm keliom frazėm ir savais keliais… Važiuodama namo ilgai apie tai galvojau, įrašas pats susidėliojo mintyse tiesiog prisiminimų audrai įsisukus..

  12. 23
    Eglė

    Negaliu nepakomentuoti… Čia turbūt vasaros pradžia kalta, nes mane pačią praeitą savaitę ištiko kone lygiai toks pat nutikimas.. Skirtumas tik tas, kad nebuvau nei susivėlusi, nei nepasidažiusi.. (bet yra buvę ir taip). tas keistas tuštumos jausmas ir NEBE TAS žmogus palieką kažkokią sumaištį kuriam laikui.

    Nežinau geras tai ar blogas jausmas, bet kad apmastymams reikia skirti bent kelias dienas laiko, tai faktas…

  13. 24
    Jurga

    Eina sau, aš tokią pačią situaciją šeštadienį apturėjau :D Ir pagalvojau – nykuma :)))

    O background’ as koks !!! Dieve mano!

  14. 25
    Žiu

    Oj oj aš taip visada senus draugus ir pažįstamus sutinku – išsitaršius, nepasidažius, trumpam užlėkus į parduotuvę :))

    Bet baisiai nenorėčiau kokios paauglystės MEILĖS taip sutikt, o žinau, kad viena kažkada DIDELĖ kažkur netoliese gyvena.. Kita vertus, žinau, tik taip ir bus :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *