ledai su alyvuogių aliejumi

Alyvuogių aliejus. Ir ledai. Dievinu abu. O jų santuoka verta nuodėmės.

Alyvuogių aliejus su ledais dera fantastiškai. Svarbiausia taisyklė – nenaudoti pigaus alyvuogių išspaudų aliejaus. Jokiais būdais! Kokybiškas, aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus ledams (salotoms ir kitam kokybiškai ruošiamam maistui) būtinas kaip oras. Kokį aliejų naudosi, tokį ledų skonį ir išgausi. Jei aliejus kvepės citrusiniais vaisiais, šviežiai pjauta žole ar migdolais, būtent tokius ledus ir ragausi. Jei aliejus bus apkartęs ir netikęs, netikę, deja, bus ir ledai.

Alyvuogių aliejaus aromatas ir skonis turėtų būti

tarsi elegantiška moteris – be priekaištų“, rašė Paulius Jurkevičius.

Ir šiems žodžiams linksiu, kitaip ir negalėčiau.

Tai patys tobuliausi naminiai ledai. Tikrai. Skubu džiaugtis ir ploti katučių – tokių skanių, tikrų, riebių (kas ledams labai į naudą!) dar neteko nei gaminti, nei ragauti. Beveik gelato. Lengvai vaniliniai, sugėrę subtilų alyvuogių aliejaus aromatą… O aliejų pakeitus, tarkim, sutrintomis avietėmis, braškėmis ar kitomis uogomis (ar tuo, kas tik šaus į galvą), galima pasigamint kaskart vis kitokio skonio ledų.

Ledai su alyvuogiu aliejumi~ ledai su alyvuogių aliejumi ~

 apie 700 ml ledų

2 stiklinės* pieno (naudojau 3,2proc. riebumo)

stiklinė riebios grietinėlės

po 1/4 stiklinės cukraus ir medaus

3/4 šaukštelio druskos

3 kiaušinių tryniai

šaukštas vanilinio cukraus arba šaukštelis vanilės ekstrakto

1/2 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus

Atskirame dubenyje suplak kiaušinių trynius.

Į gilesnį puodą supilk pieną, grietinėlę, suberk cukrų, druską, sudėk medų. Pakaitink ant vidutinės ugnies, kol mišinys įkais, bet neužvirs.

Puodą nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti kelias minutes.

Tuomet 2 stiklines mišinio po truputėlį, nuolat plakdamas šluotele, supilk į trynius. Svarbu, kad mišinys nebūtų per karštas – gali sutraukti trynius.

Supylęs abi stiklines, perpilk kiaušinių ir pieno mišinį atgal į puodą, jį statyk ant viryklės ir ant nedidelės ugnies nuolat plakdamas šluotele kaitink, kol ims tirštėti. Prireiks maždaug 15-20 minučių. Jei praėjus šiam laikui matysi, kad netirštėja, ugnį kiek padidink ir toliau kaitink plakdamas. Stebėk, kad neužvirtų! Mišinys neturi smarkiai sutirštėti – vis pakilnok šluotelę, kol pamatysi, kad jis tapo ne toks skystas ir lėčiau varva.

Puodą nukelk nuo ugnies, įmaišyk vanilę ir aliejų. Neišsigąsk – aliejus iš pradžių sunkokai norės sukibti su mišiniu. Intensyviai plakdamas šluotele aliejų nesunkiai įmaišysi.

Palik atvėsti, tuomet puodą uždenk ir statyk į šaldytuvą 4 valandoms arba nakčiai.Ledai su alyvuogiu aliejumi

Kai mišinys atvės (ir lengvai sutirštės), trauk jį iš šaldytuvo ir jei pamatysi, kad nuo puodo sienelių atsiskyrė aliejaus, keliais intensyviais judesiais jį įmaišyk.

Supilk į paruoštą ledų gaminimo aparatą ir, atsižvelgdamas į naudojimosi instrukciją, pasigamink ledus.

Juos sukrėsk į plastmasinį uždengiamą indelį ir padėk į šaldymo kamerą 4 valandoms, kad sustingtų.

Ledai riebūs, tad į ledo luitą tikrai nesustings – prieš patiekiant pakaks vos kelias minutes palaikyt ištrauktus iš kameros.

P.S.

Ledus namuose gaminu jau labai seniai. Buvo visko – ir sėkmių, ir didelių nusivylimų, ir blankių skonių. Pastebėjau, kad ledams grietinėlės nepakanka vien išplakti, būtina ją pakaitinti su kitais ingredientais – antraip pagaminti ledai velsis burnoje, bus juntamas visai nemielas riebumas. Ši taisyklė pasitvirtino visuomet. Net fantastiškai skanūs gervuogių ledai turėjo itin nemalonų riebų poskonį.

Žalių kiaušinių bijotojams – geros naujienos! Jamie Oliveris ranką prie širdies pridėjęs garantavo, kad štai Britanijoje salmoneliozės visiškai nėra. Žalius kiaušinius gali gert kasdien! :) Lietuvoje, tikiu, taip drąsiai kalbėti nedrįstu niekas. Šiame recepte kiaušiniai termiškai apdoroti, visiškai nepavojingi ir ledams suteikiantys, na, tokį tikrą tikrą lediškumą.

* stiklinė kaip visuomet – 250 ml

Skanaus!

Šaltinis: Adventures in cooking

Anksčiau:

Graikiško jogurto ledai su pistacijomis

Gervuogių ir avokadų ledai

Ledai su alyvuogiu aliejumi

Recipe in English

~ olive oil ice cream ~
2 cups whole milk
1 cup cream
1/4 cup sugar
1/4 cup honey
3/4 teaspoon salt
3 egg yolks
1 tablespoon vanilla sugar or 1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup extra virgin olive oil
Heat the milk, cream, sugar, honey, and salt in a medium-sized saucepan over medium heat until the mixture becomes hot, but
not boiling. Remove from heat and gradually drizzle 2 cups of the milk mixture into the bowl with the egg yolks, whisking
constantly.

Once the 2 cups have been incorporated, pour the egg yolk mixture back into the saucepan. Place the pan back
onto the stovetop and cook over the lowest heat setting, whisking constantly, until the mixture has thickened, about 15-20
minutes.

Remove from heat, and whisk in the olive oil and vanilla extract until combined. Allow to cool to room temperature, then
cover and refrigerate for 4 hours or overnight.
Prepare your ice cream machine according to the manufacturer's directions. Remove the ice cream mixture from the refrigerator.
There may be some separation between the olive oil and the rest of the mixture - just give it a good whisking right up until
the moment you pour it into your ice cream maker. Allow the ice cream maker to churn according to the manufacturer's directions.
Scoop the ice cream into a freezer-safe container. Seal it, place it in the freezer, and allow it to freeze for 4 hours before
serving.

Enjoy!

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Jurga, tikiu, kad pavyks – juolab kad baisiausias procesas jau praeityje. jei tik sutirstejo, bet neatrodo kaip kiausiniene – puiku :) vesdama mase dar kiek sutirstes – tai ledu pagrindas.
    del uzvirimo. kaitint reiktu ant labai mazos ugnies. siuos ledus jau gaminau ne karta ir prisipazistu – porasyk misinys uzvire :) ledams nepakenke.
    moliugu seklu aliejus skamba puikiai!
    skanaus savaitgalio – tikiuos, ledai pades gelbetis nuo karscio!

  2. 2
    Jurga

    Tik ką pabaigiau pirmąjį etapą- būsimieji ledai nukelti nuo viryklės ir vėsta. Ir nekantrauju, ir bijau… Pradžioje galvojau: 20 minučių virti tą mišinį, bet taip, kad neužvirtų? nelabai pavyko, vis užvirdavo,tad dažnai teko nukelti. Dėl sutirštėjimo nežinau, tarkim, jis įvyko:D

    Labai norėtųsi,kad kas nors gautųsi:) Žinant, kad iki šiol nieko sudėtingiau nei šaldytas jogurtas nėra pavykę… Ir beje, man atrodo,kad visai nemenką rolę čia suvaidina ir medus- turėjau kažkokio tamsaus, stipraus skonio, kvapnaus, tai kad pakvipo, o skonis. Ir vietoje alyvuogių aliejaus naudojau moliūgų sėklų- manau, išeis net skaniau nei alyvuogių..jei išeis apskritai:)

  3. 3
    Jurgita

    Juste, jei turi laiko ir kantrybės, gali pamėginti pasigamint ir be ledų aparato :) esu aprašiusi, kaip, sename įraše apie gervuogių ir avokadų ledus, spustelk nuorodą :)

  4. 5
    Jurgita

    oi, Odeta… tokį gėrį gal pataupyk… aš po lašelį rytais gerčiau turbūt :) rimtai. gero aliejaus ne taip paprasta Lietuvoj rast. ledai turėtų būt ypatingi – labai tikiuos, kad nenusivilsi!

  5. 9
    Jurgita

    Kristina, aš manau, kad verta :) na, ne tą, kur amazone 200 svarų kainuoja, bet paprastesnę, mažesnę. vasarą dažnai išsitraukiu, žiemą sandėliuke laiką leidžia :)

  6. 10
    Migle

    Alyvuogių aliejus yra gėris. Ir ypač desertuose. Nors nesu gaminusi ledų su juo, tačiau va pagalvojau, jog vietoj alyvuogių aliejaus taip pat būtų galima išbandyti ir kitus aliejus, pavyzdžiui mano taip dievinamus lazdyno riešutų, migdolų ar persikų kauliukų. Et, pagavo įkvėpimas! Reikės bandyti! :)

    Beje, Saulius ar Paulius Jurkevičius? :))

  7. 13
    Indrė

    Kaip gardžiai nuotraukos atrodo ir derinys UHLALA :) nors manęs nestebina jokie deriniai – geri dalykai visada dera, kuo keisčiau kitiems, tuo skaniau man :)

    J.O. jeee nuramino! Aš net mėsą čia drąsiai perku (kai jau per tiek laiko atsirenki, kur geriausia ir pan.) nei LT. Deja…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *