ak! triufeliai…
Aš nesu pagyrūnė. Greičiau atvirkščiai – santūrus žmogus, emocijomis pernelyg nesišvaistantis ir aplinkinių negąsdinantis. Vis dėlto šį sykį kunkuliuote kunkuliuoju. Dėl triufelių! Vienintelio šokolado, kurį išvydus sublizga akys ir į viršų pakyla kairiojo antakio lankas. Jų galiu suvalgyti net tris iš karto. Savo noru!
Ranka tiesias į dėžutę ir švelniai paruduoja lūpų kamputis išdavikas. Kakavos milteliais nusidažo pirštai ir liežuvis, lenktyniaujam, kuris pirmas pačiups štai tą gražųjį. Ir lošiam šaškėm. Triufeliai mano, juodieji – jo. Esu linkusi nepasiduoti, vis dėlto tuščių formelių daugėja…
Ei, dalinkimės!
Ir dar. Šokoladas ir kakava negali būti nefotogeniški :)
~~~
~ triufeliai ~
130 g tamsaus šokolado (naudojau 100 g tamsaus Pergalės (50 proc. kakavos) ir 30 g pieniško Pergalės)
6 šaukštai grietinėlės (35 proc. riebumo)
1/4 stiklinės šokoladinio riešutų sviesto/aptepo (pvz. Nutella, Finetti)
1 šaukštas su kaupu saldinto kondensuoto pieno
kakavos miltelių triufeliams apvolioti
~~~
~~~
Grietinėlę pakaitink nedideliame inde, tačiau neužvirink. Sudėk sulaužytą šokoladą ir, nuolat maišydamas, ištirpink. Nukelk nuo ugnies.
Sudėk šokoladinį riešutų sviestą/aptepą, kondensuotą pieną, išmaišyk. Jei, tarkime, sviesto nespėjai atšildyti iki kambario temperatūros, puodą su šokolado mase, sviestu ir kondensuotu pienu statyk ant viryklės ir ant mažos ugnies ištirpink iki vientisos masės.
Atšaldyk (balkone atšalo ir sukietėjo maždaug per kelias valandas). Svarbu, kad šokolado masė nebūtų per minkšta – reikės gaminti rutuliukus.
Taigi, rutuliukai. Pirštais imk šiek tiek šokolado, tarp delnų suvoliok rutuliukus ir dėk į kepimo popieriumi išklotą padėklą. Vėl atšaldyk, pakaks ir pusvalandžio ar valandos.
Rutuliukus apvoliok kakavos milteliuose ir trečią sykį atšaldyk, šį kartą ilgiausiai. Aš šaldytuve laikiau per naktį.
Viskas. Kito ryto pusryčiams (ak!) triufeliai paruošti :)
Triufelius laikyk sandariame inde šaldytuve, antraip kambario temperatūroje ims tirpti.
Mėgaukis!
~~~
~~~
Recipe in English
~ truffles ~
130 g dark chocolate (I've used 100 g 54% cacao and 30 g milk chocolate)
6 tablespoons heavy cream
1/4 cup Nutella
1 heaping tablespoon sweetened condensed milk
cocoa powder for dusting
Bring the heavy cream to a simmer in a heat safe bowl over medium heat, then place the chopped chocolate in and stir until melted. Add the Nutella and condensed milk, mix well. Chill the mixture until firm and no longer glossy. Roll balls of the mixture between your palms. Chill them for an hour in the refrigerator before rolling in cocoa powder. Roll the truffles in cocoa and refrigerate for the third time. The truffles should be kept chilled in an air tight container. Bring to room temperature before serving.
Enjoy!
~~~
Šaltinis: Not so humble pie
Irena, ačiū už atsakymą, būtinai ieškosiu!
Džiugu, kad patiko triufeliai :)
Noriu atsakyti i klausima apie tuos ,,popierelius,,. Anglijoje as juos pirkau ,,Home Bargains,, parduotuveje, kainuoja 1 svaras ir ju ten 80 vienetuku,jie grazuciai su piesinuku.
Gaminau siuos triufeliukus. Labai smagus procesa, lengvas. Geras skonis.
haha, taip ir galvojau :)) siandien bevalgant raffaello ta pati ideja iskilo, bet ai.. :) tikiuosi kur nors rasiu. dekui
Sandra, popierėlių istorija paprasta ir juokinga – išsisaugojau juos suvalgiusi Raffaello :) Pamenu, nusipirkti mažučių niekur nepavyko, todėl sugalvojau tokią gudrybę nuotraukoms :)
Skanių triufelių – jie tikrai puikūs.
labai skaniai ir graziai atrodo Jusu triufeliai. jau seniai rezgu minti tokius Kaledoms gaminti, tad klausimas truputi ne i tema – kur pirkote popieriukus saldainiams?
Aš visai išsiblaškius, visiškai. Ne sviestas ten iš tikrųjų, sviestu jį vadinu pati, aptepas labiau, šokoladinis su lazdyno riešutais, Nutella ir kiti panašūs.
Pataisiau, kad daugiau klausimų nekiltų niekam, juk ne visi mano mintis padrikas skaito :))
klausimelis – o kur gauti riesutu svieto ?
Mmm, triuuufeliai. Dailučiai. Neabejoju, kad skonis pasakiškas :) Reiks išmėgint!
ieva, man tokia pati meditacija – kepimas :)
kaip man smagu, kad išbandei! o dar smagiau, kad patiko :)
man visas triufelių, nesvarbu net kokių, darymas geriausia meditacija :)
rūt, puodukas dėkoja :)
Asta, ačiū ir mėgink :) Skanūs, brolis jau gimtadieniui užsisakė – o tai reiškia labaiii dauuug :))
jule, sakai :) Man nepasitaikė, manieji modeliai man netgi labai patinka, ką čia slėpt :))
Jurga, gamink, mažai laiko užima, nėr čia kas. Ne kokį hiper duper tortą kept :)
Vis pasižiūriu, kaip kiti gamina, vis pasižadu, kad jau viskas, dabar jau tikrai gaminsiu, bet taip ir nusikelia geresniems laikams :)
Asta, atėjo riešutų sviesto policija ir sako – nemesk! nepasislėpsi ,)
labai viliojantys triufeliai. o aš su amžiumi vis labiau linkstu prie pieniško, prie pieniško. ir triufelių – pieniškesnių…. aišku, ir juodų neatsisakyčiau, ką jau čia slėpt ,D
pėes. ir kakava gali būti nefotogeniška. rimtai. iš liūdnos patirties. ,D
Žavios nuotraukos ir nuo-sta-būs triufeliai! Noriu noriu noriu! :) O kaip tik spintelėj stovi dar pilnas gyvenime nebandyto neragauto riešutų sviesto stiklainiukas :))
(jau nepatinka man tie didieji mano pasiryžimai gaminti tik pagal planą… tuoj mesiu velniop, įtariu. again :D )
gražūs tie puodukai gėlėti :)