tinginys su varške

Varskes tinginys

Tikiu, kad kiekviena šeima turi savų receptų, nuo kurių nupučia dulkes vos keliskart per metus. Ne įprastiems savaitgalio pietums. Šventėms. Štai mano mama kasmet ruošia tinginį. Tiksliau, kelis. Mat vienas (didesnysis!) visuomet lieka namuos, o mažesnįjį vežamės į giminės susibūrimą. Jis tikrai puikus, kitoks ir negali būti. Žinodavom viena: nereikėdavo žvilgčioti į kalendoriaus lapelį norint sužinoti, kad jau visai čia pat Kalėdos ar Velykos. Pakakdavo atvėrus virtuvės spintelės dureles pamatyti kelis pakelius sausainių, o šaldytuve naujutėlį indelį kondensuoto pieno ir pakelį sviesto. Iškart pakvipdavo laukimu, o lūpų kampučiuose įsitaisydavo saldi šypsena.

Ir aš žinau, kad tradicijos – šventas dalykas. Jas kurti, puoselėti ir saugoti mėginame ir mes. Tad ir tinginys – mūsų trijų. Saldus, sotus ir greitas. Tirpstantis burnoje ir visuomet laukiamas. Išgaruojantis nuo šventinio stalo akimirksniu. Apie šį – varškės − tinginį neverta ilgai pasakoti. Tai beveik mano mylima pascha, tik su sausainiais. Jo reikia paragauti. Tam, kad suprastum, jog laukti pernakt, kol galėsi atsiriekti gabalėlį, tėra menka smulkmena.

Su puodeliu arbatos ar kavos pietums užbaigti − saldi palaima desertinėje lėkštelėje.

 ~ varškės tinginys ~Varskes tinginys

 300 g sausainių

100 g džiovintų ananasų

100 g graikinių riešutų

550 g pusriebės varškės

150 g labai minkšto sviesto

šaukštas vanilinio cukraus

2 šaukštai grietinės

180 g saldinto sutirštinto pieno

20 cm skersmens formos dugną ir kraštus padenk maistine plėvele.

Sausainius sulaužyk. Džiovintus ananasus supjaustyk mažesniais gabalėliais, pasmulkink riešutus.

Dideliame dubenyje išsuk varškę su sviestu. Suberk vanilinį cukrų, sudėk grietinę, supilk sutirštintą pieną ir dar kartą gerai išmaišyk.

Po truputį maišydamas sudėk sulaužytus sausainius, supjaustytus ananasus ir riešutus. Varškės masę sukrėsk į formą, išlygink paviršių.

Formą pridenk maistine plėvele ir pastatyk į šaldytuvą 6 valandoms arba, geriausia, nakčiai.

Sustingusį pyragą iškelk iš formos, nulupk maistinę plėvelę.

Tinginį patogiausia pjaustyti karštame vandenyje pamirkytu peiliu.

N.B. Man tinginys skanesnis su saldesniais sausainiais. Žinau, ką galvojat – juk kondensuotas saldus iki begalybės. Tikrai taip. Bet šventėms – šventėms! – jo noriu būtent tokio.

Skanaus!

Receptas publikuotas Lituanicoje

Varskes tinginys

Save

6 Comments

Add Yours
  1. 3
    Migle

    Aš labai panašų darau, tik be riešutų ir su konservuotais persikais. Visų pirma, todėl, kad mama juos beprotiškai mėgsta, o be to jie čia puikiai atsveria kondesnuoto pieno saldumą.
    Geras dalykas tas tinginys! ;)

  2. 5
    Vilma

    Nuotaika nuotraukose tokia jauki, rami ir šeimyniška. Man taip gera patapo „ant širdies“ :)
    O šito tinginio dar nesu gaminusi, nors jau ketvirti metai ruošiuosi. net neabejoju, kad jis nuostabus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *