kepyklėlė

sūrio pyragas

Pasakojo, kad naktį dangus maišėsi su žeme. Žydėjo alyvos ir kaštonai, kvepėjo artėjančio stebuklo laukimu.

Ji į gyvenimą pasibeldė ankstų pavasario rytą, praūžus audrai ir langus nuplovus lietaus lašams. Pasveikino pasaulį ir pravėrė tamsias akis.

Ačiū, mama ir tėti.

~~~

~ sūrio pyragas ~

4×125 g šviežio minkšto sūrio Philadelphia original

1/2 stiklinės cukraus

šaukštelis smulkiai tarkuotos apelsino žievelės

3 kiaušiniai

šaukštas kukurūzų miltų

šlakelis vanilės ekstrakto

pagrindui:

180 g tirpinto sviesto

200 g nesūrių krekerių

papildomai sviesto kepimo formai sutepti

papuošimui:

1 1/2 stiklinės šaldytų vyšnių

šaukštas kukurūzų miltų

1/4 stiklinės vandens

1/4 stiklinės cukraus

2 šaukštai citrinos sulčių

~~~

~~~

Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.

Sausainius susmulkink, sumaišyk su tirpintu sviestu.

20 cm skersmens kepimo formą nuimamais kraštais sutepk gabalėliu sviesto ir aplipdyk trupiniais. Padėk į šaldytuvą, kol gaminsi įdarą.

Įdarui inde plaktuvu sumaišyk kambario temperatūros sūrį, cukrų, kukurūzų miltus ir tarkuotą apelsino žievelę. Po vieną įmušk kiaušinius ir suplak iki vientisos masės.

~~~

~~~

Įdarą supilk į kepimo formą ir pašauk į orkaitę 15 min. Praėjus nurodytam laikui, karštį sumažink iki 160 laipsnių ir kepk dar maždaug 25 min., kol pyragas iškils ir jo viršus gražiai paruduos. Tuomet orkaitę išjunk ir pyragą palik joje 20 min. Nesijaudink, jei viduriukas sukris – taip jau nutinka.

~~~

~~~

Vyšnias, cukrų, kukurūzų miltus, vandenį ir citrinos sultis sudėk į nedidelį puodelį, užvirk, pavirk kelias minutes ir nukelk nuo ugnies. Visiškai atšaldyk. Skystis turėtų sutirštėti.

Iš orkaitės ištrauktą pyragą apdėliok vyšniomis ir užpilk sirupu.

Sūrio pyragas skaniausias atvėsęs.

~~~

N.B. Sausainius sutrink iki smulkių trupinių – aš dėl kažkokių priežasčių to nepadariau.

N.B.2 Cukraus kitą sykį naudočiau daugiau, 3/4 stiklinės.

N.B.3 Pagrindui galima įberti kelis šaukštus rudojo cukrus.

~~~

~~~

Skanaus!

Šaltiniai: Smitten kitchen ir The cook book chronicles

 

Pasidalinkite:

12 thoughts on “sūrio pyragas

  1. galiu drąsiai teigti: pagal skonį (mmm!!), gaminimo trukmę/pastangas/kainą ir išvaizdą, šis pyragas užima pirmą vietą:] ne per saldus, ne per sausas, na tiesiog Nr 1 :))

  2. Hello, Emma :)
    Thanks for stopping by :)

  3. Kokią nuostabią puokštę linkėjimų radau, ačiū, merginos ;)

    Gegužė – mylimiausias metų laikas, kai jau gamtoje lyg ir nebe pavasaris, bet dar ir ne vasara, aukso viduriukas :) Su visais kvapais ir skaisčia žaluma.

    Karolina, horoskopuos gi rašo, kad jaučiai – didūs kulinarai ir gurmanai, hahaha :))) Su artėjančiu ;)

    Inga, būtent tądien :) Su gimtadieniu ir tave ;))

  4. Su gimtadieniu :)jei jis buvo tą dieną, kaip ir įrašas, tai mes švenčiame kartu :)))))

  5. Glėbys nuoširdžių sveikinimų gimimo dienos proga! :)) Svajok, mylėk, tikėk, džiaukis… ir rašyk :)

  6. Sveikinu su tortadieniu!! Daug skanių akimirkų, saldžių svajonių, kvepiančių išsipildymų, netirpstančios laimės… tiesiog GARDŽIŲ GYVENIMO DIENŲ!!! ;)

    P.S. gegužė nuostabiausias metų laikas gimti! :D

  7. Su gimtadieniu! ;)
    Tai mes panašiu metu gimusios, nes maniškis jau tuoj tuoj :))

  8. Taip ir supratau, kad gimtadienis :) sveikinimai ;)*
    Tortas žavus – kažkokio tokio stiliaus ir aš gaminsiu ryt :)

  9. Su!! Šviesių, laimingų ir skanių ateinančių.Ir, žinoma, kūrybinio bei kulinarinio polėkio :)

Leave a Reply