aguonų vyniotinis

Namai, darbai, parduotuvės, jaukios smulkmenos, eglutės žaisliukai ir girliandos, neišsiųsti laiškai ir neišbandyti receptai, išrinktos ir nesupakuotos dovanos. Sąrašai knygų Kalėdų Seneliui (laukiu šios, šios, šios, šios ir tikrai tikrai šios), sąrašai būsimų ir jau varnelėmis sužymėtų pirkinių, sąrašai daiktų, kraunamų ir vėl iškraunamų iš lagaminų…

Gruodis jau toks metas – šiek tiek pašėlęs.

O visą rudenį iki žiemos pradžios kruopščiai ruošėm ir kepėm naują „oC“ numerį. Labai smagu buvo prisijungti prie šaunios komandos ir Kalėdomis užsikrėsti jau rugsėjo vidury. Tikriausiai žinai, apie ką kalbu? O jei dar būsi nematęs ir nieko negirdėjęs apie naują virtualaus maisto tinklaraštininkų žurnalo numerį, spustelk čia arba puslapio dešinėje esančią nuotrauką – ten rasi daugybę skanių idėjų švenčių stalui!

Šis vyniotinis su aguonomis tikrai papuoštų Kalėdų stalą. Mielinis, kvapnus, gardus ir sotus. Ypač puikus įdaras – kiek primena šimtalapio, ypač jei nepagailėsi sviesto, tik kitą sykį bersiu dar daugiau aguonų.

Aguonu vyniotinis

~ aguonų vyniotinis ~

tešlai:

7 g sausų mielių

4 šaukštai cukraus

1/2 puodelio* pieno

2 šaukštai* sviesto

1 kiaušinis

3 puodeliai miltų

1/2 šaukštelio druskos

įdarui:

100 g aguonų

4 šaukštai nesūdyto sviesto

1/2 stiklinės razinų

keli šaukštai cukruotų apelsino žievelių

6 šaukštai cukraus

1/2 šaukštelio cinamono

glajui:

6 šaukšteliai cukraus pudros

šaukštelis pieno

lašelis vanilės ekstrakto

Pieną pašildyk nedideliame puodelyje. Suberk mieles, šaukštą cukraus, išmaišyk ir palik šiltai 5 minutes, kol mišinys ims putoti.

Sviestą ištirpink, kiaušinį lengvai suplak.

Miltus, druską ir likusį cukrų suberk į gilų dubenį. Supilk mielių mišinį, tirpintą sviestą, išplaktą kiaušinį, išmaišyk mediniu šaukštu, kol tešla sulips. Išversk ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga. Jei tešla atrodytų sausoka, užpilk ją trupučiu aliejaus arba šilto vandens ir jį įminkyk.

Tešlą suspausk į kamuolį ir paguldyk į aliejumi lengvai išteptą dubenį. Uždenk drobele ar maistine plėvele ir palik šiltoje vietoje valandą-pusantros, kol tešla pakils.

Įdarui aguonas nuplikyk verdančiu vandeniu, jį nupilk, o aguonas gerai nuspausk, kad kuo daugiau vandens pasišalintų.

Prikaistuvyje ištirpink sviestą, suberk aguonas ir patroškink jas kelias minutes. Nukelk nuo ugnies, suberk likusius džiovintus vaisius, cukrų, cinamoną ir palik atvėsti.

Pakilusią tešlą truputį paminkyk ant miltais pabarstyto stalo ir iškočiok į 25×35 cm stačiakampį. Tešlą perkelk ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir paskirstyk įdarą – kraštus palik tuščius. Pradėk vynioti nuo ilgosios tešlos pusės ir suvyniok į volelį. Užspausk galus, kad nebėgtų įdaras.

180 laipsnių orkaitėje kepk apie 30 minučių arba kol vyniotinis gražiai pagels.

Glajui sumaišyk cukraus pudrą su pienu ir vanilės ekstraktu – turėtum gauti gana tirštą košelę, nelabai noriai varvančią nuo šaukštelio galiuko :) Jei glajus atrodytų per tirštas, įpilk truputį pieno, jei per skystas – įberk cukraus pudros.

Glajumi aptepk atvėsusį vyniotinį.

* puodelis čia – 250 ml.

* šaukštas sviesto lygus 14 g

Pastaba. Aguonas geriausia būtų sumalti mėsmale, o tuomet patroškinti svieste.

Skanaus!

Šaltinis: Christine Ingram & Jennie Shapter. Bread: the breads of the world and how to make them at home. 208 p.

Pasidalinkite:

11 Comments

Add Yours
  1. 3
    Jurgita

    Indre, ir aš turiu knygų, kurias skaitau tik, pvz, metro, kai reik nuvažiuot tolimesnį atstumą nei iš taško A į B arba autobuse atitinkamai :) Ir paprastai pasirenku įdomias knygas, kad tas laikas neprailgtų. Bet va kai baigias knyga – bėdaaa, tada jau tik miegot belieka arba reklamas virš galvos skaitinėt :)

    Mindaugai, snieguolė? Cha :) Ačiū pačiū, aguoniniai skanėkai man irgi vieni pačiausių.

  2. 4
    Mindaugas

    Jurgita, atsinaujinai it kokia snieguolė ?? ;) Gražiai :)

    Man viskas, kas su aguonomis patinka, tad neabejoju, jog taviškis vyniotinis, labai patiktų ;)

  3. 10
    Jurgita

    Kristina, mane tokia truputį kalėdinių kepinių karštligė užvaldžius – bus dar vienas mielinis kepinys, bet jau paskutinis, matyt, šiemet :))
    Išties nesudėtingas šis vyniotinis, mums labai patiko, tad skanaus ir tau, ir namiškiams! :)

  4. 11
    Kristina

    Oi kaip skaniai atodo! Butinai reikes kepti! Reeptukas nesudetingas, butinai bandysiu! Aciu labai! Jau laukiu Kaledu, skrendu namucio, gal Lietuvoj reiks namiskius nustebinti situo skanumynu!!! :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *