cinamoninis kalėdų vainikas

Laikas bėga pasiutusiai greitai. Jau ryt sėsim prie Kūčių stalo, poryt įžiebsime šiltas kalėdines žvakeles ir raikysime cinamoninį vainiką. Šiemet žiemos šventės bus kitokios. Jei pernai lėktuvui nusileidus snieguotame Vilniuje skubėjome sušokti į mažytį automobiliuką ir riedėti Kalėdų link, šįkart jos atvažiuos pas mus. Pirmąsyk visi rinksimės mūsų namuose. Staltiesė, stalo įrankiai, lėkštės ir taurės, kėdžių papuošimai ir servetėlės, kepiniai, dovanos ir kiti mažmožiai… Visko tiek daug, o laiko jau visai mažai. Štai kėdžių turim daugiau nei reikia, o stalas galėtų imti ir pernakt ūgtelėt!

Tik visa tai smulkmenos. Svarbiausia, kad širdyse gyventų tas jausmas. Laukimo, šventės, nuotaikos, tikėjimo. Juk dar pernai viskas buvo kitaip. O šiemet prie stalo pristumsim dar vieną mažą kėdutę. Ir taip nepaprastai gera naujai atrasti senas tradicijas ar kurti naujas. Pakabinti Advento kalendorių. Lupti mandarinus. Parsinešti kalėdinį medelį ir žaisliukus su elniukais. Kepti imbierinius žmogučius. Kvepinti namus cinamonu. Vakarop įjungti girliandą. Rašyti laiškus į tolimas šalis. Leisti nedrąsioms rankutėms paliesti eglutę ir nusiskinti pirmąjį savo kalėdinį žaisliuką.

Žiemą gerai. Žiemą būna Kalėdos.

P.S. Atsigręžk į langą. Juk niekas nedraudžia tikėti, kad kol sėdėjai užsisukęs, pradėjo snigti, tiesa?

Cinamoninis vainikas

~ cinamoninis kalėdinis vainikas ~

3 1/2-4 stiklinės miltų (stiklinė – 250 ml)

 4 šaukštai kaštainių miltų (nebūtini)

2 šaukšteliai sausų mielių (7 g)

2 šaukštai cukraus

300 ml pieno

1 kiaušinis

įdarui:

75 g labai minkšto sviesto

100 g cukraus

3 šaukšteliai cinamono

smulkintų lazdynų riešutų

po kelis šaukštus džiovintų vaisių: razinų, smulkintų ananasų, etc.

30 ml nealkoholinio imbierinio gėrimo Rochester ginger arba kito mėgstamo (alkoholinio arba ne) gėrimo

pyragui aptepti:

5 g sviesto

1/2 šaukštelio cinamono

šaukštas cukraus

Džiovintus vaisius sudėk į dubenėlį, užpilk imbieriniu gėrimu, uždenk maistine plėvele ir palik kambaryje bent kelioms valandoms, geriausia nakčiai.

Cinamoninis vainikas

Pašildyk pieną. Suberk mieles, cukrų, išmaišyk, nukelk nuo ugnies ir palik maždaug 10 minučių, kol skysčio paviršius suputos.

3 stiklines miltų ir kaštainių miltus išsijok į gilų dubenį. Supilk lengvai išplaktą kiaušinį, pieną su mielėmis. Iš pradžių tešlą išmaišyk šaukštu ir, jei ji atrodo per skysta, įsijok dar 1/2 stiklinės miltų ir maišyk tešlą toliau, kol sukibs į kamuolį. Man prireikė beveik 4 stiklinių miltų.

Tešlą išversk ant miltais pabarstyto stalo. Minkyk 10 minučių, kol taps minkšta ir elastinga.

Tešlą suspausk į kamuolį, padėk į dubenį. Jį uždenk maistine plėvele ir šiltoje vietoje palik maždaug 40 minučių, kol tešlos padvigubės.

Cinamoninis vainikas

75 g sviesto išsuk su cukrumi ir cinamonu.

Iš dubens iškeltą tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo į nemažą stačiakampį.

Jį aptepk išsuktu cinamoniniu sviestu. Paskirstyk išmirkusius vaisius, smulkintus riešutus. Pradėdamas nuo ilgosios stačiakampio pusės, susuk standų volelį. Jį išilgai perpjauk į 2 dalis ir kiekvieną atversk įdaru į viršų. Susuk virvelę, nepamiršk suspausti jos abiejų galų.

Cinamoninis vainikas

22 cm kepimo formos atsegamais kraštais dugną patepk sviestu ir pabarstyk miltais. Kraštus nusek. Atsargiai paguldyk dalį virvelės į formos vidurį ir susuk aplink ją likusią virvelę. Užsek kraštus, formą uždenk ir palik pyragą pakilti dar 20 minučių.

5 g sviesto ištirpink, įberk 1/2 šaukštelio cinamono ir 1 šaukštą cukraus. Pyragą patepk tirpintu cinamoniniu sviestu ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 40 minučių.

Pyragą geriausia suvalgyti per kelias dienas. Nesuvalgytą saugok popieriniame maišelyje arba pridenk virtuviniu rankšluosčiu.

Pyragas fantastiškas. Labai labai rekomenduoju. Tikrai žinau, kad jis virs nauja ir stebuklingai gardžia kalėdine mūsų šeimos tradicija.

P.S. Techninės dalies nuotraukų ieškok žemiau esančioje nuorodoje. Viskas labai paprasta, todėl kartais aprašyti sunku :)

Kaštainių miltai čia tikrai nėra būtini. Tiesiog jau seniai buvo smalsu juos išmėginti kepiniuose. Pirmasis bandymas buvo visai nevykęs. Kepiau duoną ir, nutarusi pasinaudoti ant pakuotės esančiu patarimu 20 procentų įprastų miltų pakeisti kaštainių miltais, likau nusivylusi. Mielinė tešla tiesiog neiškilo. Ieškodama atsakymo internete, atradau, kad kaštainių miltai yra tiesiog per sunkūs ir per didelis jų kiekis nesugeba gerai sutarti su mielėmis. Šįsyk vien dėl spalvos (suteikia dailų rusvumą) įbėriau vos kelis šaukštus – pavyko puikiai. Išvada – nereikėtų tikėti viskuo, ką rašo gamintojas :) Tikiu, kad sausainiai ar tradicinis itališkas pyragas castagnaccio pavyktų puikiai. Beje, šie miltai labai greit genda, tad atidarytą pakuotę saugiausia laikyti šaldytuve ir kuo greičiau sunaudoti.

Skanaus!

Šaltinis: Chew Town

Cinamoninis vainikas. Cinnamon wreath

Save

Pasidalinkite:

9 Comments

Add Yours
  1. 4
    Dinah

    Nice weblog here! And may the good times and treasures of the present become the golden memories of tomorrow. Wish you lots of love, joy and happiness. MERRY CHRISTMAS. !

  2. 5
    Ieva

    Pyaragas išėjo fantastiškas – vežėme į svečius, iš vakaro šeimyniškius teko nuo jo vaikyti šluota :)

  3. 6
    Ieva Marija

    Šis Tavo įrašas toks šiltas, jaukus, gražus… Pasaka, tikrai :) O jau nuotraukų gražumas! Paprastai tariant, įsijungus šį įrašą likau be amo :) Šaunuolė šaunuolė šaunuolė, labai įkvepi :)

  4. 7
    Migle

    O jau vainiko tas gražumas! Taip dailiai pakilęs! Skonis, įsivaizduoju, tiesiog užburiantis! Kaip visada 10 iš 10 :D
    Gerų, gardžių ir linksmų švenčių! :)

  5. 8
    Asta

    Kaip čia jauku ir šilta pas tave, Jurgita. Tikrai kvepia Kalėdomis :) Nuostabus vainikas, nuostabūs žodžiai ir emocijos eilutėse :)
    Stebuklingų švenčių visai Jūsų šeimai! :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *