Kai reikalas veja reikalą, darbas – darbą, diena dieną, jausmas jausmą, žodis žodį, ruduo – žiemą, pusryčiai pietus ir atvirkščiai; kai malonumų lieka mažiau, nei norėtųsi (tiek tų, paprastųjų, žemiškų, tiek ir kitų, tik mums vieniems žinomų); kai pirštas po ilgos dienos nuslysta ir įrašas prenumeratorių dėžutes pasiekia nenudailintas ir grynas (laimė juk, kad nieko intymaus :) ), ateina vakaras, rytas ir vėl vakaras, nepasakysiu nieko naujo: man įkvėpimas lygu maistas. Net ir pavargus, kai rankos tiesiasi į čipsų pakelį, galvoju, kad juk gali būti geriau, taip, kaip pas tą šefą iš teliko, savaitgaliais The Guardian skiltyse (jų food writer’iai rašo taip, kad visko norisi šiąpat akimirką) ar tam restorane, kurį atradome aną kartą.
Šitas steikas nuostabus. Taip, tai didelis ir garsus žodis, bet man taip atrodo ir ragaujasi. Medium done man skaniausias, o ta kartokai aštri kavos ir prieskonių plutelė… Kai dariau fotosesiją „Laimei”, steiką vos spėjau nufotografuoti, suvalgėm be jokių salotų.
Pui ku ma.
R E C E P T A S
STEIKO SU KAVOS PLUTELE SALOTOS
2 porcijos
Gaminti 30 min.
250 g brandintos jautienos nugarinės kepsnio
1 šaukštelis maltos kavos
1 šaukštelis Kajeno paprikos
½ šaukštelio maltos rūkytos saldžiosios paprikos
žiupsnelis malto cinamono
¾ šaukštelio rudojo cukraus
1 šaukštelis druskos
¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
UŽPILAS
1 nedidelė česnako skiltelė
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
šlakelis citrinų sulčių
SALOTOS
Įvairių rūšių salotų lapų (garbiniuotųjų, salotinių sultenių)
keli ridikėliai
kelios krapų ir mėtų šakelės
Dubenėlyje sumaišyK kavą, Kajeno ir saldžiąją paprikas, cinamoną, rudąjį cukrų, druską ir pipirus.
Nugarinę įtrink prieskonių mišiniu.
Keptuvėje įkaitink aliejų, kol ims garuoti.
Ugnį sumažink iki vidutinės. Dėk mėsą ir iš abiejų pusių kepk po 3–4 minutes.
Iškelk iš keptuvės ir pridenk.
Užpilui išspaustą česnako skiltelę sumaišyk su aliejumi ir citrinų sultimis.
Daržoves ir žoleles pasmulkink. Dėk į lėkštes drauge su plonomis juostelėmis pjaustyta jautiena, pašlakstyk užpilu, pasūdyk, pabarstyk pipirais.
Patiek dar šiltas.
Receptas ir nuotraukos publikuoti žurnale „LAIMĖ”
Pasidalinkite: