morkų, apelsinų ir lęšių sriuba su cinamoniniais skrebučiais

 

Kartais nereikia beveik nieko.

Tik laikytis už rankų. Tavęs ir manęs. Tylaus kvėpavimo greta, pianino ir istorijos iš grotuvo. Pavasariškai nusidažiusios dienos, spalvų už lango ir arbatos puodeliuose.

Sriubos. Tirštos, sočios ir aromatingos. Kiek egzotiškai kvepiančios apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu – neįkyriai ir švelniai. Morkos nudažo sriubą apelsino geltonio spalva, lęšiai ir žiupsnis ciberžolės pasakoja apie Rytus, o orkaitėje kepantys cinamoniniai, saldūs mažučiai duonos gabalėliai, rodos, primena, kad turbūt viskas pasaulyje yra tam, kad pasidalytum.

~ morkų, apelsinų ir lęšių sriuba ~

sriubai:

30 g sviesto

1 didelis svogūnas

700 g morkų

2 bulvės

700 ml daržovių sultinio

1 apelsinas

100 g skaldytų geltonųjų lęšių

žiupsnis ciberžolės

keli šalavijų lapeliai (nebūtini)

skrebučiams:

4 riekelės šviesios duonos ar batono

minkšto sviesto

po kupiną šaukštelį cinamono ir cukraus

Puode nesvylančiu dugnu ištirpink sviestą. Sudėk smulkintą svogūną ir kepk, kol suminkštės.

Sudėk kubeliais pjaustytas morkas ir bulves, ir patroškink 5 minutes ant vidutinės ugnies.

Daržoves užpilk sultiniu, sudėk šalavijų lapelius, įberk ciberžolės. Puodą pridenk ir palik virti 10 minučių, kol morkos ims minkštėti.

Apelsiną nuplikyk karštu vandeniu, nušveisk šveistuku ir smulkia tarka nutarkuok žievelę – prireiks vieno kupino šaukšto. Išspausk sultis – jų prireiks maždaug 125 ml.

Lęšius perplauk šaltu vandeniu ir suberk į puodą. Sudėk tarkuotą apelsino žievelę.

Virk dar 10-15 minučių, kol daržovės bus minkštos, o lęšiai išvirs.

Išimk šalavijų lapelius, sriubą sutrink rankiniu maišytuvu. Supilk išspaustas apelsino sultis.

Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepk plonu sviesto sluoksneliu, supjaustyk kubeliais. Į plastikinį indelį arba tvirtą maišelį suberk cukrų ir cinamoną, duonos kubelius, indelį uždaryk/maišelį užrišk ir gerai pakratyk, kad duona apliptų.

Suberk į kepimo formą arba skardą ir pašauk į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 10 minučių, kol duona apskrus.

Sriubą pašildyk – jei atrodytų per tiršta, įpilk vandens ir leisk užvirti. Paragauk – galbūt trūksta prieskonių, ir išpilstyk į gilias lėkštes ar puodelius.

Patiek su cinamoniniais skrebučiais.

Skanaus!

Sriubos idėja: Lindsey Bareham. A celebration of soup, 172 p.

Anksčiau: Trinta morkų sriuba su medumi

Morku, lesiu, apelsinu sriuba

Recipe in English

~ carrot, lentil and orange soup ~
30 g butter
1 large onion, peeled and coarsely diced
700 g carrots, peeled and diced
2 potatoes, peeled and diced
700 ml vegetable stock
1 orange
100 g split yellow lentils
a pinch of turmeric
few sage leaves (optional)
for cinnamon croutons:
4 slices white bread
softened butter
1 teaspoon cinnamon + 1 teaspoon sugar
Melt the butter in the large pan. Stir-fry the onion for a couple of minutes, then add the carrots and potatoes. Leave to sweat for 5
minutes. Cover with stock, add sage leaves, turmeric.
Cover the pan and leave to boil for about 10 minutes. Grate 1 tablespoon of peel from the orange and extract all its juice. Rinse the
lentils under cool water.
Stir the peel and lentils into the soup and simmer for 10-15 minutes, while the vegetables and lentils are tender. Fish out the sage
and liquidize the soup, add the orange juice.
If necessary thin the puree with water and bring back to the boil.
Make the croutons:
Preheat the oven to 160 C. Spread butter onto both sides of each slice of bread and cut into cubes. Place them in a bag or bowl, and
pour the cinnamon sugar over them. Shake or stir to coat.
Arrange the bread cubes in a single layer on a baking sheet. Bake for 10 minutes until toasted.

Enjoy!

~

Ir pabaigai.

Jau dabar žinau, kad tai – vienas geriausių šiemet matytų filmų, ir visai nesvarbu, kad tų metų dar tik ketvirtas mėnuo skaičiuojamas.

Intouchables – apie du žmones. Apie sugebėjimą dalytis ir suprasti. Mylėti ir atrasti. Apie draugystę prancūziškai. Ir dar garso takelis, apsigyvenęs mano grotuve! Myliu. Taip pat gerai, kaip dubenėlis šilto maisto sušalus.

Daugiau nepasakosiu nieko – tiesiog pažiūrėk.

18 Comments

Add Yours
  1. 3
    Kastonka

    Sriubytė fantastiška! Jei kas sako, jog nemėgsta morkų, paragavus šios sriubos taip galvoti niekada nebeišdrįs :) Ačiū už nuostabų receptą ;)

  2. 4
    Kristina

    Taip ir norisi pasiekti ta puodeli is nuotraukos, nors jau papietavau, vistiek neatsisakyciau :) Atrodo skaniai ir net galiu uzuosti ta cinamona :) As kazkada irgi viriau sriuba su apslinais, tai visai neblogai gavosi, bet vat nepagalvojau apie cinamoninius duonos gabalelius :) Geras patiekalas svecius nustebinti ir pamaloninti :) Nuotraukos fantastiskos kaip visada :)

  3. 5
    Jurgita

    Laura, ačiū – žiūrėsim :)

    Mindaugai, patinka man tavo komentarai – tiesiai šviesiai taip, košelė :)) Tikrai košelė, maniškis irgi taip vadina. O aš mėgstu tirštesnes, šaukštu kabinamas, niam :)

  4. 6
    Jurgita

    Indre, apie tą Hachi:a dog’s tale kaip tik skaičiau ką tik ir galvoju, kur man jis girdėtas :) Reiks užmest akį, dėkui!

    Ineta, pirmyn :))

    Giedre, ačiū :)

  5. 8
    Laura

    Mačiau šį filmą…super, tikrai ilgai prisiminsiu. Rekomenduoju filmą „This Must Be the Place“ su Sean Penn ;)

  6. 9
    Giedre

    ingridientai tokie skirtingi, o nuotraukos sako: viskas dera dera – imk sauksta ir kabink! :) nuostabios nuotraukos, o del stalo is vis meiles streles :)

  7. 10
    Ineta

    Tokią panašią sriubytę neseniai viriau, tik be cinamono, liuks :) O tie puodeliai su sriubyte…verčia tiesti ranką į ekraną ir pačiupt vieną kitą…:D

  8. 12
    Indre

    Dėl filmų gerų neturiu daugiau ką rekomenduot… retai būna naujų va tokių kaip šis… Eh nuosavas sodelis su ievom ir alyvom… pas mane ant palangės net čiliukai vos nosytes iškišo, reik svogūną kokį pamerkt, kad laiškų būtų, vis mini sodelis.. :)

  9. 14
    Jurgita

    Jurgita, tave taip pat su :) Ir šilto šilto pavasario linkiu! Pas mus jau ima žydėt alyvos ir ievos, o aš kaskart susiveliu – Vilniuj tokia būdavo gegužė…

  10. 15
    Jurgita

    Indre, aš taaaip seniai nebuvau mačius tokio šilto filmo, kad visą vakarą po dar juo svaigau :)) Ir dabar rekomenduoju į kairę ir dešinę, atgaiva akims. Gal gali dar ką panašaus rekomenduot?
    Lęšiai čia gerai. Sotumo suteikia :) Tik tiek, kad pertrintų jų nesijaučia, na bet vis vien.
    O sodelis… Nepasakosiu :) Lai žaidžia vaizduotė :)

  11. 17
    Jurgita

    Su praėjusiom šventėm ir Ačiū, kad daliniesi :) šilta ir net nuotraukose „kvepiančia“ sriuba, mintimis, atradimais :) Gražaus pavasario :)

  12. 18
    Indre

    Filmas super. Žiūrėjom dviese, juokėmės dviese, trūko apelsinų aromato … Nuotraukos nuostabios, morkas ir apelsinus kartu mmmėgstu. Birstelsiu lęšių kitąsyk. Ir kas kartą vis pavydžiu to sodelio (nes taip ir įsivaizduoju, jog turit tokį sodelį, su tuo stalu, kurs nuotraukoj matos, ant kurio padėkle gali stovėt vandens ąsotis su stiklinaitėm, žydi medžiai, ir narcizai aplink…).. ir jame visada saulėta :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *