ryžių pudingas: purūs vaniliniai patalai
Labiau už viską norėčiau saulės ir išsitiesti žalioje pievoje. Skaičiuoti debesis, graužti smilgą ir į dangų paleisti dievo karvutę. Nudegti nosį ir pasipuošti strazdanomis. Prisiskinti glėbį ramunių. Įmerkti kojas į ežerą ir sklaidyti smiltis. O vakare, suokiant lakštingaloms, po obelimi gerti arbatą ir kalbėtis. Iki išnaktų, iki paryčių, kol saulė nurausvins dangų.
Visa tai bus, dar vienas kalendoriaus lapelis nukeliavo į nebūtį, praėjo dar trys dešimtys žiemos dienų ir naktų. Viskam savas laikas. O kol kas man pakaks ir trumpų atostogų. Kaip ir kasmet, viduržiemį, tada, kai jau galvų nebepakeliame rytais nuo pagalvių ir bet kokia smulkmena suerzina iki pykčio priepuolių. Išeinam abu ir kur nors keliaujam. Kad ir prie jūros. Kad ir į kitą miestą. Kad ir į gretimą šalį. Kad ir į pietus. Dienai ar kelioms, nedaug tespėjam pamatyti, grįžtam labiau pavargę nei pailsėję, tačiau kupini įspūdžių ir įkrovę varikliukus. Fotoaparato kortelės prisipildo naujų vaizdų, akys – gyvenimo džiaugsmo, o rutina pasitraukia į antrą planą.
Man nėra svarbi kryptis, valstybė, platuma ir ilguma. Man nebūtina žiemą slidinėti Austrijos Alpėse arba degintis saulėtoje Hurgadoje, o vasarą siaubti Turkijos kurortų. Myliu netikėtas keliones. Kad ir savaitgalį praleisti Rygoje arba kelias žiemos dienas netikėtai karštoje Romoje. Svarbus pats veiksmas: sėsti į automobilį, traukinį, lėktuvą ar autobusą ir žinoti, kad prasideda nuotykis. Jis ir jo draugai įspūdžiai, netikėtumai ir staigmenos neleidžia nuobodžiauti.
Gyvenimas turi skonį.
~~~
~ ryžių pudingas ~
stiklinė virtų ryžių (tinka ir vakarykščiai)
1/2 stiklinės cukraus
1/2 stiklinės razinų (naudojau susmulkintas džiovintas datules be kauliukų – mūsų namuos razinos ne ypač mylimos)
3 1/2 stiklinės pieno
1 1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės (išsiverčiau ir be jos – neturėjau)
šaukštelis vanilės ekstrakto (arba šaukštas vanilinio cukraus)
3 gerai išplakti kiaušiniai
malto muskato riešuto
truputis sviesto kepimo indui ištepti
~~~
~~~
Orkaitę įkaitink iki 170 laipsnių.
Visus ingredientus, išskyrus muskatą, sumaišyk dideliame dubenyje.
Kepimo indą lengvai patepk sviestu ir supilk pudingą, pabarstyk maltu muskatu.
Kepimo indą įstatyk į didesnį indą su karštu vandeniu – šis turi apsemti indą su pudingu beveik iki pat viršaus.
Kepk apie valandą – pusantros.
N.B. Jei nuspręsi kepti mažuose indeliuose, nedaryk mano klaidos ir neprikrauk per daug ryžių ir per mažai skysčio – ryžiai skystį pernelyg greit sugers ir vietoje drėgno pudingo iš orkaitės trauksi sausoką.
~~~
Šis pudingas skanus ir šiltas, ir šaltas. Visgi man skanesnis šiltas, ištrauktas iš orkaitės ir truputį atvėsęs. Su bananinių ledų rutuliuku, tarkime :)
Skanaus!
~~~
Recipe in English
~ rice pudding ~
1 cup of cooked white rice 1/2 cup white sugar 1/2 cup raisins or dried stoneless dates, chopped 3 1/2 cups milk 1 teaspoon vanilla extract or 1 tablespoon vanilla sugar 3 large eggs, beaten ground nutmeg Preheat the oven to 300 degrees.
Mix all ingredients, excluding the nutmeg, in a large bowl.
Lightly grease the baking pan.
Pour the pudding mixture into the bakin pan, sprinkle with ground nutmeg.
Place the dish in a pan of hot water. Bake in the preheated oven for 1 1/2 hours.
Enjoy!
Šaltinis: Honey never spoils
Nėr už ką :) Manau, dar laisvai rasi, pati dar aną savaitę svarsčiau, ar daugiau nenusipirkus :)
Ačiū, reikės pažiūrėti. Man atrodo, aš irgi anksčiau mačiau. Bet kai prireikė, tai niekur neberandu :)
Viktorija, šitokius, kurie nuotraukose, pirkau lietuviškam IKI, ir dabar dar laisvai rastum.
Gal kas žino, kur galima nusipirkti tokių indelių ramekinų? Niekur nerandu… Galvojau internetu nusipirkti, bet nerandu, kas į Lietuvą siųstų :(
Asta, ačiū tau :)
Šiemet už Lietuvos sienų nepavyks nusigaut, bet vis dėlto atostogooos, ilgai lauktos ;)
Geros, nuostabios ir kupinos įspūdžių kelionės! :)
O aš prisėsiu ir dar kartą perskaitysiu viską nuo pirmo iki paskutinio žodžio – nes jie šildo, tikrai. Ačiū :)
Violeta, fotoaparatas dėkoja :)
Pailsėsiu, linkt.
Labai gražios nuotraukos:) šiltutėlės :) Pailsėkite :)
Mademoiselle, jau tuoj tuoj. Bent jau kalendorinis pavasaris, žalumos ploteliai iš po sniego ir saulės bučkiai iš už debesų ;)
Rūta, ačiū. Mėgink! Ir užsuk papasakot, kaip sekės ;)
jule, ačius. Ilsėsiuos, oi aš kaip ilsėsiuos… Jau reikia.
Žiupsneli, ačiū. Aš ryžių pudingų irgi didelė draugė :) Pati geriausia, sakyč’ :))
Koks mielas įrašas! Ir nuotraukos! Ypač paskutinė. Labai labai miela!
Mėgstu ryžių pudingus ;-)
gražiausių pasiilsėjimų*
pėes. nuotraukos tikrai — tokios než(i)emiškai šiltos!
Labai gražus, šiltas ir nežiemiškas įrašas :) O jau nuotraukos, o jau boružytė… :) aš papirkta – noriu šito pudingo!! ;)
Aš irgi labiau už viską norėčiau saulės :) nes niekas kitas, nei trumpos atostogos, nei smagus nuotykis, nesuteikia tiek džiaugsmo ir gyvybės kaip saulės šypsenos anskti rytą pasibeldžiančios pro užuolaidų plyšį :)