Myliu pavasarį. Ir, nors Londone gamta jau alsuoja vasara (turguje mačiau parduodamų neatvežtinių – vietinių britiškų – braškių!), kalendorius skaičiuoja gegužę – gražiausią laiką metuose.
Kas kartą iš savo turgaus, į kurį žingsniuoju šeštadieniais vis ta pačia Miško gatvele, parsinešu ridikėlių, špinatų, svogūnų laiškų, žalių salotų lapų. Ir nors žinau, kad vienos skaniausių – įprastos lietuviškos salotos su grietine, valgomos su šilkine šviežių bulvių koše, gardinta sviestu ir pienu – įvairovei suruošiu ne visai tradicinį užpilą.
Cinamonas + harissa. Raudonojo vyno actas + alyvuogių aliejus. Cukraus pudra + žiupsnelis druskos. Truputis Rytų, truputis Viduržemio jūros, truputis saldžiai rūgštaus. Rezultatas? Gaivus ir kvapnus užpilas, labai tinkantis tradiciniam traškių daržovių deriniui, kuris, užkąstas duona, atstos lengvus pietus ar pavirs greitais pusryčiais.
~~~
~ gaivios pavasarinės salotos ~
dviems:
dvi morkos
vienas ilgasis agurkas
10 ridikėlių
šviežių špinatų glėbelis
užpilui:
raudonojo vyno acto
cinamono
cukraus pudros
harissos arba čili pipiro
kokybiško alyvuogių aliejaus
truputis druskos
Morkas nuskusk ir sutarkuok stambia tarka, ridikėlius supjaustyk plonomis riekelėmis, agurką – ketvirčiais, o špinatų lapus suplėšyk rankomis.
Sudėk į salotinę.
Paruošk užpilą, supilk į salotas, gerai išmaišyk ir iš karto patiek.
~~~
~~~
Užpilo tikslių proporcijų nerašau sąmoningai – jų tiesiog nėra :) Skonio reikalas, rūgščiau, saldžiau ar aštriau mėgsti: jei rūgščiau, naudok daugiau (bet ne daugiau nei vieną šaukštą šiam kiekiui daržovių) raudonojo vyno acto ir mažiau cukraus pudros, jei saldžiau – atvirkščiai. Jei mėgsti aštriau, įmaišyk daugiau harissos arba įpjaustyk keliomis riekelėmis daugiau čili pipiro. Štai cinamono visada įberiu šaukštelį – mėgstu šį Rytais kvepiantį prieskonį. O aliejaus visuomet prireiks du kartus daugiau nei acto.
Esu tikra, jog kelis kartus išmėginęs, atrasi savo aukso viduriuką :)
Skanaus!
Pagal Woman & Home. Dinner tonight, Spring 2011 receptą.