crostini su artišokais

Crostini su artisokais

Artišokų pirmąsyk paragavau Venecijoje. Buvo pavasaris, saulėtoji gegužė. Vietos turgeliai, plūduriuojantys tiesiog kanaluose, siūlė stirtas smaragdinių bazilikų, šparagų, ridikėlių ir artišokų. Primenantys kankorėžius, sukrauti dėžėse jie laukė pirkėjų, kelionės iš rankų į rankas ir į krepšelius, o iš jų – virtuvių ir pietų link.

Išbadėję perpiet atsidūrėm vienoje iš daugybės Venecijos kepyklėlių. Neskubėdami dairėmės. Buvo smalsu, bet ne tik. Jau kadaise atradom, kad Pietų kraštuose geriausia atsivėsinti bažnyčiose ir… kepyklose. Pastarosios – jaukios, kvapnios, įrengtos senuose mūruose ir paprastai išklotos malonią vėsą skleidžiančiomis grindų plytelėmis. Išsirinkom pizza bianca traškiais krašteliais, lengvai apteptą pomidorų padažu, nusagstytą perpus perpjautom šviežių artišokų širdelėm, nubarstytą stambiais jūros druskos kristalais, su mažomis ištirpusios mocarelos balutėmis.

Ar bereikia sakyti, kad buvo labai skanu. Surėmę nugaras ant suoliuko į kanalą žiūrinčioje piazza, akimis lydėjom besirengiančią kažkur ten, toli toli, į vandenį pūkštelėt saulę.

Tikriausiai kartais maistą papildomais prieskoniais pagardina supantys vaizdai ir emocijos. Dėl to jis nepakartojamas atrodo tą akimirką ir dvigubai toks – atmintyje.

Visgi skanūs prisiminimai – tai ne vien skambi frazė.

Crostini su artisokais

~ crostini su artišokais ~

8-10 prancūziško batono riekelių

šlakelis aliejaus

artišokų užtepui:

8 aliejuje konservuotų artišokų gabalėliai

česnako skiltelė

8 žaliosios alyvuogės

šaukštelis kaparėlių

2 saulėje džiovintų, aliejuje konservuotų, pomidorų puselės

kelios šviežių petražolių šakelės

šlakelis citrinų sulčių

po žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

1-2 šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus

Užtepui skirtas sudedamąsias dalis, išskyrus citrinų sultis, druską ir pipirus sudėk į smulkintuvą ir susmulkink iki košelės. Aš visuomet palieku šiek tiek stambesnių gabalėlių – taip skaniau.

Paskanink citrinų sultimis ir prieskoniais. Atkreipk dėmesį: konservuojant artišokus dažnai naudojamas actas, tad prieš tai jų paragauk, kad užtepas nebūtų per rūgštus.

Prancūziško batono riekeles paskrudink iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes ir lengvai pašlakstyk alyvuogių aliejumi.

Užtepą paskirstyk ant skrudintų duonos riekelių, uždėk po artišoko puselę ir patiek, kol dar šiltos.

Crostini su artisokais

P.S.

Crostini vs bruschette

Crostini arba maži skrebučiai paprastai patiekiami šilti. Šviesi duona supjaustoma plonomis riekelėmis, paskrudinama ir pašlakstoma alyvuogių aliejumi. Crostini traškesni už brusketas. Gali būti patiekiami su įvairiais priedais: tapenade, smulkintomis ar keptomis daržovėmis, sūriais, jūrų gėrybėmis, etc.

Bruschette (brusketoms), kilusioms nuo žodžio bruscare – kepti virš anglių – tamsesnė, rupesnė duona pjaustoma stambesnėmis, ūkiškomis riekėmis, kurios trumpai paskrudinamos, įtrinamos česnaku, pagardinamos druska, pipirais, pašlakstomos alyvuogių aliejumi ir taip pat patiekiamos šiltos. Brusketos buvo skirtos pasimėgauti šviežio derliaus aliejumi ir tik retsykiais ant jų uždėdavo smulkiai pjaustytų, su bazilikais ir česnakais sumaišytų pomidorų.

Tokia štai teorija. O jūs ar skiriat, ar visus skrebučius su priedais vadinat brusketomis? :)

Skanaus!

Daugiau skrebučių:

Brusketos su migdolais ir kriaušėmis

Brusketos su cukinijomis, mocarela ir namine alyvuogų tyre

Brusketos su avokadais ir pomidorais

Ir užtepėlių:

Alyvuogių ir figų tapenade

Bazilikų užtepėlė (pesto)

Gražgarsčių užtepėlė

Alyvuogių užtepėlė

Crostini su artisokaisRecipe in English

~ crostini with artichoke spread ~
8-10 thin white bread slices
olive oil
spread:
8 artichoke hearts marinated in olive oil
1 garlic clove
8 green olives
1 teaspoon capers
2 sundried tomatoes marinated in olive oil
few sprigs of fresh parsley
lemon juice
salt and black pepper
1-2 tablespoons extra virgin olive oil

Preheat the oven to 180C. In a food processor, process the artichokes, garlic, olives, capers, sun dried tomatoes, parsley
and olive oil to a coarse paste. Add salt, pepper and lemon juice to your taste.

Toast the bread in the oven for 5-8 minutes, or until crisp and browned. Spread the paste over the toasts and serve.

Enjoy!

Pasidalinkite:

10 Comments

Add Yours
  1. 2
    Jurgita

    Ieva Marija, tikrai paragauk. konservuoti jie daug kur tinka, ir su makaronais, ir į užtepėles, ir omletus, ir kepinius :) švieži dar puikesni, bet nežinau, ar Lietuvoj jų kokybiškų būna (nekalbu apie prekybcentriuose pageltusius gulinčius…)
    ir už pagyras ačiū.. :) o man smagu tavo blogą atrasti – tiek skanumynų!

  2. 6
    Ieva Marija

    Niekada neragavau artišokų. Svajoju, o šitas įrašas tas svajones dar labiau pastiprino :) o apie ką svajoju dar stipriau, tai vėl nuvykti į Italiją. Venecijos aprašymas taip maloniai, šiltai ir tikrai itališkai susiskaitė. Super! :) Ai ir kad dar pagyrų per mažai nebūtų – nuotraukos puikios, net jaučiasi traškumas :D

  3. 9
    Jurgita

    aš baisiai mėgstu visokius užtepus – vasarą jie ypač nepamainomi greitiems užkandžiams gamtoj :)
    išmėgink. receptą derink pagal save – tokius maistus sunku aprašyt, visad skaičiuoju, kad skaitytojams aiškiau būtų, nes šiaip gaminu iš akies ir pagal skonį :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *