lietiniai su varške

Namuos, kartais prirūkusioje, o kitais kartais ir kvapnioje virtuvėje kepti blynai – patys skaniausi.

Paprasti miltiniai, užbarstyti cukrumi; šviežiomis mielėmis ir obuoliais kvepiantys mieliniai; čirviniai, kurie patys pačiausi – iškepti senovinėje, sunkioje keptuvėje; močiutės didžiuliai, per visą keptuvę, valgomi su uogiene; lietinių vokeliai, išsipūtę nuo išvirtos ir sumaltos vištienos, lengvai pakepintos su smulkiai sukapotais svogūnais ir pabarstytos pipirais.

Arba tiesiog lietiniai, įdaryti varške. Paprasti ir be jokių stebuklų, kokoso pieno ar sunkiai randamų miltų – iš tų produktų, kurių tikrai rasi kiekvienuose namuose: miltų, kiaušinių, pieno, cukraus ir sviesto. Plonučiai, traškiais krašteliais.

Lietiniai su varške ypač dera su trintomis braškėmis. Beveik taip, kaip dar šilta bandelė su stikline pieno ar kefyras su cukrumi :) Įberk žiupsnelį vanilinio cukraus ir tavo pusryčiai ar pietūs tikrai pakvips gaiviu pavasariu ir vėjavaikiškom dienom, pamatysi.

Lietiniai su varske

Lietinius kepiau pagal šį nesyk išmėgintą receptą – tik šįsyk jų iškepiau kiek daugiau, aštuoniolika, nes norėjau dar plonesnių. Ploni, bet tvirti – lengvai įvyniosi įdarą ir lietiniai tikrai nesuplyš.

Jei kepsi keptuvėje storu dugnu, aliejaus praktiškai neprireiks – galbūt vos kelių lašelių, kadangi tešloje yra sviesto, o plonučiai lietiniai labai greitai iškepa.

Lietiniai su varske

Kai po truputį į tešlą bersi miltus, įplak juos šluotele – labai patogu, neliks miltų gumulėlių. Tešlai leisk pastovėti ir susikaupti, kol paruoši įdarą ir įkaitinsi keptuvę :)

Jei lietinius gaminu su įdaru, visuomet labiau apkepu tik vieną jų pusę – į ją įsuku įdarą, o mažiau apkepusią apskrudinu vėliau. Sutaupau šiek tiek laiko :)

Lietinius galima susukt taip, kaip pageidauja širdelė: į ritinėlį, vokelį ar skarelę. Jei įdaras skystenis – puikiai tiks vokelis, jei mėsiškas – su kumpiu ir sūriu – ar tiesiog perpus perpjautais bananais, renkuosi ritinėlį, o į skarelę įsuku su cukrumi pertrintą varškę.

Lietiniai su varskeĮdarui 280 g varškės sutryniau šakute ir sumaišiau su keliais šaukštais cukraus, trupučiu vanilinio cukraus ir vienu nedideliu kiaušiniu. Ten, kur gyvenu aš, tikros, riebios varškės gauti nesudėtinga – labai gardžios turi lenkų parduotuvės, tik reik netingėti pasivaikščioti, angliškose geriausiu atveju gali rasti cottage cheese (grūdėtosios varškės), kuri puikiai tinka cinamoninėms bandelėms, arba curd cheese, kuris netinka net varškėčiams, bet skanus sumaišytas su išspaustu česnaku, džiovintais bazilikais, žiupsneliu druskos ir keliais grietinės šaukštais – prie kugelio.

Paruoštus lietinius iš abiejų pusių po kelias minutes apkepiau trupučiu aliejaus pateptoje keptuvėje ir dar šiltus užbarsčiau cukraus pudra bei valgiau su braškių užpilu.

Užpilą gaminau iš šviežių braškių – Londone jos jau po truputį įeina į sezoną, kas, kad vis dar iš Ispanijos ir ne visai saldžios, bet vis vien fantastiškai kvapnios. Braškes sutryniau, pasaldinau cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Paprastai, bet beveik kaip namuose.

Ir beveik pavasariškai :)

Daugiau skanių blyninių idėjų rasi užsukęs į Kelrodį.

Gardžių Užgavėnių!

Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 2
    Kristina

    Nu bet ir skaniai tie tavo blynai atrodo :) Pasaka :) As kepiau paprastus pusryciams, o vakarienei Charlis iskepe lietiniu su grybais ir mozarela suriu :) Yum :)

  2. 3
    Jurgita

    Maisto Diletante :) Mane reik stabdyt, kad tik tik iškeptų lietinių nesuvalgyčiau – tikrai, antraip nė įdaro nesulauktų :)

    Ineta, aha, braškės :) Ir dėkui tau.

    Marta, tikiuos, paskatinau blynų išsikept? :)) Smagu, kad lankaisi.
    Ačiū kiekvienam, iš tikrųjų.

  3. 4
    Jurgita

    Inga, nea, knygą rašysi tu. O aš blynus kepsiu ir viena akim žiūrėsiu per petį paburbėdama, kad va tas sakinys tai jau man nepatink’ :)) Bet vis tiek ačiū. Labai.
    Ir apie aguonas pagalvosiu – būtiniausiai!

    Neringa, ačiū :) Aš manau, kad išvijom, dulkėdama išdūmė :)

  4. 5
    Jurgita

    traleliushke, smagu neprarasti tradicijų, ką? :) Užgavėnių niekad nepraleidžiu, kad ir kur gyvenčiau. Plius gi blynai – dalykas skanus be galo. Prisivalgėm ir laukiam pavasario – kaži, kada jis į Londoną teiksis, šiandien oras toks šlykštus…
    Beje, apie kumpio-sūrio lietinius svajoju jau gerą savaitę :)) Savaitgalį gaminsiu.

    Asta, aaai :)

  5. 8
    Maisto Diletantė

    Skaitau įrašą ir esu vasaroje, nesitiki kad už lango vėjas ir sniego pusnys, žiūrint į tavo įrašą man vasara :) ir tokių plonulyčių lietinių užsinorėjau labai labai, net įdaro nereikėtų :)

  6. 10
    Insolente.

    Kai perskaičiau žodį „didžiuliai“ pasidarė kažkaip labai šilta. Ir ta susikaupianti tešla. Jeigu tu parašytum knygą, tai būtų jaukiausia knyga pasaulyje. Su pasakomis, net jei ne pasakų. :)

    O į varškę lietiniams baisiai gardu šaukštas aguonų!

  7. 12
    traleliushke

    Kaip smagu pamatyti toki spalvingomis nuotraukomis ir pasakiskais blynais kvepianti irasa! :) Pati gyvenu Londone. Pati ka tik susisukau i pizama baigusi kepti plonycius lietinius (darysiu su kumpelio-surio; pievagrybiu-svoguniuku; nutelos-bananu idaru). Tad dziugu pamatyti kad ne as viena rytojaus Didziajai Blynu Dienai ruosiuosi iki isnaktu :) Mmm, skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *