Pasakojo, kad tą naktį dangus maišėsi su žeme. Žydėjo alyvos ir kaštonai, kvepėjo artėjančio stebuklo laukimu.
Ji į gyvenimą pasibeldė ankstų pavasario rytą, praūžus audrai ir langus nuplovus lietaus lašams. Pasveikino pasaulį ir pravėrė tamsias akis.
Ačiū, mama ir tėti.
~~~
~ sūrio pyragas ~
4×125 g šviežio minkšto sūrio Philadelphia original
1/2 stiklinės cukraus
šaukštelis smulkiai tarkuotos apelsino žievelės
3 kiaušiniai
šaukštas kukurūzų miltų
šlakelis vanilės ekstrakto
pagrindui:
180 g tirpinto sviesto
200 g nesūrių krekerių
papildomai sviesto kepimo formai sutepti
papuošimui:
1 1/2 stiklinės šaldytų vyšnių
šaukštas kukurūzų miltų
1/4 stiklinės vandens
1/4 stiklinės cukraus
2 šaukštai citrinos sulčių
~~~
~~~
Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.
Sausainius susmulkink, sumaišyk su tirpintu sviestu.
20 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais sutepk gabalėliu sviesto ir aplipdyk trupiniais. Padėk į šaldytuvą, kol gaminsi įdarą.
Įdarui inde plaktuvu sumaišyk kambario temperatūros sūrį, cukrų, kukurūzų miltus ir tarkuotą apelsino žievelę. Po vieną įmušk kiaušinius ir suplak iki vientisos masės.
~~~
~~~
Įdarą supilk į kepimo formą ir pašauk į orkaitę 15 min. Praėjus nurodytam laikui, karštį sumažink iki 160 laipsnių ir kepk dar maždaug 25 min., kol pyragas iškils ir jo viršus gražiai paruduos. Tuomet orkaitę išjunk ir pyragą palik joje 20 min. Nesijaudink, jei viduriukas sukris – taip jau nutinka.
~~~
~~~
Vyšnias, cukrų, kukurūzų miltus, vandenį ir citrinos sultis sudėk į nedidelį puodelį, užvirk, pavirk kelias minutes ir nukelk nuo ugnies. Visiškai atšaldyk. Skystis turėtų sutirštėti.
Iš orkaitės ištrauktą pyragą apdėliok vyšniomis ir užpilk sirupu.
Sūrio pyragas skaniausias atvėsęs.
~~~
N.B. Sausainius sutrink iki smulkių trupinių – aš dėl kažkokių priežasčių to nepadariau.
N.B.2 Cukraus kitą sykį naudočiau daugiau, 3/4 stiklinės.
N.B.3 Pagrindui galima įberti kelis šaukštus rudojo cukrus.
~~~
~~~
Skanaus!
Šaltiniai: Smitten kitchen ir The cook book chronicles