paneer masala. saldaus pieno sūris indiškame padaže
Nežinau, kaip tu, skaitytojau, bet aš jau pavargau nuo visų pusryčių, pietų ir vakarienių. Tarpušvenčiu leidom sau dažniau užsisakyti maisto į namus – kokia tai palaima ir didis džiaugsmas, negaliu apsakyti. Žino tie, kurie patyrė vargą virtuvėje. Keista, kad taip rašo maisto blogerė, sakot? Bet maisto blogerė irgi negimė su puodu rankose :)
Sunkiausia užduotis – vakarienė. Namuose su vaikais vidurdienį suvalgome sočius pietus, o kasdien nuo 16 val. kyla dilema, kas dabar? Likučių niekas nebenori (tarp jų ir aš), o burti iš kavos tirščių pavargau. Iki karantino pagrindinis šeimos valgis ir būdavo vakarais, visiems susirinkus. Šią temą dar teks pavystyt. Juk po vakarienės apie 20 val. visiems prisireikia dar ko nors, ypač grįžus iš sniegų. Blynų kept nebenoriu, košių ir šiaip nieks nenori, lieka sumuštiniai, kurių karjera taip pat kasdien po laiptelį smunka žemyn.
Padūsavau kaip dienoraščio puslapiuose – vis tiek čia niekas neskaito ir nekomentuoja, laisvi saviraiškos laukai :) Taigi nuo šiol, sugalvojau, mėginsiu stuktūrizuoti savaitės meniu, nes ir vėl jis pakrypo netinkama linkme. Tiesa, ir maisto perkame gerokai rečiau, dažniau improvizuoju ir gaminu iš to, kas šaldytuve. Nuo šiol kiekvieną sausio antradienį valgysim indiškai. Gal ne viskuo dalysiuos čia, todėl ateikit į instagramą, ten daugiau veiklos ir gyvenimo.
Jei apie paneer masala, tai jis nuostabus, ir nė kiek neperdedu. Visiška indų restorano klasika tas padažas, nemeluoju. Paneero pirkti neradau, naudojau lietuvišką saldaus pieno sūrį. Sukrėtus jį į padažą, svarbu intensyviai nemaišyti, kad nevirstų koše, nes sūris staigiai suminkštėja. Jei žinai, kur gauti tvirtesnį saldaus pieno / grietinėlės sūrį, pasakyki ir man. Bet kuriuo atveju, klaikuma, kaip skanu. Oksimoronas labai į temą.
R E C E P T A S
maždaug 3 arba 4 porcijos, jei dėsit daugiau ryžių ir duonos
1 šaukštas neutralaus skonio aliejaus
4 kardamono ankštys
3 svogūnai
2 dideli pomidorai
1 šaukštelis druskos
15 vnt. nuplikytų migdolų arba anakardžių
po 1 šaukštelį maltų saldžiosios paprikos ir kalendros (paprikos galima dėti ir aitriosios)
3/4 šaukštelio garam masalos prieskonių
2 šaukštai sviesto
1 lauro lapas
1/2 cinamono lazdelės
3 česnako skiltelės
2 cm dydžio imbiero gabalėlis
250 g saldaus pieno sūrio (tvirtesnio, tinkamo kepti)
3 šaukštai grietinėlės
1. Ketaus puode įkaitink aliejų, sudėk 2 kardamono ankštis ir smulkintus svogūnus. Kepk ant vidutinės nuolat maišydamas apie 10 min., kol taps permatomi.
2. Sudėk smulkiai pjaustytus pomidorus ir 1 šaukštelį druskos. Troškink 5 min., kol pomidorai sukris.
3. Suberk garam masalą, kalendrą, riešutus, papriką. Patroškink maišydamas kelias minutes.
4. Troškinį sutrink blenderiu ar kokteilinėje su 100 ml vandens.
5. Tame pačiame puode ištirpink sviestą. Sudėk cinamono lazdelę, likusį kardamoną ir laurą. Pakepink minutę. Ugnį sumažink, sudėk tarkuotus imbierą ir česnakus, pakepink maišydamas dar minutę. Nepridegink!
6. Supilk trintus pomidorus, šlakelį vandens. Virk and vidutinės ugnies, kol padažas sutirštės, maždaug 10 min. Paragauk, ar netrūksta prieskonių.
7. Sudėk kubeliais pjaustytą sūrį. Patroškink kelias minutes. Supilk grietinėlę, išmaišyk ir patiek.
Mums patinka su ryžiais ir greitosiomis naan duonelėmis arba pašildytomis tortilijomis – viena arba kita būtina padažui sumirkyt :)
Dar daugiau maisto – instagrame: @duonos.ir.zaidimu
Pasidalinkite: