kavos keksiukai su maskarponės kremu
Mes mąstome ne vien žodžiais – mūsų mintis kuria vaizdiniai, pojūčiai, spalvos ir jausmai. Smegenys veikia sinergiškai: skonis, kvapas, spalva ir emocija susipina į darnias asociacijų grandines. Būtent dėl to vienas kąsnis geba akimirksniu nukelti į praeitį, sužadinti pamirštus jausmus ar net pakeisti vyraujančią nuotaiką.
Skonis – tai ne tik fiziologinė reakcija į maistą. Jis glaudžiai susijęs su atmintimi ir emocijomis. Vos paragavęs kvapnaus mielinio pyrago gali netikėtai prisiminti vaikystės Kalėdas, močiutės šypseną ar nusikelti į trupiniais nubarstytą lovą vieną tingų gegužės rytą. Šis reiškinys, vadinamas Prousto efektu, atskleidžia, kaip skonio ir kvapo pojūčiai geba sužadinti giliai pasąmonėje slypinčius prisiminimus.
Netikėtai sužadinti skonių prisiminimai gali daryti didelę įtaką savijautai: malonus skonis jaukiai apglėbti, sukelti nostalgiją ar net įkvėpti naujiems potyriams. Kartais pojūčių svarstyklės nusvyra priešinga kryptimi – tam tikri skoniai gali priminti skaudžias patirtis ir sukelti nemalonių emocijų.
Spalvos, šviesa, žmonės ir netgi muzika daro įtaką tam, kaip jaučiame ir vertiname skonį.
Štai kodėl maistas – tai ne tik maistinės medžiagos ir pilnas skrandis, bet ir istorija, patirtis, prisiminimai. Per skonius keliaujame laiku, atrandame save ir net formuojame savo gyvenimo patirtis. Kiekvienas kąsnis gali ne vien pasotinti, bet ir nutiesti kelią prisiminimų labirintais.
Man šis receptas ir yra apie tai.
R E C E P T A S
KAVOS KEKSIUKAI SU MASKARPONĖS GLAJUMI
12 keksiukų / per 30 min.
260 g miltų
100 g cukraus
2 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
3/4 šaukštelio malto cinamono
250 ml šilto pieno
2 šaukštai tirpios kavos granulių
110 g tirpinto sviesto
2 vidutiniai kiaušiniai
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
juodojo šokolado
glajui:
250 g maskarponės
1/2 arba 1 šaukštelis tirpios kavos granulių, sumaišytų su šlakeliu pieno (pagal skonį)
pagal skonį cukraus pudros
1. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Miltus sumaišyk su cukrumi, kepimo milteliais, cinamonu.
3. Piene ištirpink kavą. Supilk tirpintą sviestą, kiaušinius ir vanilę. Išplak iki vientisos masės.
4. Suberk miltų mišinį, kruopščiai išmaišyk.
5. Tešlą pilk iki 3/4 keksiukų formelių. Idėk po gabalėlį šokoldo.
6. Kepk apie 20 minučių, patikrink mediniu smeigtuku. Palik atvėsti.
7. Maskarponę išsuk su ištirpinta kava ir cukraus pudra. Puošk atvėsintus keksiukus.