farinata

Farinata – tai toks gudrus itališkas pavadinimas, po kuriuo slepiasi visai paprastas ir sveikuoliškas kepinys iš avinžirnių miltų, vandens, aliejaus ir žiupsnio druskos. Pagal skonį ir aplinkybes skanu įberti kedrinių pinijų, pabarstyti žolelėmis ar gaminti taip, kaip aš – su cukinijos griežinėliais, graikiniais riešutais ir rozmarinais. Man visai patiko. Avinžirnių miltai kvepia žirniais, o pati farinata skaniausia su salotomis ar sriuba.

Avinžirnių miltai Londone parduodami visur: ir indiškose krautuvėse, ir paprastuose prekybcentriuose, ir pas turką užėjęs rasi. Paklausa skatina pasiūlą, o po Ramadano dar ir nuolaidą riebią užtaiso :) Paprastai čia vadinami gram flour arba besan, avinžirnių miltai neturi glitimo, tad puikiai tinka javams alergiškiems žmonėms. Blynams, sausainiams, makaronams, pyragams gaminti, maltinukams apvolioti ir net veido kaukei. Tikrai taip, minčių aibė, ir taip smalsu!

Farinata~ avinžirnių miltų paplotėlis su cukinijomis, graikiniais riešutais ir rozmarinais (farinata) ~

300 ml avinžirnių miltų

350 ml šalto vandens

šaukštelis druskos

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

2 šaukštai smulkintų graikinių riešutų

nedidelė cukinija

šaukštelis džiovintų (arba šviežių) rozmarinų

Į dubenį suberk miltus, šaukštelį druskos, supilk vandenį ir išmaišyk šaukštu.

Palik pastovėti kambaryje bent pusvalandį.

Suberk riešutus, supilk aliejų. Išmaišyk.

Cukiniją plonai supjaustyk.

Farinata

Kepimo formą patepk aliejumi, supilk tešlą, išdėliok cukinijų griežinėlius, pabarstyk rozmarinais, pipirais ir žiupsneliu druskos.

Pašauk į 180 laipsnių orkaitę 30-35 minutėms, kol kepinys sutvirtės ir gražiai pagels.

Palauk, kol atvės, supjaustyk gabalėliais ir skanauk.

Šiltą farinatą sunkoka atpjauti, bet tokia ji man skaniausia – išmėgink, gal patiks ir tau.

Skanavau su dubenėliu sriubos, o kitą dieną – šviežiomis paprastomis salotomis, gardintomis šlakeliu aliejaus.

Skanaus!

Šaltinis: Lucullian delights

Anksčiau: Avinžirnių kepsneliai

farinata