itališka daržovių sriuba su virtinukais

Esu truputį pakvaišusi.

Tikrai. Mažumėlę, kruopelytę, truputuką. 

Dėl kelių dalykų: įdomių knygų, skanaus maisto, gražių daiktų, katinų, kelionių ir visko, kas itališka. Tas kvaitulys, apsilankęs kadaise, seniai seniai, dar besėdint mokyklos suole ir besigilinant į Romos imperijos pakilimus ir nuosmukius, pirštu vedžiojant kaustytu auliniu batu žemėlapyje nuo Milano per Genują, Florenciją, Romą, Neapolį, Barį iki Mesinos, minčių ir širdies neapleidžia iki šiol.

Kartais jaučiuosi esanti priklausoma – geriau patraukit iš mano akių visus Italian, Italy, Italia, italiano, itališka. Jei galėčiau, susipirkčiau visas knygas apie itališką virtuvę. Ir visai nesvarbu, kad daugelyje jų receptai kartojasi ir anaiptol ne visi verti dėmesio. Užtat ten, tarp žodžių ir eilučių, yra Sicilia ir Venezia, Roma ir Amalfi, Bernini ir Piazza Navona, Cinque Terre ir Vin Santo, Renesansas ir Barokas, Botticelli ir Petrarca, Jovanotti ir Nek, saldiejigelati e gelaterie ir jaukiosios trattorie.

Ar tai būtų filmas, ar daina, ar knyga – neturi reikšmės. Visada žinau, kad, pasirinkusi italų rašytojo knygą, neapsiriksiu: joje puikuosis ne tik geresnis ar blogesnis siužetas, bet – o tai svarbiausia – kasdienio itališko gyvenimo nuotrupos, virtuvės kvapai, itališkos citatos. Daug daug saulės, emocijų, juoko ir žydros jūros. Kiparisų, žalių slėnių ir siauromis gatvelėmis nardančių fiatų.

Žinau, esu nepataisoma.

Un po’ pazza.*

 

~ minestrone veloce con tortellini al formaggio~

sriubai:

nedidelė cukinija

vidutinio dydžio morka

2 saliero stiebeliai

vidutinio dydžio svogūnas

3 česnako skiltelės

ryšelis šviežių petražolių

500 ml daržovių sultinio

400 g skardinė smulkintų pomidorų

šviežiai maltų juodųjų pipirų

šaukštas alyvuogių aliejaus

žiupsnelis cukraus

tortellini:

(tinginiukams: mačiau prekybos centruose ravioli su sūriu :)

stiklinė (160 g) miltų

2 kiaušiniai

šaukštas alyvuogių aliejaus

druskos

kelių rūšių labai smulkiai tarkuoto sūrio (naudojau Rokiškio Kietąjį ir šiek tiek Džiugo)

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Aukštoje keptuvėje arba moliniame puode įkaitintame aliejuje 5 min. pakepink smulkiai supjaustytą svogūną ir sutrintas česnako skilteles. Sudėk kubeliais supjaustytą cukiniją, morką, saliero stiebelius, susmulkintas petražoles ir dar patroškink penkias minutes.

Supilk pomidorus, sultinį, įberk žiupsnelį cukraus, keptuvę ar puodą pridenk dangčiu ir virk ant vidutinės ugnies 20-30 min. arba tol, kol gausi trokštamo traškumo daržoves. Nemėgstu suvirusių, todėl man pakako 20 min.

Paskanink šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Tortellini gamink pagal šį receptą, tik formuok mažesnius virtinukus.

Kitame puode išvirk tortellini. Sriubą išpilstyk į lėkštes, sudėk virtinukus, papuošk smulkintomis petražolėmis ir, jei nori, užsitarkuok sūrio. Patiek su šviežia duona.

~~~

Skanu. Baiminausi, kad konservuoti pomidorai sriubai suteiks nepageidaujamo rūgštumo, tačiau įbėrus truputį cukraus baimės išgaravo.

Kai atkeliaus šviežių, skanių ir lietuviškų pomidorų metas, konservuotus galima bus be jokios sąžinės graužaties pakeisti jais.

Tarp kitko. Skaniausia kitą dieną ;)

Buon appetito!

Šaltinis: Olive magazine, March 2010, p. 84.

* truputėlį pakvaišusi (it.) 
Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 2
    aure

    vakar pagaminau si geri- fantastika!!! na taaaaaip skanuuu:)))))) tik dejau dvi skardines pomidoru ir dar sviezia zaliaja paprika ;D labai aciu uz toki gera recepta, istirpo maistas per valanda ir visi likome suzaveti :))

  2. 3
    duonosirzaidimu

    Egle, o taip, man iš Romos labai puikiai įsiminė gatvėse šunų palikti linkėjimai :)) Ir dar benamių gausa, pas mus jie taip atvirai gatvėse nemiega ir negyvena…
    O apskritai Roma patiko. Aišku, judrus miestas, mašinų, motorolerių pilna, babajai praeit labiausiai lankomuose objektuose neduoda su savo rožėm for free, bet architektūra, maistas, saulė, tos visos itališkos greitakalbės atperka :) Labai gaila, kad iki Neapolio nesusiorganizavom, ten dar kitokia Italija būtų. Beje, ačiū, kad Fellini priminei, reik ir man atgaivinti prisiminimus..

    Nu va, o aš jau maniau, turėsiu su kuo dėl klaidų konsultuotis, et :))

  3. 4
    Egle B

    Ai, geriau jau toli svajonėse :) Kai praeitą kartą buvau Romoje, norejau pafotografuoti, bet negalėjau paimti į rankas fotoaparato, nes būtų išėjęs labai piktas nuotraukų ciklas – važiuoji vežimėliu šaligatviu, saugai vaiką, kad dilgėlių neliestų, o ratai į sh* neįvažiuotų. Privažiuoji perėją, negali pereiti gatvės, nes užstatyta. Išeini į gatvę, turi dar gerokai žingsniuoti judria gatve, kol rasi tarpuką tarp mašinų grįžti į šaligatvį. Aišku, ne tame esmė gyvenime :D Kita savaitė galbūt vėl Romoje nusimato, pažiūrėjau Fellini Roma, bandau gaivinti meilę

    O dėl klaidų manęs neklausk, ne specialistė tikrai :) Ypač dvigubos priebalsės tamsus miškas :))

  4. 7
    duonosirzaidimu

    Jurga, ačiū ir mėgink :) Man patiko, net ir be tortellini skanu.

    ieva, spėk iš trijų kartų ;) Tik dėl kas ryto nesu tikra, jau pasipasakojau Eglei žemiau :)

    jule, ai… Netyčia sukirbėjo va taip kažkaip ir pasileido žodžiai pievom itališkom ;)

    Gamyklėle, ačiū.. :)

    Egle, žinai, tau pasisekė (ir vis dar sekasi) ją pažinti giliau, man viso labo knygose, dainose, filmuose, virtuvėje ir trumpai apsilankant :) Iš tikrųjų nežinau net, ar norėčiau ten gyventi. Bijau, kad svajonių pasaulis nesudužtų į šukes nuo realybės :) Lai jis būna kažkur ten, horizonte, trokštamas ir nepasiekiamas :)
    P.S. sakyk, ar daug klaidų pridariau itališkai priskrebenus? ;)

    Gintare, modelis šį sykį buvo gerai nusiteikęs :) Ačiū ir išmėgink, gal ims ir patiks :)

  5. 9
    Egle B

    Nežinau, kodėl kai dalino meilę Italijai, man jos pagailėjo :) Tiksliau, liko variantas, kaip su uošviene ‘myliu per atstumą, nes nereikia kartu gyventi’ :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *