imbierinė moliūgų sriuba su medumi
Apvalūs ir skaisčiai oranžiniai. Atridenti iš sodų ar prekyviečių. Dažniausiai milžiniški, saldoki ir tokie nepamainomi rudenį.
Vienas milžinas dovanoja daugybę pietų ir vakarienių. Tik nepamiršk išlaisvinti vaizduotės.
Ši moliūgų sriuba stebina nuo pirmo šaukšto: iš pradžių nuspalvina skonio receptorius medumi, o jau po akimirkos nutvilko aštriomis imbiero adatėlėmis.
Šildanti, jauki ir labai geltona.
~ moliūgų sriuba ~
1 kg moliūgų
1 didelė morka
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
5 šaukštai medaus
1/2 šaukštelio malto muskato
1/4 šaukštelio cinamono
žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 nedideli svogūnai
2 česnakų skiltelės
3/4 arba 1 kupinas šaukštelis džiovinto imbiero miltelių
2 nedidelės bulvės
saujelė raudonųjų lęšių
1 1/2 l daržovių sultinio
Moliūgą nulupk, išpjauk sėklas. Morką nuskusk.
Supjaustyk daržoves ne itin smulkiais kubeliais.
Gilioje kepimo skardoje patiesk kepimo popieriaus.
Sudėk moliūgus, morkas, apšlakstyk aliejumi, medumi, muskatu, cinamonu ir pipirais. Išmaišyk.
Iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk pusvalandį, kol daržovės suminkštės.
Puode įkaitink šiek tiek aliejaus.
Sudėk susmulkintus svogūnus ir išspaustas česnakų skilteles.
Pakepink, kol suminkštės ir pakvips virtuvė.
Užpilk sultiniu ir užvirk.
Sudėk kubeliais supjaustytas bulves, suberk lęšius ir virk, kol suminkštės.
Sudėk keptus moliūgus ir morkas, suberk imbierą.
Pavirk 5 minutes, nukelk nuo ugnies ir sutrink iki tyrės. Tirštumą reguliuok – prireikus įpilk verdančio vandens.
Patiek deginančiai karštą su šaukštu grietinės, skrudintomis moliūgų sėklomis ir gabalėliu mėgstamos duonos.
Man moliūginės sriubos, kaip ir indiškieji kariai, skaniausios šiek tiek pastovėjusios. Išsiverdu didesnį puodą iš vakaro, ir kitos dienos pietums turiu dar gardesnį rytietiškų prieskonių gausų patiekalą.
Skanaus!