riešutiniai obuoliai su saldintu sutirštintu pienu

Atostogauti yra gera.

Netgi viduržiemį. Viduržiemį – ypač. Kai rytais visus pažadina nenuoramos žadintuvai, kai tenka skubėt į darbus, bristi per pusnis, atsikasinėti automobilius ir keiktis spūstyse, aš palaimingai sapnuoju kažkelintą sapną. Tingiai rąžausi, pramerkiu akis ir nusprendžiu, kad dar anksti, kad keltis juk nereikia, galima patinginiauti ir neskubėti. Šiandien praleisiu dieną taip, kaip noriu aš, o ne kaip man primesta. Neskubėdama nusimesiu antklodę, iškelsiu kojas iš lovos, pasirąžysiu, įsispirsiu šlepetes, apsigalvosiu ir vėl griūsiu atgal su katinu glėby. Galų gale nusprendusi ropštis lauk, užsikaisiu arbatos, susitepsiu sumuštinį (arba ne, juk atostogos, galiu sau leisti ir prabangesnius pusryčius). Papusryčiausiu ir pasiruošiu dienai. Dienai, kuri bus nuostabi. Nes bus mano ir tik mano.

~~~

~~~

Atostogaujant net lengviau laukti pavasario. Beveik jaučiu, kaip jis kvepia už lango sprogstančiais pumpurais. Vakar suklusau: išgirdau čiulbant pavasarinį paukštelį, kaip mes jį vadinam ir kurio vardo iki šiol neišsiaiškinau. Metų metais jis tebūdavo pavasarinis paukštelis, pavasario pranašas.

Vadinas, žiema jau tikrai keliauja atgal į šiaurę! Nenoromis, nemačiomis, bet renkasi mantą ir, burbėdama po varvančia nosimi, slenka tolyn, užleisdama vietą saulei, šilumai ir žibutėms.

~~~

~ kepti obuoliai su riešutais ir kondensuotu pienu ~

6 vidutiniai obuoliai

po kelis šaukštus graikinių ir migdolų riešutų, pasmulkintų

keli šaukštai saldinto sutirštinto pieno

pusė šaukštelio maltų gvazdikėlių

pusė šaukštelio cinamono

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Obuolius nuplauk, atsargiai išskobk peiliu arba tam skirtu gremžtuku ir sudėk į gilesnį kepimo indą.

Riešutus sumaišyk su prieskoniais ir kondensuotu pienu, sudėk į obuolius ir pašauk į orkaitę maždaug 20 min. Svarbu neperlaikyti, antraip susprogs!

Skanaus!

~~~

~~~

Recipe in English
~ baked apples with nuts and sweetened condensed milk ~
6 medium apples
few tablespoon of roughly chopped walnuts and almonds
few tablespoons of sweetened condensed milk
1/2 teaspoon of crushed cloves
1/2 teaspoon of cinnamon
 Preheat the oven to 180 degrees. 
Start by coring your apples using an apple corer.  Set them aside in a baking dish.
Blend the nuts and spices with a few tablespoons of sweetened condensed milk and fill the apples right to the top.
Bake in a preheated oven for 20 mins. 

Enjoy!

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 3
    Ieva

    Och, pavadinimas kaip puikiai skamba, iskart suintriguoja. Zinoma, skonis tikrai neatsilieka..niam niam.
    Naudokites atostogomis kiek galit ;)

  2. 5
    duonosirzaidimu

    Ieva, atostogos per trumpos ;) Šis štai variantas obuolinis kaip tik pusryčiams tokiems nekasdieniškiems ruoštas ir buvo. Dar keli variantai tikrai bus. Vėliau :)
    Aš nuo darbų atitrūkstu kažkaip. Gal nuo darbo pobūdžio priklauso, savų niekuomet namo neparsinešu…

    osox, įdomu, kaip tavo teta kepė, smalsu :) Energijos tikrai taip, šiuose obuoliuose pakankamai :)
    Beje, atradau, kad man labai skanu mėgautis grynai smulkintais riešutais, sumaišytais su kond. pienu ir prieskoniais :)

    Egle, atsiimu žodžius. Taip susiklostė, suprantama. Vis tiek jos ateis :)
    P.S. pagal autorinę dirbi, ar ne. Manau, galiu turėt tau klausimų kada nors ;)

  3. 6
    Eglė

    Jurga, anaiptol. Visi tavo variantai pro šalį. Tiesiog taip susiklostė situacija, kad aš jau treti metai be atostogų. Ir dar. Aš nesiskundžiu :P

    O situacija tokia, ne dėl darbų keitimo – aš kaip tik esu pastovus ir ištikimas darbuotojas. Pirma, niekada nesutampa mūsų K. darbų grafikas ir atostogai – vienos mano suplanuotos atostogos link Kanų ir St. Tropezo nuplaukė užpuolus darbams ir pasikeitus darbdavio planams. K. teko vykti vienam. O aš viena atostogauti nenoriu ir nemėgstu. Ypač po ilgo ir liūdno laukimo namie, kaip tąkart.
    Antra, mano darbdaviai visuomet rasdavo priežasčių, dėl kurių, mano atostogos vis nusikeldavo mėnesiui ar trim.

    O dabar situacija vėlgi kitokia,dirbdama pagal autorinę sutartį, kaip žinia, tokio malonumo kaip leisti sau atostogas aš turiu labai apskaičiuoti ne tik atostogų finansus, bet ir darbų apimtis. ATrodo kas čia tokio, aut. sut. kaip tik lankstu – bet ne, darbo pobūdis nelabai leidžia atitrūkti. Be to, K. pirmą kartą pakeitė darbą ir anksčiausiai mudviejų atostogos nusimato tik rudenį.

  4. 7
    osox

    Tik per plauką neragavau orkaitėje keptus obuolius su kondensuotu pienu pas tetą, kadangi tiesiog nenutuokiau apie tai… Na, tiesiog nesu didis obuolių mėgėjas, o manęs paklausus „ar nori kepti obuolių?“, iškart atsakau „NE!“. Bet tik vėliau sužinojau, kad tai buvo nuo sėklų ir žėvelės išvalyti, kondensuoto pieno pataluose kepti obuoliukai, et…

    Tiesa, čia kiek kitaip. Dar riešutukai, t.y. dar daugiau kalorijų pilvukui! :D

  5. 8
    ieva

    kokia smagi rūžava nosikė! :)

    tai dabar mes jau galim laukt prabangių pusryčių receptų? ;)

    man atostogos labai patinka! gėrių gėris! esu įsitikinusi :) tik man niekaip jos „neveikia“… atsijungti nuo darbų nesugebu niekaip, nors… gal nelabai ir noriu, tik pati to dar nesupratau :) bet man labai smagu būna svajoti apie atostogas :)

  6. 10
    julė

    aaaaatostogos. man nuo šiandienos. aišku, kalnai darbų kalnai darbų universitetas spaus spaus iki negalėjimo, bet spjoviau. man atostogos. lauktos išlauktos neturėtos nuo pat rugsėjo brrrrrr.
    nors bendrakursiai jau šiandien bibliotekose sėdėjo. dievaži!

    noriu viską iš galvos išmesti ir pa-il-sė-ti. pa-il-sė-ti!!!

  7. 11
    duonosirzaidimu

    Aš tai nesuprantu, Egle, tavo skundų, kad niekaip neišeini atostogų. Ar taip dažnai darbus keiti, kad pusmečio neišdirbi, ar neišleidžia, ar pati nori, bet nenori? Nu niekaip.

    Violeta, je, užeina silpnumo akimirkų visiems. Dabar man kaip tik tokia :) Ir mėgaujuos, cha, ką, aš nedirbantis žmogus, kad negaliu atostogų išeit? Dar ko.
    Obuoliai dėkoja :)

  8. 12
    Violeta

    Pasimetus Eglė, nebesupranta vaiks kas tas poilsis :D
    Jurgita, kaip aš tau pavyyyyydžiu, aš jau šiandien vos nemečiau darbo, kaip noriu pamiegot :D Mėgaukis kiekviena akimirka, ir prigamink visokių skanybių kaip šie obuoliai, labai gardūs :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *