šokoladinis {ferrero rocher} tortas

Dešimtmetis žmogaus gyvenime – daug ar mažai? Kai per tą laiką išteki, pakeiti kelis darbus ir profesiją, jaukiniesi svetimą šalį, susilauki vaikų, pakeiti gyvenamąją vietą, prarandi žmones ir atsargiai prisileidi naujų, išleidi knygą ir prisidedi prie dar kelių, po daugelio baimės metų sėdi prie vairo (ir nesupranti, ko iki tol bijojai), iš romantikės virsti lengva cinike, šiek tiek keliauji, truputį mokaisi ir visą tą laiką rašai blogą, kažin, esi nuveikęs daug ar mažai?

Mes prisimenam ne dienas, o akimirkas, sako. Gyvenimo grožis slypi prisiminimuose, kurie, kaip alaviniai kareivėliai, išmėtyti atminties kertelėse su kvapų, skonių, pojūčių etiketėmis. Lyg atrakcionų parke įmeti monetą ir ilgos žnyplės, kiek padvejojusios, pačiumpa vieną. Juk greičiausiai neprisimeni dienos, kai tau atsakė darbą svetimame mieste, bet visad atsiminsi šlapio grindinio kvapą ir beviltiškumo iliuziją. Neprisimeni, kada tiksliai parašei pirmą tinklaraščio įrašą, bet atsimeni jaudulį, aplankiusį spaudžiant post mygtuką, ar pirmą komentarą, sakantį, kad tave pamatė!

Man regis, blogui dešimt metų yra labai daug. Tiek daug, kad kartais nebežinai, ką pasakyti sau ir skaitytojui. Ir galvoji, kam apskritai tau ši bėda :) Prioritetai seniai pasikeitė, naktim nebesuki galvos, kuo čia nu(sis)stebinus. Ačiū, jei dar lankot, nes puikiai pamenu, kaip „5 postai per savaitę” produktyvumą pakeitė 3, tada 1 kas savaitę ar 2 į mėnesį. Dabar turbūt teliko 1 į 2 mėnesius…

R E C E P T A S

FERRERO ROCHER TORTAS

150 g lazdynų riešutų

5 kiaušiniai

90 g cukraus

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

50 g miltų

20 g kakavos

2 šaukšteliai kepimo miltelių

kremui:

150 g juodojo šokolado

5o g pieniško šokolado

2 šaukštai pieno arba grietinėlės

200 g minkšto sviesto

150 g Nutelos

100 g riešutinių vaflių *

triufeliams:

50 g lazdynų riešutų

30 g riešutinių vaflių *

60 g Nutelos

20 g juodojo šokolado

1 šaukštas neutralaus skonio aliejaus

Orkaitę įkaitink iki 18o laipsnių.

Riešutus paskrudink sausoje keptuvėje ir pirštais nutrink luobeles. Rupiai sumalk.

Kiaušinius su cukrumi ir vanile plaktuvu plak 5 min. Miltus, kepimo miltelius ir kakavą sumaišyk. Po truputį, nuolat maišydamas, suberk į kiaušinių plakinį. Įmaišyk smulkintus riešutus.

Tešlą padalink į dvi lygias dalis. Dviejų 17-20 cm skersmens kepimo formų dugnus padenk kepimo popieriumi. Supilk tešlą, išlygink paviršių ir kepk apie 20 min. Ar iškepė, patikrink mediniu smeigtuku. Iškelk iš formų, palik atvėsti, nuplėšk popierių.

Kremui šokoladus ištirpink piene arba grietinėlėje. Palik atvėsti. Sviestą išsuk plaktuvu, vaflius pasmulkink.

Į sviestą sukrėsk tirpintus šokoladus, Nutelą ir išsuk iki vientisos masės. Atidėk ketvirtadalį kremo, o į likusį suberk vaflius ir išmaišyk.

Torto pagrindus perpjauk į dvi lygias dalis. Kiekvieną (išskyrus viršutinį) aptepk kremu su vafliais ir uždėk vieną ant kito. Lengvai prispausk. Šokoladiniu kremu aptepk viršų ir šonus. Statyk į šaldytuvą.

Triufeliams riešutus pakepink sausoje keptuvėje ir nutrink luobeles. Atidėk 8-9 riešutus, o likusius pasmulkink peiliu. Vaflius susmulkink. Dubenyje sumaišyk riešutus, vaflius, Nutelą. Dubenį statyk į šaldytuvą 30 min.

Šokoladą ištirpink su aliejumi. Formuok triufelius, įsprausk po vieną riešutą. Apvoliok tirpintame šokolade, sudėliok ant torto.

Tortą šaldytuve atvėsink bent kelias valandas, prieš patiekdamas, ištrauk, kad kremas suminkštėtų. Man skaniausias kitą dieną.

* Šįkart naudojau ne paprastus vaflius (nes kai kurie jų per greit suminkštėja ir nebelieka to mielojo traškesio valgant), o biskvitinius traškučius Royaltine. Svarbiausia juos įmaišyt į atvėsintą kremą, kad nesuminkštėtų.

Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Aure, aš jus atsimenu nuo labai senų blogo laikų – kad ir kaip buksuoju su turiniu, beprotiškai gera žinoti, kad yra tokių ištikimų skaitytojų :)

    Ir dėl torto labai džiugu, man jis taip pat vienas skaniausių šokoladinių!
    Šokoladinių dar – bus, pažadu (jei tik visai neužbuksuosiu :))

    Linkėjimai!

  2. 2
    Aure

    Kaip tik prieš pora dienų pamąsčiau, kad labai seniai buvo postas:) gal dabar kaip tik smagu – didelis laukimas kaskart:) šitas blogas man visuomet liks NR.1 Lietuvoje! Ačiū!
    Pastarąjį tortą gaminau Kalėdom iš knygos. Pasijaučiau kaip būčiau nupirkus iš kokių “šokolodo meistrai” – įsidedi mažutėlį gabalytį, o sotumo ir skalsumo bomba! Super! Norėtųs dar daugiau šokoladinių desertų:D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *