Vakar keliavau po Pietus. Mylimiausią tašką žemėlapyje, esantį už trijų tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos, už Tatrų ir Alpių, už begalės upių ir ežerų, Pirėnuose, Apeninuose, Balkanuose. Nusileidau šalia Gibraltaro sąsiaurio ir keliavau aukštyn, link maurų pripėduotos ir flamenko žingsnelių nušokinėtos Sevilijos. Link nepažįstamosios Lisabonos ir elegantiškosios Tulūzos, senojo Marselio ir pramoninio Milano. Per gipiūriniais nėriniais pasipuošusią Veneciją pasiekiau imperatoriškąjį Splitą, o nuo jo iki Atėnų keliavau antikiniais griuvėsiais.
Jeigu Londonas būtų vietoje Romos arba Atėnų arba Herakliono, jau seniai būčiau ten. Nereikėtų nė raginti ir įtikinėti, žadėti ir maldauti. Ten, kur saulė, šviesa, jūra, skanus maistas, ten ir aš. Vakarais po citrinmedžiu gerianti Retsiną ir trypianti flamenco, kepanti picas ir dengianti languota staltiese medinį stalą. Pilanti espresso į miniatiūrinius puodelius ir ruošianti panini ar gyros, tapas ar meze. Pasitinkanti saulę ir palydinti ją prie beprotiškai žydros jūros ošiant palmėms ar melancholiškai linguojant kiparisams.
Šiandien norėčiau susikrauti lagaminą ir iškeliauti. Toli nuo rutinos, nuo darbų, nuo niekaip nesibaigiančios pilkumos, nuo savęs. Imti ir pradingti. Savaitei ar kelioms, bent savaitgaliui.
Nors mintimis.
~~~
~ tagliatelle su avinžirniais ir saulėje džiovintais pomidorais ~
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
nedidelis svogūnas
3-4 nedidelės česnako skiltelės
pusė šviežio čili pipiro
6 saulėje džiovinti pomidorai (aliejuje)
400 g skardinė avinžirnių
300 g tagliatelle makaronų
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
gabalėlis puskiečio ar kieto sūrio (Džiugo ar pan. mėgstamo)
~~~
~~~
Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitink 3 šaukštus aliejaus, jame pakepink smulkiai pjaustytą svogūną, kol taps skaidrus.
Sumažink ugnį, į keptuvę sudėk sutraiškytas česnako skilteles, susmulkintą čili pipirą, juostelėmis supjaustytus džiovintus pomidorus. Pakepink kelias minutes. Sudėk nusausintus avinžirnius, paskanink druska ir pipirais ir troškink maždaug 10 min.
Per tą laiką išvirk makaronus al dente pagal ant pakelio nurodytą instrukciją.
Makaronus nusunk, grąžink į puodą, sudėk avinžirnių padažą ir išmaišyk. Patiek tuojau pat – užtarkuok pagal skonį sūrio.
Buon appetito!
~~~
~~~
Recipe in English
~ tagliatelle with chickpeas and sun dried tomatoes ~
3 tablespoons of olive oil
1 small onion, sliced thinly
3-4 cloves of garlic, minced
1/2 of chilli pepper, fine-cut
6 sun dried tomatoes in oil, drained and chopped
1 can of chickpeas (400 g), drained
3oo g tagliatelle
salt
freshly ground black pepper
some Parmigiano-Reggiano or other cheese, grated
In a large pan on the medium heat warm up the olive oil, add onion and cook, stirring often, until soft and translucent.
Turn down the heat, add minced garlic, chilli pepper, chopped sun dried tomatoes. Cook for a few minutes. Add chickpeas, season with salt and pepper, and cook for about 10 min.
In the meantime cook pasta until al dente, according to package directions.
Mix the pasta with chickpeas. Sprinkle with some grated cheese.
Buon appetito!
~~~
Pagal: Vegetarian recipes
Užrašai nuotraukose:
skanūs itališki pietūs (it.)
skanių pietų visiems! (it.)