ruduo lėkštėje: spagečiai su šviežiais baravykais ir voveraitėmis
Įrašuose dažnai kalbu apie paprastumą. Apie mažus dalykus, priverčiančius pasaulį suktis. Ir apie kelis ingredientus, paverčiančius patiekalą skaniausiu. Dar dažnai užsimenu apie aistrą Italijai ir makaronams. Pasta, pesto, passion, na, žinot. Bet dar niekad nerašiau apie… grybus.
Iki šiol atsimenu: vaikystė, Nida, ankstyvas ruduo, nedidukas miškelis, pilnas raudonviršių. Maža mergaitė ir šimtai (tada atrodė) didelių kepurėlių. Vėliau – šviežios bulvės su krapais, grybai, kepti svieste ir gardinti paprastučiais prieskoniais…
Ir iki šiol vienas didžiausių rudens malonumų – lėkštė keptų grybų su virtomis bulvėmis. Vis dėlto laiko patikrintam deriniui atsirado konkurentas: grybai su spagečiais ir taure atvėsinto vyno – ne mažiau puikūs. Maža mergaitė užaugo…
Receptas – jokia stebuklinga naujovė, paprastas ir aiškus, daugelio ne sykį išmėgintas. Bet buvo taip skanu, kad rankos pačios susirado fotoaparatą, o pirštai surinko tekstą.
Skanaukit.
Viskas labai paprasta.
Įkaitintoje keptuvėje ištirpink kelis šaukštus sviesto, jame kelias minutes pakepink smulkintus svogūnus.
Sudėk paruoštus (anksčiau apvirtus; nors baravykai daug kam skanūs tiesiog nuvalyti ir pakepti svieste, aš apverdu visad) grybus, gal po stiklinaitę abiejų? :) Paskanink druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir džiovintais čiobreliais, kepk 5 min.
Nepersistenk su prieskoniais: jų pakaks vos vos, subtiliam aromatui ir lengvam poskoniui išgauti – norim kuo grynesnio rudens ir miško skonio, ar ne?
Galiausiai supilk grietinėlę ir patroškink dar 5 min.
Makaronus išvirk al dente, nukošk, perliek karštu vandeniu. Sumaišyk su grybais.
Patiek su duonos rieke ir taure atvėsinto (baltojo) vyno.
Skanaus!
~ Recipe in English ~
~ spaghetti with porcini mushrooms and chanterelle ~ serves 2 spaghetti, 300 g fresh porcini mushrooms and chanterelle, ready to use,few handfuls butter, few tablespoons onion, 1 medium dried thyme, pinch or few salt, to taste freshly ground black pepper double or single cream, 1/4 cup
In a large pan melt the butter over a medium high heat. Add in the chopped onion and fry for a few minutes until golden brown. Add mushrooms and fry until lightly browned and tender. This take about 5 minutes depending on the amount you have in the pan. Season with a little sea salt and ground black pepper to taste, don't forget thyme. Try not to over season as you really want to allow the natural flavours to shine through. Finally, pour in the double cream, and steam for further 5 mins. Cook the spaghetti until al dente. Drain and toss with mushrooms. Serve immediately with fresh bread and a chilled glass of (white) wine.
Buon appetito!
Anksčiau/Earlier:
Spagečiai su pomidorų, bazilikų ir česnakų padažu/ Spaghetti with Italian tomato, garlic and basil sauce
Sicilietiškas pesto/ Sicilian pesto
Tagliatelle su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais/ Tagliatelle with chickpeas and sun dried tomatoes
Negyvena, Esta, negyvena… Gaila nesvietiškai.
Naudojau saldytas,o taip noretusi is bobulytes pora litriuku svieziu nusipirkti,tik kazi ar cia londone tokios bobulytes gyvena? :))) ech…
Esta, radot voveraičių jau? Fantastika!
Dėkui, kad užsukat :)
Katik pasigiminau,begu ragauti,ir pajusti misko kvapa :)) Skanaus!! Aciu uz nuostabius receptus ir siltus rasinius:)
Thank you very much indeed, joanne :) Simple pasta is the best one. Really. :)
Aš rimtai ten, be ironijos :) Tu man visad čia tokios saulės įneši, kad visad pamačius, jog parašė Asta, nusišypsau, nes tikrai tikrai tikiuos viso glėbio yypač šiltų žodžių :)
oh, this looks so so good! i do love really good, simple pasta. thanks for sharing…joanne
Tai aišku, kad skanu – o kaip kitaip :) Maisto blog’ai išvis yra vieni iš skaniausių dalykų šiam pasauly :)) O pas tave dar tikriausiai anei vieno neskanaus dalykėlio nemačiau, tai ką man dabar daryti? Ir kartoju sau, kokie skanumai čia gyvena :))
Asta, mielas žmoguti, tau viskas visad skanu atrodo :)) Ir paskubėk su šakute :))
Jurga, italai valgo duoną su bet kuo (nekalbu apie desertus, žinoma :) Pintinaitės šviežios duonos visuomet atnešamos ant stalo, o namuose tiesiog papjaustoma, kad padažo likučius galėtum sumirkyt :) Gal ne visur taip, negaliu galvos dėt, bet įprotis – dažnas.
Man čia jos norėjosi :)
o man kilo klausimas: ar italai ir pan valgo tikrai makaronus su duona? juk sausa turetu but, ne? cia tik mano pastebejimas :)
Koks skanus įrašas, niam niam. Mėgstu grybus – visokiausius ir įvairiom formom. O ta lėkštė dar tokia fotogeniška, belieka skubėti šakutę atsinešt :))
Ineta, man skaniausia, kai visi trys dera tarpusavy :)
Mademoiselle, suprantama. Man nieks neįrodys, kad skanu gerti kavą ir valgyti šokoladą :)
Deja deja… manęs niekada ir niekas neįtikins, kad grybai yra skanu :) šie du dalykai pas mane prasilenkia dideliu atstumu vienas nuo kito…
O bet tačiau, grybauti ir tupinėti miške yra pats didžiausias malonumas! ;)
O man tai čia skaniausiai skamba makaronai ir taurė atvėsinto vyno;D Tada jau nebesvarbu ar makaronai su grybais, mėsa ar daržovėmis, tobula vakarienė bet kokiu atveju gaunasi:)
Ne, rudeniop arba vasarą bemaž kasmet su tėveliais važiuodavom. Patys šilčiausi prisiminimai :)
Chi, ką tik pati subaigiau makaronų lėkštę :))
Vaikystėje gyvenai Nidoje?