trijų sūrių salotos

Pastarąjį mėnesį įvyko tiek gerų dalykų, vėl iš naujo sutikau mielų ir brangių žmonių, turėjau jaukių vakarų, skanaus naminio ir kvapnaus maisto, vyno ir šampano, juokų ir vaikštynių mylimiausiu senamiesčiu. Duonos ir žaidimų buvo paleistas trumpų atostogų – nes kad ir kaip norėtųsi aprėpti viską, kartais tenka susidėlioti prioritetus ir kompiuterio skrynelę užverti ilgesniam laikui. Bet aš vėl čia – grįžtu su naujom gardžiom idėjom. Paprastom, bet neprastom – į Naujuosius, arčiau skaitytojų :) Nes kad ir kokios šaunios (labai labai!) tos atostogos – pasiilgau.

Šios sugrįžtuvių salotos – puikios. Tarsi nieko ypatingo ir greitai paruošiamos, bet tikrai įtiksiančios sūrių mėgėjams. Gaivios ir traškios, bet sočios. Bri gali keist kamamberu, čederįparmezano ar Džiugo gardžiomis drožlėmis, riešutus naudoti tokius, kokius mėgsti arba kurie gyvena toj spintelėj tarp kriauklės ir viryklės. O užpilo proporcijas lai kiekvienas reguliuoja savo nuožiūra ar sumąsto kitą, įmantresnį ar, atvirkščiai, paprastesnį variantą (ir idėjom pasidalina komentaruose!).

Gardžių!

~ trijų sūrių salotos ~

įvairių salotų mišinio (cikorijų, gūžinių, radicchio)

moliūgų ir saulėgrąžų sėklų

po gabalėlį bri, čederio ir švelnaus varškės tipo sūrio vyniotinio su žolelėmis ir česnaku (French roulé*)

užpilui (vienam valgytojui):

šaukštelis garstyčių

šaukštelis raudonojo vyno acto

alyvuogių aliejaus

medaus

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Salotas nuplauk ir nusausink, tuomet rankomis suplėšyk į mažesnius lapelius.

Moliūgų ir saulėgrąžų sėklas pakepink sausoje keptuvėje.

Paruošk užpilą – jo skonį reguliuok atsižvelgdamas į savo skonio receptorius: sumaišyk visas sudedamąsias dalis ir pagal skonį pagardink druska ir pipirais. Medų naudok arba ne pagal poreikį – man norėjos lengvai saldžiarūgščio skonio.

Bri supjaustyk riekelėmis, čederį – kubeliais. Į nesvylantį kepimo indą sudėk bri gabalėlius ir sūrio vyniotinį, ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug minutei, kol sušils, o bri ims lengvai tirpti.

Salotas sudėk į dubenėlį, lengvai pasūdyk ir papipirink, suberk skrudintas sėklas, tuomet sudėk dar šiltą sūrį (sūrio vyniotinį šakute padalink į mažesnius kąsnelius) ir čederio kubelius, pašlakstyk užpilu ir patiek tuojau pat su šviežia bandele.

* Nesu tikra, ar tokio sūrio yra Lietuvoje, bet didesniuose prekybos centrų skyriuose galbūt rastum. Jei mėgsti, mėgink pašildyti kreminį (arba švelnesnio skonio, nebrandintą) ožkos pieno sūrį.

Skanaus!

Triju suriu salotos~ Recipe in English ~

~ salad with three cheeses ~
a bunch of crispy fresh salad (iceberg, endive, radicchio)
pumpkin and sunflower seeds
Brie, French roulé with garlic and herbs and light Cheddar
dressing:
1 teaspoon mustard
1 teaspoon red wine vinegard
extra-virgin olive oil
honey
salt and freshly ground black pepper

Wash, dry and tear salad leaves into bite-size pieces.
Toast the seeds.
Whisk all the ingredients for the dressing together in a small bowl.
Cut the Cheddar into cubes, Brie - into wedges. Place Brie wedges and whole French roulé on a non-stick baking tray and melt
in the oven for about 1 minute.
Place the salad leaves in a deep bowl, top with toasted seeds and cheeses (divide the roulé into smaller pieces with your fork),
pour over the dressing and serve immediately.

Enjoy!

Pasidalinkite:

19 Comments

Add Yours
  1. 3
    Jurgita

    Rennie, Nikon d90 :)
    Apšvietimas – turiu savadarbį reflektorių (atšvaitą lietuviškai?) ir, prireikus, šviesos sklaidytuvą, plius langas į saulę iki pietų, o studinimas – fotografų patarimai internete :) Plius milžinišką reikšmę nuotraukų kokybei turi objektyvas, o kur dar likusi techninė pusė! Mokytis ir mokytis. Ir dar mokytis :)

  2. 5
    Jurgita

    Indre, žinau, apie ką tu – aš visas sūrių atsargas suvartoju irgi staigiai, išskyrus tuos atvejus, kai turiu mėlynojo pelėsio, kurio vieno nemėgstu, barstau ant kokių kepinių :)

    Rennie, ačiū.. O visas procesas – atsakau ir Astai tuo pačiu – nauja kamera, intensyvus jos visų galimybių traukimas į dienos šviesą ir maisto fotografijos studinimas – va ir visos paslaptys, kol kas tikrai neturiu apie ką daug ir pasakot…

  3. 6
    Asta

    Nuostabiai gražios salotos!
    Nuo saldumynų ir man lengvai bloga po švenčių. Kitiems gaminu, o pati salotom ir kepsniais mintu :)
    O apie fotografavimo procesą ir aš mielais pasiskaityčiau, jei kada noro bus paslaptis išduoti ;)

  4. 8
    Indrė

    Šaunu, kad ir vėl galėsiu valgyti akimis tavo receptus :) man sūrių mėgėjai šios salotos idealiai atrodo. O užpilą ir aš tokį darau – tik kartais dar dedu citrinos sulčių ir vos vos cukraus. Žodžiu jei prikaupsiu sūrio atsargų – bandysiu, tik kad sunku man – suvalgau patį vieną ir dažnai vietoje deserto :]]

  5. 9
    Jurgita

    foodepix, thanks. Promise to think about that :)

    Kristina, žinok, po visų švenčių ir skanėstų stalų nebegaliu žiūrėt į saldumynus. Jokius. Ypač keptus. Todėl ir bloge artimiausiu metu tikrai jokiu pyragu nekvepės :) Taip pasiilgau paprasto, gryno maisto, traškių salotų, kruopų, sriubų ir pan. :)
    Klausyk – kiek tu blogų rašai?! Tris tai tiksliai :) Šis tavo apie mažus žingsnelius labai mielas, foto gražios, pavydžiu truputį tų kelionių visokių :)

  6. 10
    Jurgita

    Insolente, baltu kailiuku, raudonom akutėm, kurios vardas Mikis? Tada liuks – tai mano mylimiausia pacukų veislė :))

    Ineta, dėkui :) Labai gardžios jos. Džiaugiaus, kad ir vyrui labai patiko, nors jis anaiptol ne visokių paukščių maisto (aka sėklos) ir neaiškių sūrių mėgėjas :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *