auksinis kukurūzų kruopų pyragas

Už upės baltu marmuru švyti rūmai, o prieplaukoje rikiuojasi laiveliai. Suoleliai krantinėje nuguldyti paltais ir megztiniais, krykštauja žuvėdros ir mirga vanduo.

Tarsi eliksyro įkvepi lengvo ir minkšto pavasario oro. Lėtai iškvepi. Apsigaubi saulės skraiste ir prisimerki žvelgdamas į vandenį. Kažkur toli, toliau nei už upės – sulaikai kvapą – skamba trimitas.

Pirmoji žaluma ir kvepianti žolė. Mano pirmas angliškas pavasaris. Toks jautrus ir išlauktas…

Kaip atrodo laimė? Ji turėtų būti pavasario pumpurų ir narcizų spalvos…

~~~

Polenta cake ~ kukurūzų kruopų pyragas ~

45 g razinų

2 šaukštai brendžio (nebūtina)

225 g ricotta sūrio

250 g cukraus*

225 g kukurūzų kruopų

žiupsnelis malto muskato

1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto

20 g nesūraus šalto sviesto

po 2 šaukštus smulkintų migdolų ir šokolado gabalėlių

keli šaukštai migdolų riekelių

Nedideliame indelyje razinas sumaišyk su brendžiu, užpilk vandens tiek, kad apsemtų razinas, ir palik 30 min. Tuomet vandenį nupilk, razinas nusausink ir atidėk.

Brendžio neturėjau, tad razinas tiesiog išmirkiau vandenyje.polenta cake

Ricotta sudėk į didesnį dubenį ir užpilk 450 ml šalto vandens. Suplak šluotele arba plakikliu.

Suberk cukrų ir dar sykį suplak, galiausiai šaukštu įmaišyk kukurūzų kruopas, maltą muskatą, citrinos žievelę, vanilės ekstraktą, razinas, smulkintus migdolus ir šokolado gabalėlius. Tešla bus labai skysta – viskas gerai, taip ir turi būti.

22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepk sviestu ir supilk tešlą.

Pyrago viršų apibarstyk migdolų riekelėmis ir tolygiai paskirstyk šalto sviesto gabalėlius.

Kepk 160 laipsnių orkaitėje apie 1 1/2 val., kol pyragas pagels ir atrodys tvirtas pajudinus kepimo formą.

Patiek šiltą arba atvėsusį su debesimi cukraus pudros ir plakta grietinėle.

~~~

Tai nėra tipiškas pyragas. Visų pirma, sudėtyje nėra miltų ir kiaušinių. Visų antra, jei kada nors esi ragavęs itališkos polentos (virtos kukurūzų košės), pameni, jog ji yra labai soti, šilta lengvai kabinama šakute, o atšalusi – šaukštu. Toks yra ir pyragas – tvirtas it šalta kukurūzų košė :) Man ir mano valgytojams labai patiko. Ne per saldus ir paruošiamas labai greitai.

Nežinau, ar Lietuvoje yra pirkti chocolate chips – šokolado gabalėlių, kurie kepiniuose netirpsta. Jei nerastum, bandyk įdėti smulkinto juodojo arba pieniško šokolado gabalėlių arba nedėti nieko – šokoladą pyragui pritaikiau pati. Migdolus gali keisti kedrinėmis pinijomis, o razinas – smulkintomis datulėmis.

*Beje - dėl cukraus kiekio labai prašau perskaityti komentarą.

Skanaus!

polenta cake~~~

~ Recipe in English ~

~ polenta cake ~
45 g sultanas
2 tablespoons brandy (optional)
225 g ricotta
250 g caster sugar
225 g polenta
pinch of grated nutmeg
1/2 teaspoon grated lemon zest
1/4 teaspoon vanilla extract
20 g unsalted butter, chilled and cut into small cubes
2 tablespoons chopped almonds and milk chocolate chips, each
few tablespoons of sliced almonds
Put the sultanas and brandy in a small bowl with enough water to cover them and leave for 30 mins. Drain and dry well.
Preheat the oven to 160 C and grease a 22 cm spring-form tin.
Put the ricotta in a large bowl and add 450 ml cold water. Beat with a wire whisk or electric beaters until smooth. Don't be
alarmed by the thinness of the mixture - it can be ver liquid, depending on the brand of ricotta used. Add the sugar and beat
until smooth, then stir in the polenta, nutmeg, lemon zest, vanilla, chopped almonds and chocolate chips.
Pour the mixture into the tin. Dot the surface with butter and sprinkle with sliced almonds on top. Bake for about 1 1/2 hours
until golden and set.
Serve warm or cold, dusted with icing sugar and accompanied by whipped cream.

~~~


~~~

Enjoy!

Anksčiau: Il bustrengo - kukurūzų kruopų pyragas su obuoliais ir 
razinomis 

Adaptuota pagal Sophie Braimbridge. The food of Italy, p. 271.