graikiškos salotos su marinuotu fetos sūriu

Kasmet pasiilgstu Kretos. Kai pasklaidau nuotraukų albumą, kai klausausi graikiškos radijo stoties, kai internete pasipila paskutinės minutės pasiūlymai, galų gale gaminant horiatiki salata iš kažkur atsklinda išdžiūvusios žolės kvapas, karšto vėjo šuorai plaiksto plaukus, ant lūpų jaučiu beprotiškai sūrios jūros vandenį ir vėl girdžiu pašėlusiai griežiančias cikadas. Ten buvau dusyk ir mielai keliaučiau trečią.

~~~

~~~

Tas keturių jūrų apsuptas kraštas skleidžia sunkiai paaiškinamus kerus. Kai imi vaikščioti vietinių išmintomis gatvelėmis, kai glėbiais valgai prisirpusius vaisius ir daržoves, saldumynus ir tzatziki, kai kasdien mėgaujiesi saule ir graikiško mėlio dangumi, kai mažučiu automobiliuku pūškuoji į kalnus ne visada suremontuotais ir apsaugotais keliais, kai horizonte pamatai nesvietiškai žydrą jūrą ir baltus namelius, o kaimeliuose neskubriai besišnekučiuojančius senukus, pagalvoji, kad norėtum čia pasenti.

~~~

~ graikiškos salotos su marinuotu fetos sūriu ~

salotoms dviems:

4 nedideli pomidorai

ilgavaisis agurkas

vidutinio dydžio raudonasis svogūnas

saldžioji paprika

juodųjų alyvuogių

džiovintų raudonėlių

šviežiai maltų juodųjų pipirų

druskos

kokybiško alyvuogių aliejaus

sūriui:

pakelio fetos

pankolio sėklų (maždaug arbatinis šaukštelis be kaupo)

mažas džiovintas čili pipiriukas

džiovintų raudonėlių

džiovintų bazilikų

šviežiai maltų juodųjų pipirų

kokybiško alyvuogių aliejaus

~~~

~~~

Svogūną supjaustyk griežinėliais, pomidorą – skiltelėmis, nuluptą agurką – ketvirčiais, papriką – plonais šiaudeliais.

Daržoves padalink į dvi gilias lėkštes, paskanink raudonėliais, pipirais ir druska, lengvai išmaišyk rankomis. Nepamiršk alyvuogių.

Sūrį išimk iš pakuotės, nusausink. Prieskonius (po truputį kiekvienos rūšies) sumaišyk ir įspausk į sūrį. Jį įdėk į sandarų indą ir apipilk aliejumi tiek, kad apsemtų. Toks sūris šaldytuve saugiai gulės kelias savaites.

~~~

~~~

Vis dėlto šiam variantui tektų sunaudoti gerą pusbutelį alyvuogių aliejaus, dėl to aš darau kiek kitaip: žolelėmis marinuotą sūrį apipilu aliejumi – tiek, kad susigertų, ir palieku maždaug pusvalandžiui, kol neskubėdama paruošiu daržoves. Tuomet perpjaunu per pusę ir uždedu ant salotų – suvalgome akimirksniu :)

Salotas papildomai pašlakstau aliejumi ir, jei trūksta, paskaninu druska.

Likusias daržovių sultis ir aliejų idealiausia suskanauti su šviežia šviesia duona ;)

~~~

Horiatiki salata nuostabiausios su ką tik skintomis šviežiomis lietuviškomis daržovėmis. Graikai (konkrečiai, kiek teko susidurti – kretiečiai) naudoja žaliąją papriką, kuri Lietuvoje karti, dėl to visuomet renkuosi kito atspalvio. Pačios skaniausios alyvuogės – graikiškos, kad ir Kalamata, kurių gausu mūsų prekybos centruose.

~~~

~~~

Skanaus!

Marinuotos fetos idėja pagal Jamie Oliver. The naked chef.


Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    duonosirzaidimu

    Ačiū :)
    Puikių įspūdžių, Justina :) Jau rytoj… Ech, mažumėlę pavydu, norėčiau užsimerkti ir persikelti ten pati :) Jei nepamirši, papasakok grįžusi, ar smarkiai ta krizė juos paveikė.
    Aiaiai, kaip norėčiau kokios spanakopitos dabar, o desertui baklavos gabalėlio…

  2. 2
    Justina

    Nuostabios salotos nuostabios nuotraukos:) rytoj išvykstu į Kretą, tai pats tas apetitui sužadinti :D aš lygiai taip tą salą ir jos maistą įsimylėjusi :))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *