alyvuogių ir figų užtepėlė + trapūs sausainiai su bazilikais

Labai mėgstu užtepėles. Čia, Londone, įvairių įvairiausių, jau pagamintų, gali nusipirkti tiesiog prekybcentryje arba maisto turguje. Vienos jų prastesnės, kitos – gardesnės. Tokios, kurias norisi pakartoti ir namuos. Tarkim, humusas su pesto padažu, apibarstytas kedrinėmis pinijomis ir tarkuotu parmezanu… Šis mano mėgstamiausias. Tepi sau ant šviežios, perpus perpjautos, bandelės…

Alyvuogių ir figų tapenade receptą radau D. Lebovitz knygoj The sweet life in Paris. Knyga gera ir skani. Kartais gal kiek per daug šokoladinė (mat autorius dėl šokolado lengvai pamišęs), tad man, ne šokoladinei, kai kurie jo receptai slyste praslydo pro akis (ei, šokoholikai, jums ši knyga tikrai patiktų!) Štai tapenade negalėjau neišmėgint. Ji paprasta, greita, tinkama dovanoti. Ją galima kabinti trapiais sūriais sausainiais su bazilikais. Arba tiesiog tepti ant bandelės.. Bet tą jau minėjau. Patiko skonių derinys. Saldžios figos, sūrios alyvuogės ir kaparėliai, aštrokos garstyčios ir česnakas. Skonių puokštė, tobuliausiai atsiskleidžianti kelias dienas praleidusi šaldytuve.

Kad jau prakalbau apie užtepėles, dar vieną – fantastiškai fantastišką saulėje džiovintų pomidorų ir alyvuogių, rasi maisto tinklaraštininkų knygoje Gyventi skanu. Ten slepias ir dar daugiau gardžių mano ir kitų šaunių tinklaraštininkų receptų!

O jei visgi tapenade ne tau ir pritrūkai kalėdinio įkvėpimo, štai visa sauja skanių idėjų: baltojo šokolado triufeliai, namuose marinuoti saulėje džiovinti pomidorai ir feta, citrininis kremas, žaliasis bazilikų pesto, šokoladiniai triufeliai su marcipanais, imbieriniai žmogučiai, cantucci su migdolais ir pistacijomis, kokosiniai sausainėliai, apelsinų marmeladas, triufeliai, juodojo ir baltojo šokolado saldainiai, avižiniai sausainiai.

~ alyvuogių ir figų užtepėlė (tapenade) ~

pagaminsi apie 300 ml užtepo

150 g juodųjų alyvuogių be kauliukų

5 džiovintos figos

2 šaukšteliai konservuotų kaparėlių

1 nedidelė česnako skiltelė

1-2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių

10 šviežių bazilikų lapelių

šaukštas citrinos sulčių

1/4 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus

po žiupsnį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

~ trapūs sausainiai su bazilikais ~

18-20 nedidelių sausainių prireiks:

saujelės šviežių bazilikų lapelių

šaukštelio kedrinių pinijų

1 nedidelės česnako skiltelės

150 g miltų

3/4 šaukštelio kepimo miltelių

dosnaus žiupsnio druskos

1/4 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus

1/8 stiklinės pieno*

Jei figos itin kietos, sudėk jas į karštą vandenį ir pavirk apie 15 minučių, kol suminkštės. Nusausink ir drauge su likusiomis sudedamosiomis dalimis (išskyrus aliejų) sudėk į maisto smulkintuvą. Kelis kartus lengvai spustelėjęs mygtuką, susmulkink viską iki gana grūdėtos masės. Supilk aliejų ir dar sykį spustelėjęs sumaišyk. Paragauk – galbūt trūksta druskos, galbūt garstyčių ar dar trupučio citrinos sulčių, pagardink pipirais.

Užtepėlę sudėk į sandarų indelį ir laikyk šaldytuve ne ilgiau nei 2 savaites. Ji skaniausia bent kelias dienas pastovėjusi šaldytuve.

Sausainiams visų pirma paruošk bazilikų pesto: į grūstuvę sudėk pasmulkintą česnako skiltelę, įberk žiupsnį druskos ir grūsk tol, kol gausi košelę. Tuomet suberk ir sugrūsk riešutus, ir, galiausiai, nuplautus ir nusausintus bazilikų lapelius. Įpilk šlakelį aliejaus, išmaišyk – tau prireiks 1 dosnaus šaukšto bazilikų padažo.

Miltus ir kepimo miltelius suberk į dubenį. Įberk druskos, sudėk pesto ir išmaišyk. Alyvuogių aliejų ir pieną sumaišyk, supilk į miltus ir suk mediniu šaukštu, kol tešla sulips – minkyti nereikia. Jei tešla sausoka, įpilk dar truputį aliejaus arba pieno. Suspausk į kamuolį, įvyniok į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą nakčiai arba bent 30 minučių.

Ant stalo paskleisk kepimo popieriaus, ant jo padėk tešlą ir uždenk ją kitu popieriaus gabalėliu. Iškočiok tešlą į 3-4 mm storio lakštą ir išspausk sausainius. Sudėk juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad vienas kito neliestų, ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk 15-20 minučių, kol dailiai pagels.

Sausainiai skaniausi pirmas kelias dienas, o saugomi sandariame indelyje išliks gardūs savaitę.

Skanaus!

P.S. Jei mėgsti, gali įdėti kelis marinuotus ančiuvius.

* Pieną naudojau kokosų – kitokio nebuvo namuos :) Tinka ir sojų, ir bet koks kitas veganiškas pienas.

Tapenade adaptuota pagal David Lebovitz receptą iš knygos The sweet life in Paris, 124 p.

Sausainių idėja pasiskolinta iš Tongue Ticklers

Ir pabaigai. Tinklaraščiuose siaučia virusas, pavadintas tiesiog 11. Blogeriai pasakoja apie save, tuomet užduoda klausimus kitiems pasirinktiems tinklaraštininkams. Uždavė glėbį jų ir man :) Viruso toliau neplatinsiu, bet į klausimus mielai atsakau.

Visų pirma, 11 atsitiktinių teiginių apie mane:

1. Nesu blynų fėja – tiesiog nemoku jų kepti. Jie visad prisvyla. Neiškyla. Netyčia iškilę visad sukrenta. Užtat puikiausi pavyksta lietiniai – plonyčiai, trapiais krašteliais!

2. Norėčiau didelį ir triukšmingą Londoną iškeisti į mažesnį ir jaukesnį miestelį prie jūros.

3. Nesu pedantė, bet namuos visos pakabos privalo žiūrėt į vieną pusę, o buteliukai vonioj – etiketėmis į  mane :)

4. Šventai tikiu, kad makaronams, subertiems į šaltą vandenį ir pastatytiems virti, skauda. Ei, bet rimtai, kas taip daro!

5. Manęs negalima leisti į indų parduotuves ir knygynus – niekad neišeinu tuščiom (o namai gi ne guminiai…)

6. Niekada nevalgau iš tos pačios lėkštės. Kiekvienam patiekalui (ar sumuštiniui) imu naują. Žinau žinau, nėr ko stebėtis, kad neplauti indai mūsų namuos linkę kauptis (va, kam man reik visų tų lėkščių :)

7. Kiekvieną rytą pradedu puodeliu šalto vandens.

8. Esu pelėda. Jei rašyčiau romanus, tai daryčiau tik naktimis.

9. Mane lengva prajuokinti! Tik labai nemėgstu lėkštų juokų.

10. Vertinu šiltus, puikų humoro jausmą turinčius, žmones.

11. Baisiai pasiilgau žiemiško, pusnimis nukloto, Vilniaus.

Neringos iš tinklaraščio Prieskonio pasaka 11 klausimų man:

1. Skaniausias pusryčių patiekalas? Kad nevalgau pusryčių :) Bet, jei galėčiau rinktis, niekad neatsisakyčiau saldžių.

2. Kam jauti didelę silpnybę? Indams! Knygoms! Auskarams!

3. Ko šiuo metu labiausiai norėtum? Fotelio :) Rimtai. Tokio elegantiško ir angliško, dailiai išraitytom kojytėm. Jau net sapnuoju. Gali būt ir sudriskęs – tai nieko, aš jau žinau, kaip jį perpakuosiu.

4. Ką norėtum išmokti? Piešti. Žaviuosi tai sugebančiais, talentingais žmonėmis.

5. Ko labiausiai bijai? Yra keli dalykai… Bet aš juos nugalėsiu :)

6. Labiau patinka valgyti kavinėje, restorane ar maistą gamintis namie? Iš tikrųjų tai svečiuose: ir skaniai pavalgai, ir nekainuoja, ir kompanija paprastai aplink neprasta :)) O šiaip jau patinka visur. Bet dažniau renkuos naminį maistą.

7. Mėgstamiausias šokoladas. Juodas, baltas ar pieniškas? Nemėgstu jokio! Nors karštas šokoladas su didele pusnimi plaktos grietinėlės kartais visai neblogas dalykas, o baltojo šokolado triufeliai retsykiais ima ir sugundo.

8. Poilsinė, rami ar turistinė, ekstremali kelionė? Ekstremali/pažintinė, tikriausiai. Pasyvaus poilsio man pakanka kelių dienų, vėliau noris kuo daugiau pamatyti, patirti, išbandyti.

9. Tobulas savaitgalis. Koks jis? Pasivaikščiojimai po miestą nosį kandant šaltukui, karšta chai latte mano rankose, vanilinės cukruotos spurgos – Jo. Pokalbiai apie viską ir nieką, juokai ir vakarop, nuskaudus kojas, kelionė namo stebuklingai žėrinčiu naktiniu miestu.

10. Gražiausias miestas, kuriame buvai? Venecija. Ji daugiau nei pasakiška.

11. Mėgstamiausias prieskonis? Jų labai daug! Dabar, atkeliavus žiemai, matyt, cinamonas.

Gretos iš tinklaraščio Mudvi abidvi 11 klausimų man:

1. Apie ką Tavo tinklaraštis? Maistą. Skonius. Mažas istorijas.

2. Ar rankdarbiauji? Ne :) Esu kruopšti, bet itin nekantri. Nors visai smagu būtų išmokti siūti.

3. Maxima/IKI/Norfa/Šilas ar kažkas kito? Kažką kito įvardykite :) Budgens :) Jie ten turi tokių skanių dalykėlių…

4. Kokius papuošalus mėgsti? Įvairius. Tik aukso labai ne.

5. Helovinas. Už ar prieš? Prieš.

6. Ar dažnai keiti plaukų spalvą? Jau metus nebe :)

7. Ar mėgsti keliauti? Labai!

8. Ar turi naminių gyvūnėlių? Kokių? Didelį, baltą ir pūkuotą katiną skirtingų spalvų akimis, mokantį burgzti kaip traktoriukas :)

9. Ar tenka rašyti popierinius laiškus? Retai, deja… Bet laiškus rašyt baisiai mėgstu :)

10. Kokį pyragą/tortą labiausiai mėgsti? Tortą turbūt medaus, kurį kepdavo bobutė. Jis būdavo tobulas. O pyragą… Kad tik nebūtų šokoladinis :)

11. O koks Tavo telefonas…? :) Dideliu ekranu, juodas ir retsykiais užstringantis :)

~ “ ~

Uf. O dabar galiu eit ramiai ruoštis Kalėdoms :)

Jaukių!

Pasidalinkite:

13 Comments

Add Yours
  1. 1
    Harini

    Hi,

    I just found a pingback on my site and was delighted to see that you tried my biscuits. I like Mr. Lebovitz’s recipes too. The idea of olives and figs is interesting. I will try it too. Beautiful photograph and styling with the tapenade and biscuits. :)

  2. 4
    Jurgita

    punktą Nr. 6 parodžiau vyrui ir pasakiau nepurkštaut, nes čia ne aš kažkokia netvarkinga ar išranki – čia visai normalus dalykas, kurį pripažįsta ir kiti maisto blogeriai :))

  3. 5
    Jurgita

    Jurgita, labai jaukiai parašei, visa tai tiesiog įsivaizduote įsivaizduoju :)
    ir ačiū už linkėjimus – ir Tau pačių šilčiausių ir svajingiausių Kalėdų :)

  4. 8
    Kristina

    Ir as noreciau gyventi prie juros :) Pereitas metais per Naujus metus buvom St Ives, Cornwall’e… neispasakytas grozis, tokios ramybes jau seniai sirdy neturejau :) Noreciau ten pagyventi :) Smagiu artejanciu svenciu! :)

  5. 10
    Jurgita

    Artėja tas stebuklų metas, aš jį bandau prisijaukinti… kaži kur „pastrigo“ tas jausmas. Labai tikiuosi ateis :) ir aš pasiilgau apsnigto Vilniaus, kasdien viliuosi, kad neištirps pusnys iki kol sėdėsiu lėktuve ir niūniuosiu mintyse „Pakeliui namo“. Ech, tada tikrai jausmas jau bus prisijaukintas, nes tokiomis akimirkomis pilve skraido drugeliai :) Linkiu jaukių ir cukruotų Kalėdų, na ir to foteliuko (būtinai seno, nes tada galėsi jam pasiūti jaukų ir šiltą užklotėlį ir sėdėdama ant jo vartyti mėgiamas knygas. Vat, iš visos širdies :)
    P.S. labai smagu laukti ir sulaukti naujų įrašų ;)

  6. 11
    Laura

    Žiūriu aš irgi labai panašią apsipirkinėjimo maniją turiu. Vis perku knygas ir indus. Net ir iš visokių kelionių tempiu namo virtuvinius rakandus. :) Gal čia koks gūžtos sukimo instinktas. :)
    O Londone irgi pasiilgstu mažų jaukių gatvelių ir visokių vyninių, šokoladinių ir panašiai. Nors kiek toliau nuo centro galima aptikt daugiau jaukumo. Pvz kokiam Hampsteade ar Richmonde.

  7. 12
    Jurgita

    oo, noriu reportažo! ji man tokia visa stebuklinga ir paslaptinga atrodė. man rods, galėčiau ten gyvent :) apskritai čia, Londone, man itin trūksta tų senų namų, gatvių, užkaborių, aikščių… to, ko nestigdavo Vilniuj :)

    ir aš tingėjau, tiesą sakant :) bet atsakymai kažkaip susidėliojo ir et, prieš Kalėdas reik, pagalvojau :)

    mano katinas baisiai garsiai burzgia :) net lova dreba, rimtai :)) fainuolis, pasiilgau pasiilgau…

  8. 13
    Indrė

    ui smagu skaityti :) aš prikaupiau tų klausimų, tad vis nežinau, ar beatsakinėt į tą krūvelę (virš 60 jau tikrai…)..
    O Venecija.. pam param… kažkas siaurai ir plačiai, tobulai, paslaptingai, blizgiai, saulėtai bei pilkai, prabangiai ir nutrupėjusiai, puošniai, komerciškai, buvo atgaiva sielai, širdžiai… dar mėnesis nepraėjęs, tad įspūdžiai kutena… gal kad pirma kelionė kažkur tiesiog taip… :)

    hehe katinas traktoriukas!! jie visi nujaučiu turi tą savybę burgzti :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *