Jis saulėtai geltonas ir saldžiarūgštis. Jo norisi šaukštelio, po to – pusės indelio. Jis nepakartojamas su šviežiomis bandelėmis arba kaip pyragaičių įdaras. Jo visuomet rasi parduotuvėse, tačiau – nepatikėsi – kaip paprasta jį pasigaminti namie!
Citrininis kremas arba lemon curd – neabejotinai vienas skaniausių atradimų Londone. Ir, ko gero, vienas tų dalykų, kuriais norisi lepintis-lepintis-lepintis. Vasarą – su vaniliniais ledais, rudeniop – užgeriant karšta arbata. O žiemą… Žiemą tiesiog kabinti iš indelio šiltoje virtuvėje susirangius ant palangės.
Supiltas į dailius stiklainėlius, citrininis kremas gali būti šauni dovana žmogui, mėgstančiam pagamink-man-pats staigmenas. Tik nepamiršk pridėti šaukštelio: esu tikra, kad baltą Kalėdų rytą niekas neatsispirs pagundai paragauti saulės stiklainėlyje čia ir dabar.
Ir tikrai. Iki žiemos švenčių dar pusė rudens ir dalelė žiemos, tačiau aš jau po truputį pradedu dalintis skaniomis ir naminėmis dovanų idėjomis. Būsiu laiminga, jei bent viena jų atneš šilto ir kvapnaus džiaugsmo ir jūsų namams :)
~ citrininis kremas ~
2 didesnės citrinos
3/4 stiklinės cukraus
65 g sviesto
2 kiaušiniai
Citrinas nuplauk karštu vandeniu, o jų žievelę kruopščiai nutrink kempinėle.
Nutarkuok žievelę ir išspausk sultis. Jas supilk į nedidelį puodą, suberk tarkuotą žievelę ir cukrų, supilk išplaktus kiaušinius, sudėk kubeliais supjaustytą sviestą.
Citrininis kremas gaminamas dviem būdais:
1. Užverdamas didesnis puodas vandens, sumažinama ugnis, ant puodo statomas mažesnis puodas su citrinos sultimis ir kitais ingredientais; maišoma, kol cukrus ir sviestas ištirpsta, tuomet – kol kremas sutirštėja. Paprastai tai užtrunka apie 20 min.
2. Antruoju būdu puodas su skysčiu statomas tiesiog ant vidutinės ugnies, ištirpinamas sviestas ir cukrus, tuomet kaitinama nuolat maišant, kol kremas sutirštėja. Procesas užtrunka taip pat apie 20 min.
Abu būdai išmėginti ir vykę, svarbu atminti pagrindinę taisyklę: skysčio jokiais būdais negalima užvirti, antraip kremas sušoks į gabaliukus.
Ar kremas tinkamo tirštumo, lengvai nustatysi mediniu šaukštu: maišoma citrininė masė turėtų padengti šaukšto nugarėlę ir nebenubėgti.
Citrininį kremą, kol jis dar šiltas, sudėk į stiklinius indelius, užsuk ir laikyk šaldytuve. Suvartok per 2 savaites.
Man labai skanu jį valgyti su blynais, tepti ant šviežio batono riekės arba savaitgalio pusryčiams išsikepti angliškų bandelių scones.
N.B. Iš nurodyto kiekio produktų išvirsi apie 400 ml kremo.
Skanaus!
Recipe in English
~ lemon curd ~
grated zest and juice of 2 lemons
2 medium eggs, beaten
65 g butter, cut into small pieces
¾ cup sugar Put all the ingredients into a medium bowl set over a pan of simmering water. Stir the mixture until the sugar and butter have dissolved. Continue to heat gently, stirring frequently, for about 20 minutes until thick enough to coat the back of the spoon. Do not allow to boil or it will curdle. Immediately pour lemon curd into a sterilised jars, then chill, covered. Store in the fridge and use within 2 weeks.
Enjoy!
Šaltinis: Good Hosekeeping Cookery Book. p. 542.