Tiramisù.
Klasikinis itališkas desertas, be kurio neįsivaizduojama nei viena šiuolaikinė itališkos virtuvės kulinarijos knyga, nors jo atsiradimo istorija, tiesa, nėra tokia sena – pirmą sykį rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1983 m, o pyrago gamybos užuomazgų galima aptikti jau XVII a.
~~~
~~~
Viena tiramisù kilmės teorijų teigia, jog jį Trevise sukūrė restorano Le Beccherie konditerio krikštaduktė Francesca Valori, kurios mergautinė pavardė buvo Tiramisù. Kita sako, jog tiramisù šaknys – Toskanoje, kurioje gaminamas kitas daugmaž identiškas desertas – zuppa inglese (angliška sriuba, it.). Kuo čia dėta sriuba ir dar angliška, paklausit? Ogi niekuo. Zuppa inglese tėra paprastas pyragas, gaminamas iš damų pirštelių arba biskvito, išmirkyto likeryje ir padengto šokolado bei kiaušinių kremo sluoksniais.
Teko skaityti ir tokią istoriją, jog tiramisù pirmiausia pradėjo gaminti Italijos karių žmonos, kurios žinodamos, jog desertas pakankamai kaloringas ir sotus, tikėjosi, jog jis kariams suteiks energijos ir paruoš kovai.
~~~
~~~
Nepaisant visų teorijų, dėl deserto sudėties ginčų niekam nekyla: jis gaminamas iš savoiardi sausainių (kitaip žinomų damų pirštelių vardu), mascarpone sūrio, kiaušinių, stiprios kavos, cukraus, kakavos ir Marsalos vyno, brendžio arba likerio. Originaliame recepte, sakoma, nebuvo naudojamas alkoholis, nes desertas buvo skirtas… vaikams.
~~~
Manasis tiramisù – be žalių kiaušinių, kuriuos pakeičiau plakta grietinėle. Galbūt dėl šios priežasties ir galėtų būti vadinamas ne visai tikru tiramisù, tebūnie. Savoiardi kepiau pati (recepto ieškokite puslapio apačioje), vis dėlto ne prastesnis desertas pavyktų ir su pirktiniais, kurie nėra joks deficitas.
Tiramisù pagal duonos ir žaidimų. Skanaukit :)
~~~
~ tiramisù ~
5oo g mascarpone sūrio
truputis vanilės ekstrakto (nebūtina)
5 šaukštai Marsala vyno (galima keisti, tarkime, kavos skonio likeriu arba brendžiu) sūrio ir grietinėlės kremui ir papildomi 8 – mirkyti sausainiams (alkoholio normą pasirinkite remdamiesi savo skonio pojūčiais :)
maždaug 1 1/2 stiklinės stiprios kavos arba espresso, atšaldytos iki kambario temperatūros
250 ml 35 proc. grietinėlės
6 šaukštai cukraus pudros
20-25 savoiardi sausainiai
pusė plytelės juodojo šokolado (nebūtina)
kakavos miltelių
~~~
~~~
1. Mascarpone, vanilės ekstraktą, 5 šaukštus Marsala vyno ir šiek tiek mažiau nei 1/2 kavos supilk į indą ir išsuk plaktuvu iki purios masės.
2. Grietinėlę su cukraus pudra išplak iki standumo kitame inde.
3. Likusią kavą ir 8 šaukštus Marsalos sumaišyk dubenėlyje, kiekvieną biskvitą sekundei įmerk (jie labai greit pasigeria :) ir dėk į indą. Kartok tol, kol suguldysi vieną šalia kito tiek biskvitų vienu sluoksniu, kokio dydžio yra naudojamas indas.
4. Ant biskvitų sudėk pusę sūrio ir grietinėlės kremo, užtarkuok šiek tiek šokolado ir vėl sudėliok sluoksnį išmirkytų sausainių. Šiuos vėl užklok kremu.
5. Pridengtą nuo kvapų indą slėpk šaldytuve nakčiai arba bent jau trims valandoms. Išėmęs apibarstyk kakava ir šokolado drožlėmis.
~~~
~~~
Skanaus!
Rėmiausi Tramies’s kitchen receptu
Čia ieškokite savoiardi recepto