burokėlių ir pomidorų sriuba

Burokeliu ir pomidoru sriuba

Nauja mėgstamiausia sriuba mūsų virtuvėje. Na, negaliu sakyt, kad visiškai visiškai nauja ir nėsyk neragauta. Labai panašią kiekvieną vasarą iš šviežių daržovių verda ir mama, ir močiutė. Tik įdeda ir dar šio bei to – iš tikrųjų nė nežinau, ko, gal daug daug meilės, bet jų sriuba visuomet pavyksta dieviška.

Ši – labai panaši, tokia sriuba-greituolė, jei tik po ranka atsiras išvirtų burokėlių. Burokėliai ir pomidorai dera puikiai, o dar puikiau juos papildo truputis kumino – suteikia tą tokį rytietišką-tolimai-artimą skonį.

Betrūksta šaukšto grietinės į kiekvieną dubenėlį, žiupsnio smulkintų svogūnų laiškų ir gal dar duonos riekės.

~ burokėlių ir pomidorų sriuba ~

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio svogūnas

3-4 nedideli pomidorai

300 g virtų burokėlių

1/2 šaukštelio malto kumino

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

1 šaukštas koncentruotos pomidorų piurė arba tyrės

2 l daržovių sultinio

2 nedidelės bulvės

Vidutinio dydžio puode įkaitink aliejų.

Sudėk smulkiai supjaustytą svogūną ir ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas kepk apie 3-4 minutes, kol taps skaidrus.

Sudėk kubeliais supjaustytus virtus burokėlius ir pomidorus. Pagardink žiupsneliu druskos, pipirų ir troškink dar 5 minutes, kol pomidorai išskirs sultis.

Suberk kuminą, sudėk pomidorų tyrę ir pakepink dar minutėlę.

Supilk sultinį, sudėk kubeliais supjaustytas bulves, puodą uždenk ir palik virti. Kai užvirs, dangtį praverk ir virk 10 minučių.

Patiek karštą su grietine.

N.B. Jei nemėgsti pomidorų žievelių, jas gali nulupti: įpjauk negilų, bet platų kryželį kiekvieno viršūnėlėje, sudėk į gilų dubenį ir užpilk verdančiu vandeniu. Palaikyk apie pusę minutės, karštą vandenį nupilk ir užpilk labai šaltu. Išimk pomidorus iš dubens, nusausink ir nulupk.

Skanaus!

Šaltinis: Food&Wine

Burokeliu ir pomidoru sriubaRecipe in English

~ beetroot & tomato soup ~
3 tablespoons olive oil
1 medium onion, chopped
3-4 medium tomatoes, chopped
300 g cooked beetroots, chopped
1/2 teaspoon ground cumin
salt
freshly ground black pepper
1 teaspoon concentrated tomato puree
2 l vegetable stock
2 small potatoes, peeled and cut into cubes
Heat the oil in the medium saucepan.
Add the onion and cook over medium heat until softened, about 4 minutes. Add the tomatoes and beets, season with salt and pepper and
cook, stirring occasionally, until the tomatoes release their juices, about 5 minutes.
Add the cumin and tomato paste, and cook, stirring, about 1 minute.
Stir in the vegetable stock, potatoes, cover and bring to a boil. Simmer over low heat for 10 minutes.
Serve with dollops of crème fraîche.

Enjoy!