keksas su uogiene
Vakarais nedegam šviesų. Atitraukiam užuolaidas žibintams, lietaus lašams, auksiniam lapams, žvaigždėms ir mėnuliui, užsikaičiam didelį virdulį imbierinės arbatos ir išsitraukiam languotą pledą. Sukrentam į lovą, apsikaišom pagalvėm ir plepam, klausomės Ninos Simon, žiūrim smagius prancūziškus filmus apie Juos ir Jas, ir meilę, žinoma. Trupinam pyrago riekes ir nudažom lūpų kampučius paskutinėm gervuogėm iš sodo.
Nes ruduo neišvengiamai yra.
Bet jis bus būtent toks, kokį susikursim.
~ keksas su uogiene ~
100 g sviesto
250 ml ryžių miltų
250 ml kvietinių miltų
1 1/2 šaukštelio sodos arba kepimo miltelių
šaukštelis maltų gvazdikėlių
šaukštelis malto imbiero
2 šaukšteliai cinamono
100 ml pieno
150 ml mėgstamos uogienės (naudojau juodųjų serbentų, itin tinka bruknės ar spanguolės)
3 kiaušiniai
1/2 stiklinės rudojo cukraus
Sviestą ištirpink ir palik atvėsti.
Cukrų išplak su kiaušiniais.
Giliame dubenyje sumaišyk miltus su prieskoniais, soda ar kepimo milteliais.
Supilk pieną, tirpintą sviestą, uogienę ir gerai išmaišyk.
Įmaišyk kiaušinių ir cukraus plakinį.
Kepimo formą sutepk sviestu, pabarstyk miltais. Supilk ir mentele išlygink tešlą.
Pašauk į 175 laipsnių orkaitę maždaug 1 valandai arba tol, kol medinį pagaliuką, įsmeigtą į pyrago centrą, ištrauksi neaplipusį tešla.
Iškepusį keksą palik atvėsti 20 minučių ir išimk iš formos.
P.S. Keksas dar skanesnis kitą dieną – tik būtinai nakčiai įsuk jį į maistinę plėvelę.
N.B. Galima naudoti ir vien tik kvietinius miltus – aš pamėgau eksperimentuoti su ryžių miltais, kepiniai su jais yra sveikesni ir taip gardžiai kvepia :)
Cukraus kiekis priklauso nuo pasirinktos uogienės saldumo.
Ir dar. Kokias matote mano nuotraukas? Per tamsias ir purvinas, per šviesias ar dar kažkokias? Nesusitvarkau su naujuoju kompiuteriu ir spalvomis, vis nepatinka jo ir kitų kompiuterių ekranuose matomas vaizdas…
Skanaus!
Recipe in English
~ jam cake ~
100 g unsalted butter
250 ml rice flour
250 ml plain flour
1 1/2 teaspoon baking soda or baking powder
1 teaspoon ground cloves
1 teaspoon ground ginger
2 teaspoons ground cinnamon
100 ml milk
150 ml your favourite jam (blackcurrant, e.g.)
3 eggs
1/2 cup brown sugar
Preheat the oven to 175C.
Melt the butter and leave to cool.
Whisk the eggs with sugar.
Mix the flour with spices and baking soda in a deep bowl.
Pour in the milk, melted butter and jam, mix thoroughly. Add the egg and sugar mixture and mix well.
Grease the baking tin with butter, sprinkle with flour. Pour in the batter.
Bake for about 1 hour or until a skewer, inserted in the middle of the cake, comes out clean.
Leave to cool for 20 minutes, take of the tin and serve.
Enjoy!
Stengsiuos… Dabar namuose pereinamasis laikotarpis kai dukra pradeda valgyti žmonių maistą, tai mes prie jos truputį pasiderinam ir valgom nuobodų, nepublikuotiną maistą – „balandėlius” ir panašias padermes.
Bet aš grįšiu, pasisemsiu kur nors įkvėpimo ir grįšiu.
Ačiū, kad lauki.
mhm. dabar tik sponsorių belieka sulaukt :)
Manau užtektų knygai ir to, kas prikaupta :)
Indre, kol kas kaupiu virtualų potencialių skaitytojų-pirkėjų ratą, hehehe :) juokauju. net ambicijų neturiu, baik. savimeilę glostai, bet net minčių nėr. reiktų bent jau į blogą dažniau grįžt…
aure, labai gražu. aš pastaruoju metu atrandu tiek dainų, tokių savų savų, kurių klausyčiaus ir klausyčiaus.. dedu į playlistą :)
Vilma, dėkui. ir už P.S. :)
P.S. ir tu rašyk. dažniau. ok?
ačiū, Aušra, prajuokinai :))
visgi šiek tiek erzina tie neatitikimai, bet jei jau skaitytojų kompiuteriai lyg ir teisingai jų akutėms rodo… apsiprasiu. bet paklausti privalėjau tiesiog ;)
Kaip viskas pas tave gražu ir skanu. Leisk knygą, m? :) pirksiu vien dėl nuotraukų ir kvapų, kuriuos tikrai iš jų galima pajusti…
aciu uz receptuka,reiks bandyti :) ruduo-ziema juk pyragu kepimo metas :)
Kristina :) ir man rankos vis niežti, paskutinį kartą toooks skanus pavyko su polenta, bemiltis… fantastiškas, kitą dieną likučius taip skaniai pusryčiams suvalgėm :) tik cukrų mėginsiu kuo kitu pakeist, gal medumi…
va šis: http://duonosirzaidimu.wordpress.com/2011/03/26/auksinis-kukuruzu-kruopu-pyragas/
skaičiau apie kalibravimus. bet čia, UK, net nežinočiau, į ką kreiptis, kad nenukalibruotų :) visi mano IT genijai Lietuvoj likę.
o man tai rudenį geriausiai klausosi ši nepakartojama franko-maroko atlikėja <3
Nepyk, mažai padėsiu, nes tavo nuotraukos man tobulos. Nemėgstu pernelyg nušviesintų, todėl taviškės – idealaus šviesos balanso pavyzdys.
P.S. Laukėm ir pasiilgom. :)
Mano nuomone, tai nuotraukos labai gražios ir šiltos. Taip ir dvelkia jaukumu ;) Gal tavo akytės labiau išlavintos nei mano, bet aš tai neturiu ko prie nuotraukų kibti :) Arba ant kompiuterio ekrano per daug dulkių… :D
Bet visgi ne :) net ir nuvalius dulkes, vis tiek neturiu prie ko prikibti :)
ir man patinka ruduo, tiek daug spalvu visur, ir labai teisingai pasakyta, jis bus toks, koki patys susikursim :) ikvepei mane kepti kepti ir dar karta kepti pyragus :)
kažkokie kalibravimai turi būti daromi ir panašiai.. visiškai ne spec tuo klausimu… ryškumai ant skirtingų kompų tikrai skiriasi …. spalvos… net nežinočiau ką daryti :))
Indre, kokia greita :)
kiemelis šis, deja, ne mūsų… bet pasvajot juk leidžiama.. :)
dėl foto aš visai rimtai – su spalvom kažkas ne taip. mano ir vyro kompai skirtingai rodo, mano – šviesiau, jo – tamsiau ir purviniau, nors ryškumai identiški nustatyti. errrzina :)
o dabar paskaičiau įrašą.. pfff purvinos nuotraukos? kad pas visus tiek purvo būtų :) aišku aš tikriausiai subjektyvi jau tavo nuotraukoms :)
pamačiau kamputį kiemelio-sodelio…. nuotraukos kaip akvarele nutapytos… šilta pas tave- ne kitaip :)