šokoladinis sūrpyragis

Tai mėgstamiausias mano brolio sūrpyragis. Nuo tada, kai nusirašė receptą, jį užmaišau ir pašaunu kepti jau seniai nebe aš. Gera vistik, kai receptai apsigyvena šeimoje.

Pyragas sodrus, sotus ir labai šokoladinis. Itin derantis su latte žvarbių popiečių nuotaikingiems pietums iš pusryčių dėžutės senamiesty. Suvalgomas lėtai ir pasimėgaujant – lygiai taip pat, kaip buvo suvalgyti prabėgę metai.

Taip. Šiandien duonai ir žaidimams penkeri.

Daug visko buvo. Kai kuriuos įrašus jaučiu ir šiandien. Kiti atrodo tarsi ne mano rašyti. Kai kurių receptų nebekartočiau, o prie kitų negaliu negrįžti. Ne, tinklaraštis neapvertė mano gyvenimo. Bet tikrai taip, jis įnešė spalvų ir skonių kaip tik tada, kai man to labiausiai reikėjo. Atėjo ir pasiliko :) Lyg šiandien pamenu, kaip tokį pat žvarbų sausį prisėdau prie kompiuterio ir atvėriau naują langą. Ar kas beatsimena, koks buvo mano pirmasis įrašas? Antrajam troškinau guliašą, trečiajam kepiau kugelį :) Tuomet buvau itin produktyvi blogerė – naujus įrašus publikuodavau kiekvieną dieną. Ir nors šiandien mano gyvenimas kupinas kitokių spalvų, o ši maža virtuali užrašų knygelė trumpam atidedama į šalį, tinklaraštyje visada gyvena dalelė manęs.

Ačiū, kad skaitot. Arba žvalgotės į nuotraukas. Kad džiaugiatės įrašais, kritikuojat arba prašot patarimų. Visa tai, kas grįžta komentarais ar laiškais, man yra pačios tikriausios dovanos.

Sokoladinis surpyragis su figomis

~ šokoladinis sūrpyragis ~

pagrindui:

200 g šokoladinių sausainių

70 g sviesto

įdarui:

600 g kreminio sūrio arba varškės

100 g grietinės

1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno

2 šaukšteliai vanilės ekstrakto

3 kiaušiniai

2 šaukštai krakmolo

150 g juodojo šokolado

Sausainius sudėkį dvigubą maišelį ir sutrink kočėlu iki trupinių arba susmulkink maisto smulkintuvu.

Sviestą ištirpink.

Sausainius sumaišyk su sviestu ir padenk 20 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugną ir kraštus.

Padėk į šaldytuvą, kol ruoši įdarą.

Sokoladinis surpyragis su figomis

Šokoladą ištirpink garų vonelėje.

Kreminį sūrį ir grietinę dubenyje išsuk su sutirštintu pienu.

Supilk vanilės ekstraktą. Po vieną įmušk kiaušinius, kas kartą gerai išplakdamas.

Įmaišyk krakmolą ir tirpintą šokoladą.

Atkirpk 2 dvigubus kepimo folijos lakštus. Sudėk vieną ant kito suformuodamas pliuso ženklą. Jo viduryje padėk kepimo formą ir foliją tvirtai užlankstyk iki pat formos viršaus.

Įdarą supilk ant atvėsusio pagrindo. Kepimo formą įstatyk į didesnį ir gilesnį kepimo indą. Į jį verdančio vandens pripilk tiek, kad iki pusės apsemtų formą su pyragu.

Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 1 valandą, kol pyragas sutvirtės – jo viduriukas gali būti ne visai standus.

Iškepusį pyragą ištrauk iš orkaitės. Nulupk foliją, išpilk vandenį, o pyragą grąžink į orkaitę ir palik atvėsti pravėręs orkaitės dureles.

Atvėsusį padėk į šaldytuvą bent 6 valandoms arba nakčiai.

Puošiau šviežiomis figomis ir apšlaksčiau skystu medumi.

Skanaus!

Dveji.

Sokoladinis surpyragis su figomis

.

Save

Pasidalinkite:

9 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    ačiū, merginos! kaip gera tiek gražių žodžių sulaukt, net diena sušilo, o šypsena plati plačiausia :)

    p.s. Kristina, idėja su feta – fantastiška! būtinai išmėginsiu kitąsyk, būtinai.

  2. 3
    Migle

    Su Gimtadieniu!!!!! Penkeri – tikrai nemažas laiko tarpas! Linkiu dar dešimt-kart tiek nugyventi! Ir nesvarbu, kokiomis slapvomis yra pasipuošusi tavo kasdienybė; nesvarbu, jog tinklaraštis kai kada yra atidedamas į kažkelintą planą; svarbiausia, kad vistiek čia kartas nuo karto sugrįžti. Mes visi tavęs tikrai laukiam! Aš tai tikrai! Nuotraukų, žodžių bei receptų. Tokių kaip šis pasakiškas sūrpyragis! Labai jau labai! :)

  3. 4
    Vilma

    Sveikinu su tokiu gražiu gimtadieniu! Tikiuosi, kad tokių sukakčių bus ne viena, nes tokioje gausybėje kulinarinių tinklaraščių labai nedaug tokių, į kuriuos užsukus akys džiaugiasi :) Tavasis man visada buvo atgaiva akims ir įkvėpimas virtuvėje :)

  4. 5
    Indre

    Sveikinimai nuoširdžiausi! Net seilės susikaupė prisiminus, kaip nusižiūrėjau nuo tavęs varškės (tebūnie, sūrio) pyragą, kurį su kokoso plutele kepiau, kuris primirštas dabar )neturiu orkaitės!), ir kuris prigijo šeimoje taip pat. Šis būtų dar idealesnis-su šokoladu! Ačiū, kad esi ir skledi šilumą!

  5. 7
    Ieva Marija

    Vajėėėėzau, koks grožis!!! Puikios puikios puikios nuotraukos, taip šilta ir jauku :) Sveikinimai 5-ojo gimtadienio proga, visada smagu užsukti į Tavo gražų tinklaraštį :)

  6. 8
    aguonele

    Visu pirma su graziu blogo gimtadieniu! Ateinu daznai vien nuotrauku pasigrozeti ♥
    O sis surpyragis verciantis is koju!!!! Butinai butinai isbandysiu. Man, kaip sokolado megejai, manau turiu taip pat patinkti!

  7. 9
    Kristina

    Jurgita, pirmiausia sveikinu su gražia sukaktimi. Kas asmeniškai mane labiausiai žavi „Donoje ir žaidimuose“, tai puikios, jaukios ir skanios nuotraukos. Receptai, žinoma, irgi:) Šis sūrpyragis atrodo labai gardžiai, ir dar tas figų papuošimas!.. Aš pati kepu panašų, tik be kondensuoto pieno ir su didesniu kiekiu šokolado. Ir dalį sūrio/varškės visuomet keičiu fetos tipo sūriu be priedų: druska iškeptame pyrage nejuntama, bet labai gerai susibalansuoja saldumas, šokoladinis skonis tampa gilesnis ir, bent jau mano supratimu, netgi kažkoks prabangesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *