kaštainiai: rizotas ir pyragas
Besibaigiantis ruduo mūsų namuos nubyra kaštonais. Tais, iš svečių šalių, taisyklingai kaštainiais vadinamais.
Numanau, kad didelės dalies skaitytojų jie (kol kas) nežavi. Vistik, nors Lietuvoje neatrodo populiarūs – pavyko rasti tik gerai paieškojus (ačiū, G.!), į tinklaraštį rudeniop užklysta ieškantieji kaštainių kepimo pradžiamokslio. Jų skonis? Tarsi valgytum bulvę ar virtas pupas, burbtelėjo vienas draugas. O man jie labiau riešutiniai. Ir labai universalūs. Jei ieškot idėjų – išmėginkit šiuos du patiekalus.
Miltingi ir subtiliai saldūs, skanūs tiesiog kepti orkaitėje ir pabarstyti žiupsneliu druskos, kaštainiai pyrage atsiskleidė pasakiškai. Iš tikrųjų seniai nevalgiau tokio skanaus bemilčio pyrago. Sakytum, kuo jis ypatingas? Bet riešutai, ak, tie riešutai. Jie daro stebuklus. Nesausas. Ne per trapus. Kvapnus. Subtiliai saldus. Su lengvai saldinta rikota, plakta grietinėle ar ledais – mūsų geriausiam savaitės vakarui.
Tikrai nežinau, ar Angelos Hartnett, garsiojo londonietiškojo Murano šefės, receptai gali nepavykti. Mėgstu jos stilių: tarsi ir nothing fancy, bet taip skanu! Ji turi savo skiltį The Guardian – užsukit itališkos virtuvės idėjų. Kaštaininis ir sūrinis rizotas buvo labai geras ir sotus. Pats tikriausias rudens maistas. Mažučiai, švelnūs kaštainių gabalėliai kreminiame rizote sudarė puikią sąjungą su charakteringąja gorgoncola ir baltuoju vynu. Skanavom karštą su keliais žiupsniais tarkuoto kietojo sūrio.
~ rizotas su kaštainiais ir gorgoncola ~
keturiems
50 g sviesto
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 nedidelis svogūnas
225 g Arborio ryžių
150 g kaštainių
200 g baltojo vyno
1,2 l šilto daržovių sultinio
kelios šviežių petražolių šakelės
50-100 g gorgoncolos
70 g sviesto
kietojo sūrio
Kaštainius sudėk į puodą ir užpilk vandeniu. Virk 30 minučių, kol kevalai suminkštės.
Vandenį nupilk, o dar karštus kaštainius nulupk ir susmulkink. Kaštainius lupti nėra pats maloniausias darbas, ypač kai jie karšti kaip saulėje įkaitę akmenukai. Man patogiausia pasirodė kiekvieną perpjauti į keturias dalis ir tik tuomet nulupti. Visai gali būti, kad vidinis vieno ar kito kaštainio luobas neatšoks – nieko tokio, jų pyrage nesijaus. Svarbiausia taisyklė – neleisk kaštainiams atšalti, nes nulupti niekaip nepavyks.
Puode arba keptuvėje nesvylančiu dugnu įkaitink aliejų ir ištirpink 50 g sviesto.
Sudėk susmulkintą svogūną ir pakepk kelias minutes ant vidutinės ugnies. Suberk ryžius ir patroškink juos 3 minutes.
Suberk smulkintus kaštainius, supilk vyną ir kaitink, kol vynas nugaruos – prireiks maždaug 5-7 minučių.
Daržovių sultinio pilk po samtelį, leisk ryžiams sugerti ir pakartok, kol sunaudosi visą sultinį ar pajusi, kad ryžiai reikiamo minkštumo. Man pakako 1 litro – ryžiai jau buvo pakankamai minkšti. Ruošdama rizotą, pildama sultinį ir laukdama, kol ryžiai jį sugers, visuomet jį maišau. Žinau, kad kai kurie šefai to nedaro, o aš vistik priklausau maišančiųjų stovyklai :)
Į paruoštą rizotą sudėk smulkintas petražoles ir puodą nukelk nuo ugnies.
Įdėk kubeliais pjaustytą gorgoncolą, sviestą ir išmaišyk.
Patiek tuojau pat užtarkavęs kietojo sūrio.
Šaltinis: The Guardian pagal Angelą Hartnett
~ pyragas su kaštainiais ~
400 g kaštainių
5 kiaušinių tryniai
1/2 stiklinės cukraus
100 g labai minkšto sviesto
150 g maltų migdolų
šaukštas tarkuotos citrinų žievelės
4 baltymai
Kaštainius paruošk kaip pyragui, nulupk ir susmulkink maisto smulkintuvu. Miltų nereika, palik ir stambesnių gabalėlių.
Trynius su cukrumi išsuk, kol pabals. Baltymus išplak iki standumo.
Sudėk sviestą, maltus migdolus ir kaštainius, citrinų žievelę ir, prie elektrinio plaktuvo pritaisęs tešlai maišyti skirtus antgalius, išsuk iki vientisos masės.
Atsargiai įmaišyk baltymus.
Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.
Nedidelę kepimo formą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais. Suversk tešlą, išlygink paviršių. Aš naudojau 15 cm skersmens kepimo formą, bet tiktų ir kokia kita, ne didesnė nei 20 cm, kad pyragas nebūtų per plonas.
Kepk 50-60 minučių. Ar pyragas iškepė, patikrink mediniu smeigtuku.
Iš kepimo formos išimtą pyragą pabarstyk cukraus pudra. Patiek su lengvai saldinta rikota.
Šaltinis: Sophie Braimbridge. The food of Italy, 237 p.
Pabandžiau, pavyko (ne iš vaizdinės, bet skonio pusės), rekomenduoju, nuostabus receptas ;)
Gintare, gal kad jie atrodo gana egzotiškai ir nėr patys pigiausi čia? :) nepažįstami dalykai ilgokai skinasi kelią, nebent koks kulinarinių knygų leidėjas tinkamai juos išreklamuotų ;)
ir aš turiu kalėdinę idėją! o ką prancūzai su jais gamina?
Migle, nesu bandžius, bet kodėl gi ne. sutrinčiau į piurė ir įmaišyčiau :) jie drėgni, pyragas bus sodresnis.
nurodytas nenuluptų kaštainių svoris.
O kaip dėl konservuotų kaštainių? Jie turėtų taip pat čia tikti? ir vargo mažiau… :)
tik tuomet klausimas: tavo nurodytas kaštainių svoris – su lukštu ar jau nuluptų?
Fantastiski abu receptai, man vis buna idomu, kodel kasnainiai nera labiau populiarus, Prancuzijoje Kaledos be ju neisvaizduojamos! :)
Sakai?
Na, tada gal verta pabandyti. Kaip tik mažyčių kepimo formų prisipirkau, tad reikia kažkaip išbandyti :)
Migle, iš esmės išsiverstum be smulkintuvo: išvirę jie minkšti, pakaktų suberti į maišelį ir patrinti kočėlu.
Migle, iš esmės išsiverstum be smulkintuvo: išvirę jie minkšti, pakaktų suberti į maišelį ir patrinti kočėlu.
Ieva Marija, paragauk – jų sezonas dar tik prasideda :)
Aš kaštainius žianu tik padegusioje versijoje, kuriuos ant kiekvieno kampo Tukrijoj pardavinėdavo :) Niekada dar nebandžiau jų inkorporuoti į kokį patiekalą, bet tavasis pyragas itin vilioja! …tik, et, čia smulkintuvo neturiu :/ teks palaukti, kol įsigysiu. Tik jau kaštonai, matyt, visi bus pasibaigę….
Kaip skanu, kaip gražu! Labai norėčiau paragauti kaštainių, o ypač tavo pyrago… :)
Violeta, Mindaugo maksėj:)
Tai kur vis tik galima jų rast Vilniuje arba bent jau LT? Jau senokai knieti pabandyt :)