kalėdomis kvepiantys avižiniai sausainiai

Pagailėjo sniego šiemet Kalėdų Senelis, pagailėjo. Ėmė ir įjungė šildymą bei lietų prieš pat Kalėdas. Teko bristi svečiuosna per balas, čiuožti povandeniniu ledu ir išmėginti batų tvirtumą.

Vis dėlto. Šventės buvo nuostabios. Jaukios, šiltos ir tokios… savos. Prie jaukaus Kūčių stalo, nušviesto žvakelės, laužiant kalėdaitį, kaip kasmet su broliu rungtyniaujant dėl silkės su džiovintais grybais :) Su mamos ir tėčio maistu ir rūpesčiu. Juokais ir gera nuotaika. Gera buvo tiesiog būti ten, vaikystės namuose, sklaidyti mergautinio kambario knygas, liesti išlikusius žaisliukus, susirangyti ant sofos. Tiek atminties, tiek svajonių, paslapčių saugo tos sienos!

Taip ir norėtųsi, kad Kalėdos kiekvieną lankytų ne kartą per metus, o bent kartą per mėnesį, savaitę arba netgi kasdien bent mažyčiu saulės spindulėliu, nušvitusiu širdelėj, lašeliu rūpesčiu ir trupinėliu meilės.

~~~

Šie sausainiai, supakuoti dailiose dėžutėse, iškeliavo dovanų drauge su žemuogių ir grietinėlės skonio raudonąja arbata.  Turiu vilties, kad liko įvertinti ir mano triūsas buvo minimas geru žodžiu :)

~~~

~ avižiniai sausainiai ~

1 1/2 stiklinės avižinių dribsnių

1 1/4 stiklinės miltų

1/4 stiklinės maltų migdolų (man skaniau, kai šie ne sumalti iki miltų, o likę didesnių gabalėlių)

šaukštelis malto cinamono

1/2 šaukštelio kvapiųjų pipirų

1/2 šaukštelio malto imbiero (aš visuomet dedu visą šaukštelį)

šaukštelis kepimo miltelių

1/2 šaukštelio kepimo sodos miltelių

225 g nesūraus minkšto sviesto

1/2 stiklinės granuliuoto cukraus ir tiek pat – rudojo

2 kiaušiniai

4 šaukštai romo (nebūtina)

1. Avižinius dribsnius, miltus, maltus migdolus, kepimo miltelius, sodą ir prieskonius sumaišyk.

2. Sviestą išsuk iki purios masės su abiejų rūšių cukrumi, įmaišyk kiaušinius ir romą.

3. Įmaišyk sausuosius ingredientus.

4. Kepimo popieriumi padenk skardą ir 4 cm atstumu vieną nuo kito dėk po šaukštą tešlos.

5. Kepk 175 laipsnių orkaitėje 15-20 min.

~~~

Sausainėliai tik ištraukti iš orkaitės būna minkšti, atvėsę tampa trapūs ir traškūs.

tokios baltos kalėdos lankė prieš ketverius metus :)

P.S. Diena pailgėjo tris minutes!

~~~

Skanaus!

Šaltinis: cooking etcetera

 

9 Comments

Add Yours
  1. 3
    duonosirzaidimu

    egidija, esu mačius kažkur internete iš atskirų dalių keptą, bet gal tik vieno mėnesio, nes metų tai žinai, titaniškas darbas :))

    O tau va ir užtektų kiekvienam jo mėnesį iškept :))

  2. 4
    egidija

    kalendoriai popieriniai :) kiekvienas mėnuo skiriamas per jį gimusiems :D valgomų dar neišmokau , o ir nežinau kaip tai daroma :D nors mintis įdomi…

  3. 5
    duonosirzaidimu

    jule, aš galvoju kitaip: aha, buvo Kalėdos, tuoj Naujieji, o tada jau kaip ir pavasaris :)) O tada ir Kalėdos ne už kalnų, tiesiog daug gėrio viens šalia kito (beveeeik :)

    egidija, nieko nieko, dėl sniego nieks nekalts, užtat Naujieji kokie laukia, ohoho! :)
    Šeimos kalendorių..? Kaip smalsu, kokį gaminai? Kai kas valgomus gamina, žinau :)
    Sausainiai – tikrai taip, pagaminti paprasti, o valgyti – puikūs :)

    Egle, greitai dingo su visomis dėžutėmis :))
    Kokosinukus? Kur receptas..? Nebuvo juk? :)

    Tania, yes, they are, thanks! And Happy New Year for you, too! :)

  4. 8
    egidija

    ot prišnekėjau. garantavau, kad bus baltos kalėdos, o buvo kaip visada :( ek…
    pas mane irgi valgomos dovanos visiems išdalintos plius dar šeimos kalendorių tradicinį kaip visada sumeistravau :)
    o sausainiai genialus savo paprastumu :) bet skanūs turbūt… ojej..

  5. 9
    julė

    // o aš laukiu kitų kalėdų. ne intensyviai, bet kaulinės dėžutės gilumoj, užpaudusi.
    o apie ilgėjančias dienas man primena kassyk mama kalbėdama :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *