šokoladinis debesų pyragas

Šiandien ta diena, kai, ar pameni, prieš tiek metų vaikščiojom po Užupį ir jo jaukiai apleistus kiemelius, jaunimparkį, pavilne, kopėm į Kryžių kalną. Jau skaisčiai žaliavo žolė, galvas apsuko beprotiškai svaiginančios ievos ir žydėjo tos gėlytės, ar pameni, geltonavo širdelės formos žiedlapiai. Kvėpavom gaiviu pavasariu ir meile, aš pavargau kopti ir mes tiesiog stovėjom susikibę už rankų, aš ir tu, vienu du, nors ne, žmonės ėjo pro šalį, bet aš nieko nemačiau, tik tave, tik pavasarį ir raibuliuojančius saulės ežerus tavo akyse. O ten, ant kalno, po mūsų kojomis buvo visas miestas. Mano pasakų miestas. Mūsų miestas. Raudonais stogais, aprūkusiais kaminais, Universitetu su diskursais, baltistika, konjunktyvais, morfologijomis ir seminarais, kuriuos tądien praleidau. Virš mūsų plytėjo aksominis dangus ir kūliais vartėsi debesų avinėliai. Akinamai švietė saulė, nubarstydama mano veidą strazdanomis. Tu žiūrėjai į mane ir tylėjai. Ir kalbėjai. Ir juokeisi. Ar pameni?

Myliu.

~~~

~ šokoladinis debesų pyragas ~

pyragui:

250 g tamsaus šokolado (naudojau 50 proc. Pergalės Dark chocolate ir 56 proc. Kalev Bitter)

125 g nesūraus minkšto sviesto

6 kiaušiniai

175 g cukraus

2 šaukštai konjako arba grietinėlės likerio (naudojau Baileys; tinka praktiškai bet koks alkoholis, na, išskyrus šnapsą :), galima apsieiti ir be jo)

vieno apelsino (nuplikyto) smulkiai tarkuota žievelė

debesims:

400 ml riebios grietinėlės

šaukštelis vanilės ekstrakto

šaukštas konjako arba grietinėlės likerio

šaukštas cukraus pudros

kakavos miltelių

~~~

~~~

Orkaitę įkaitink  iki 180 laipsnių.

21 cm skersmens kepimo formos nusegamais kraštais dugną padenk kepimo popieriumi.

Šokoladą sulaužyk į nedidelį puodą ir ištirpink ant labai mažos ugnies. Sudėk sviestą ir maišyk tol, kol ištirps ir jis.

2 kiaušinius ir 4 trynius suplak su 75 g cukraus, supilk tirpintą šokoladą, konjaką ar likerį, suberk smulkiai sutarkuotą apelsino žievelę.

Kitame dubenyje 4 kiaušinių baltymus plak tol, kol suputos, suberk likusį cukrų ir toliau plak iki standžių putų. Mano pasirinkti kiaušiniai greičiausiai pasitaikė prasti, nes taip ir neišsiplakė tiek, kiek norėjosi. Pasistenk, antraip pyragas neiškils tinkamai.

~~~

~~~

Išplaktus kiaušinių baltymus po truputį atsargiai įmaišyk į šokolado masę, šią supilk į paruoštą formą ir kepk 35-40 min. arba tol, kol pyragas dailiai iškils, vidurys tarsi krateris įtrūks ir pajudinus nebebanguos. Visiškai atvėsink. Labai patogu išsikepti iš vakaro :)

Grietinėlę suplak su vanilės ekstraktu, cukraus pudra ir konjaku ar likeriu, ir visu šiuo baltu debesimi padenk pyragą.  Viršų pabarstyk kakava.

Ir… pamiršk kalorijų skaičiavimą, nevalgadienius, salotas ir „pyragų tai aš tikrai (nebe)valgau“ :)

Tu ir Jis to nusipelnėt ;)

~~~

N.B.1. Į grietinėlę cukraus pudros galima ir visai neberti – saldumo stoką puikiai kompensuoja išties saldus pyragas. Vis dėlto aš įmaišiau šaukštą – grietinėlė tapo švelniai švelniai saldi, ne per daug ir ne per mažai.

N.B.2. Prisiekę šokolado mėgėjai gali rinktis ne mažiau 70 proc. kakavos sudėtyje turintį šokoladą – būtent toks ir naudojamas originaliame recepte.

N.B.3. Šis pyragas panašus į anksčiau gamintą. Todėl esu tikra: jei patiko pirmasis, patiks ir šokoladinis debesuotasis :) Visgi, mano kuklia nuomone ir šokoladiniams gaminiams išrankiais skonio receptoriais, pastarasis skanesnis – drėgnas nuo likerio ir aptirpusios grietinėlės. Niam.

Skanaus!

~~~

~~~

Recipe in English

~ chocolate cloud cake ~

250 g dark chocolate (min. 70 % cocoa solids, however I've used one
stick of chocolate 50 % cocoa solids and 1 1/2 sticks of chocolate
56 % cocoa solids)
125 g unsalted butter, softened
6 eggs
175 g sugar
2 tablespoons Baileys
grated zest of 1 orange
for the clouds:
400 ml double cream
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon caster sugar
1 tablespoon Baileys
unsweetened cocoa powder for dusting
Preheat the oven to 180ºC.
Line the bottom of the 21 cm cake tin with baking parchment.
Melt the chocolate in a heat safe bowl over small heat, then stir in
the butter until melted.

Beat the 2 whole eggs and 4 egg yolks with 75 g of sugar, then gently
add the chocolate mixture, Baileys and orange zest.

In another bowl whisk the 4 egg whites until foamy, then add the 100
g of sugar and whisk until the whites are holding their shape. Mix
the egg whites with chocolate mixture and stir gently. Pour into the
prepared tin and bake for 35-40 min or until the cake is risen and
cracked and the centre is no longer wobbly. Cool the cake in it's
tin.

When the cake is ready to eat, place it on the serving plate and
carefully remove from its tin. Whip the cream until it's soft and
stiff enough with caster sugar, vanilla extract and Baileys. Fill
the crater of the cake with white creamy clouds and dust with cocoa
powder.

Enjoy!

~~~

Šaltinis: Nigella Lawson. Nigella bites, p. 110.