Esu truputį pakvaišusi.
Tikrai. Mažumėlę, kruopelytę, truputuką.
Dėl kelių dalykų: įdomių knygų, skanaus maisto, gražių daiktų, katinų, kelionių ir visko, kas itališka. Tas kvaitulys, apsilankęs kadaise, seniai seniai, dar besėdint mokyklos suole ir besigilinant į Romos imperijos pakilimus ir nuosmukius, pirštu vedžiojant kaustytu auliniu batu žemėlapyje nuo Milano per Genują, Florenciją, Romą, Neapolį, Barį iki Mesinos, minčių ir širdies neapleidžia iki šiol.
Kartais jaučiuosi esanti priklausoma – geriau patraukit iš mano akių visus Italian, Italy, Italia, italiano, itališka. Jei galėčiau, susipirkčiau visas knygas apie itališką virtuvę. Ir visai nesvarbu, kad daugelyje jų receptai kartojasi ir anaiptol ne visi verti dėmesio. Užtat ten, tarp žodžių ir eilučių, yra Sicilia ir Venezia, Roma ir Amalfi, Bernini ir Piazza Navona, Cinque Terre ir Vin Santo, Renesansas ir Barokas, Botticelli ir Petrarca, Jovanotti ir Nek, saldiejigelati e gelaterie ir jaukiosios trattorie.
Ar tai būtų filmas, ar daina, ar knyga – neturi reikšmės. Visada žinau, kad, pasirinkusi italų rašytojo knygą, neapsiriksiu: joje puikuosis ne tik geresnis ar blogesnis siužetas, bet – o tai svarbiausia – kasdienio itališko gyvenimo nuotrupos, virtuvės kvapai, itališkos citatos. Daug daug saulės, emocijų, juoko ir žydros jūros. Kiparisų, žalių slėnių ir siauromis gatvelėmis nardančių fiatų.
Žinau, esu nepataisoma.
Un po’ pazza.*
~ minestrone veloce con tortellini al formaggio~
sriubai:
nedidelė cukinija
vidutinio dydžio morka
2 saliero stiebeliai
vidutinio dydžio svogūnas
3 česnako skiltelės
ryšelis šviežių petražolių
500 ml daržovių sultinio
400 g skardinė smulkintų pomidorų
šviežiai maltų juodųjų pipirų
šaukštas alyvuogių aliejaus
žiupsnelis cukraus
tortellini:
(tinginiukams: mačiau prekybos centruose ravioli su sūriu :)
stiklinė (160 g) miltų
2 kiaušiniai
šaukštas alyvuogių aliejaus
druskos
kelių rūšių labai smulkiai tarkuoto sūrio (naudojau Rokiškio Kietąjį ir šiek tiek Džiugo)
šviežiai maltų juodųjų pipirų
Aukštoje keptuvėje arba moliniame puode įkaitintame aliejuje 5 min. pakepink smulkiai supjaustytą svogūną ir sutrintas česnako skilteles. Sudėk kubeliais supjaustytą cukiniją, morką, saliero stiebelius, susmulkintas petražoles ir dar patroškink penkias minutes.
Supilk pomidorus, sultinį, įberk žiupsnelį cukraus, keptuvę ar puodą pridenk dangčiu ir virk ant vidutinės ugnies 20-30 min. arba tol, kol gausi trokštamo traškumo daržoves. Nemėgstu suvirusių, todėl man pakako 20 min.
Paskanink šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Tortellini gamink pagal šį receptą, tik formuok mažesnius virtinukus.
Kitame puode išvirk tortellini. Sriubą išpilstyk į lėkštes, sudėk virtinukus, papuošk smulkintomis petražolėmis ir, jei nori, užsitarkuok sūrio. Patiek su šviežia duona.
~~~
Skanu. Baiminausi, kad konservuoti pomidorai sriubai suteiks nepageidaujamo rūgštumo, tačiau įbėrus truputį cukraus baimės išgaravo.
Kai atkeliaus šviežių, skanių ir lietuviškų pomidorų metas, konservuotus galima bus be jokios sąžinės graužaties pakeisti jais.
Tarp kitko. Skaniausia kitą dieną ;)
Buon appetito!
Šaltinis: Olive magazine, March 2010, p. 84.
* truputėlį pakvaišusi (it.)