savaitgalio trupiniai: turgūs, pavasaris ir maistas

Kai orai ėmė eit vis šiltyn ir šiltyn, po truputį ėmėm ropštis laukan iš namų. Net akyse tapo šviesiau – man, pavasario vaikui, saulė ypač reikalinga. Savaitgalius pamažėle pradėsim leisti parkuose – didžiuliuose miesto centre ar mažesniuose, greta namų. Užklosim žolę languota staltiese ir ruošim nedidelius piknikus, prasidedančius apsilankymais turguje, skaniais užkandžiais ir tauškalais, ir pasibaigiančius surankiojus paskutinius pyrago trupinius gulinėjimu ant nugaros skaičiuojant debesų avinėlius, skabant smilgas, svaidant bumerangą ar įsikniaubus į knygą. Nes kartais viskas, ko reikia – saulė, giedras dangus, kompanija ir tiesiog saldus laikas sau ir su tais, kuriuos myli.

Šis savaitgalis buvo nuostabus. Ilgas, nepaisant į priekį pasuktos laikrodžio rodyklės, vasariškai šiltas ir… skanus. Akylesni skaitytojai galbūt pamena, kad baigiantis metams pažadėjau papasakoti apie skaniausius Londono maisto turgelius. Tad štai: jei keliausi ar dar tik planuoji kelionę į čia, pasilik laiko turgui, nes Londonas nėra vien pub’ai, išpardavimai ar nemokami muziejai. Šįsyk – apie Rytuose ir Pietryčiuose esančius mano mėgstamiausius du.

Keliaujam!

Broadway market.

Nedidelis, atviroje gatvėje įsikūręs, tik šeštadieniais veikiantis maisto ir truputuko sendaikčių turgelis – labai simpatiškas ir mielas. Iš abiejų pusių jį gaubia jaukios mažutės kavinukės, kuriose, prisėdęs ant kėdės su puodeliu kokio-tik-nori-gėrimo, gali stebėt pro šalį skubančius žmones, stileivas, plot į taktą gatvės muzikantams ir tiesiog skinti dieną. Čia rasi ir naminių sūrių, ir sviesto, ir daržovių, ką tik išspaustų sulčių kokteilių, ekologiškos duonos, pyragų – saldžių ir ne. Čia nėra miesto centrui būdingo šurmulio, čia visi neskuba ir dirba savo darbus: prekeiviai neįkyrėja siūlydami prekes, pirkėjai ragauja, renkasi ir perka, o žioplinėtojai tiesiog žioplinėja.

Po turgaus gali traukti į greta plytinčius London Field’s jaukiai popietei arba kiek tolėliau, kanalo link. Broadway market įsiremia į Regent‘s canal – palei jį smagu pasivaikštinėt giedrą dieną, o šiltą vasaros vakarą, susisupus į apklotą, ant suoliuko gerti vyną ir dalintis pyrago trupiniais su antimis.

Vien dėl šio turgaus verta (labai labai!) pamilti Londono Rytus.

Apsilankyk čia šeštadienį (9.00-17.00)

Artimiausios stotys:

Clapton railway station, iš čia – Stop A 254 arba 106 autobusai iki King Edward Rd.

Haggerston railway station

E8 4PH

Borough market.

Bemaž tris kartus didesnis už Broadway market, didysis brolis Borough susideda iš kelių mažesnių: Jubilee, Middle ir Green market. Įsikūręs po geležinkelio tiltu visai netoli turistų mėgstamų London bridge ir Tower of London, tai vienas didžiausių maisto turgų ir tiesiog maisto meka Londone. Ir žmonių čia bemaž penkiskart daugiau – šeštadienio popietę gali tekti ir alkūnėm pasistumdyti. Bet verta! Dėl kvapų, dėl skonių, dėl atmosferos ir net dėl tų pačių pasistumdymų eilėse dėl šviežios duonos, obuolių štrudelio gabalėlio ar vytintos dešros rinkės tiesiai iš Prancūzijos. Tavęs laukia didžiulė vynoteka, ispaniškai virtuvei skirta krautuvėlė, šviežia žuvis ir mėsa, ekologiškų daržovių kalnai, visokių skanumų ir sūrių rojus – you name it, they have it.

Skanėstų kupinu krepšeliu gali patraukti link London bridge ir Temzės arba tiesiog rasti vietos greta kitų užkandžiautojų kiemelyje prie šalimais esančios Southwark Cathedral – vietos stebuklingai pakanka visai jūrai žmonių!

Apsilankyk čia ketvirtadienį (11.00-17.00), penktadienį (12.00-18.00) ir šeštadienį (9.00-17.00).

Artimiausios stotys:

London bridge tube station

Borough tube station

SE1 1TL

Beje: jei pasitaikys geras oras, turėsi marias laiko ir mėgsti ne tik valgyti, bet ir skaityt, paėjėjęs šiek tiek kairiau Temzės pakrante iki Waterloo bridge, tiesiai po juo rasi nemažą knygų iš antrų rankų knygynėlį The Southbank book market. Knygos čia nuo £2.50, būklė jų dažniausiai puiki, o pasirinkimas gausus. Veikia kasdien.

Pietryčiuose yra dar vienas – Greenwich market. Negalėčiau priskirti jo prie mėgstamiausių, neskirčiau jam ir specialaus vizito: turgus visai nedidukas ir, sakyčiau, kiek per daug turistinis, orientuotas į minias, plaukiančias pasižvalgyt į karalienės rūmus, Jūrų muziejų ar užkopti į Karališkąją observatoriją. Vis dėlto, jei tik lankysies šiame rajone ar jo apylinkėse (o Greenwich tikrai turi žavesio) – užsuk. Juo labiau, kad čia patekti galima gana smagiu būdu – 370 m ilgio pėsčiųjų tuneliu, nutiestu tiesiai po Temze!

Maistas turguje – išsineštinis, take away. Čia rasi turkiškų, afrikietiškų, japoniškų, kiniškų, ispaniškų, itališkų patiekalų ir kartais lenkiškų spurgų. Mes labiausiai mėgstam braziliškas churros su dulce de leche (karamele) ir turkiškas susuktas picas lahmacun su ėriena, šviežiomis daržovėmis ir jogurtu, gardintu mėtomis. Jei užsuksi ir susigundysi kuo nors gardžiu, nueik pasisėdėt ant pievutės prie Greenwich university – čia net ir savaitgaliais pro langus liejasi repetuojamų muzikos kūrinių garsai.

Apsilankyk čia antradienį-šeštadienį (10.00-17.30)

Artimiausios stotys:

Island Gardens DLR station ir požeminis pėsčiųjų tunelis Greenwich foot tunnel link Greenwich

Cutty Sark DLR station

Greenwich DLR station

SE10 9HZ

O mes šeštadienį įpusėjome Green park’e sukritę ant žolės, ragavom trijų rūšių tapenade (užtepus), į kuriuos dažėm šviežutėlės, traškios duonos su alyvuogių aliejumi ir rozmarinų adatėlėmis gabalėlius, trupinom Jo labai šokoladinį brownie ir mano fantastišką sūrpyragį su mėlynėmis. Aplink klegėjo žmonės, žydėjo narcizai, vyšnios ir magnolijos, pamažėle sprogo medžiai, o vis labiau šildanti saulė glostė nuogas pėdas.

Jis jau tikrai Londone, tas pavasaris.

Pasidalinkite:

20 Comments

Add Yours
  1. 2
    Skaitytoja

    Man apskritai Notting Hill’as pats pats pačiausias… :) Et… Viena dieną aš gyvensiu tuose keių aukštų senos statybos kotedžiukuose, na arba bent butelyje tokiame name :)))) Ta pusė išties su kažkokiu savitu šarmu, kad nesinori iš ten ir bėgti :) Sėkmės Tau, lauksiu naujų įrašų, jie nuostabūs išties :)

  2. 3
    Jurgita

    Lina, bus :) Nenoriu (nemėgstu) prisižadėt, bet… Turiu minčių :)

    Rennie, oo, maratonas! Sėkmės vyrui didžiausios :)

  3. 4
    Jurgita

    Skaitytoja, planuoju dar bent kelis įrašus, tad užsuksiu ir į Portobello :) Tolokai jis nuo manęs, tiesa, retokai lankausi, bet tikrai – žavus. Apskritai ta vakarų pusė kitokia, Londone labiausiai mėgstu ją ir šiaurės vakarus :)

    Laura, pritariu dėl minių Borough – šį šeštadienį pilnutėlis jis buvo, gal kad orai pasitaisė, rudeniop kažkaip laisviau pataikydavau :) Sako, geriausia ten darbo dieną eit – nežinau, nebandžiau, ‘mėgstu’ piko kamščius šeštadieninius :)) O į Broadway užsuk. Papasakosi, ar patiko :)
    (pavasaris – pasakiškas. šiandien jau į kiemelį vakarieniaut išlindom :)

  4. 5
    Jurgita

    aure, būtiniausiai įtrauk :) nepamiršk tik talpios kuprinės ir piniginės :))

    Maisto Diletante, ačiū tau, kad skaitai :)

  5. 6
    Rennie

    Koks saulėtas ir skanus reportažiukas :) O į Borough market, kai paskutinį kartą lankiausi Londone, niekaip nespėjau ir labai gailėjausi. Dabar viešėsiu per Londono maratoną (palaikysiu vyra), tai būtinai jame apsilankysiu :) Pas jus jau tikras pavasaris…

  6. 9
    Laura

    Kokios gražios nuotraukos!!! Man tiesą sakant Borough market kažkaip žmonių per daug. Kartais net iki prekystalių neįmanoma prasibraut. Arba gal aš čia taip užtaikiau. Tą mažesnį reikės patikrint. Sudominai labai. Matau irgi mėgaujiesi pavasariu. Kaip smagu, kad saulutė vis nedingsta, ar ne?

  7. 10
    Skaitytoja

    Nuostabu :) Noriu vėl kelti sparnus ten, bent keliom savaitėlėm :) Anksčiau negalėjau pakęsti šio miesto, dabar be jo negaliu… Et.. :) O man, net neįsivaizduoju kodėl, Notting Hill’o vistiek pats mieliausias :) Taip, ten būna pilna turistų, bet atsikėlus anksčiau – ten dar ramiau, o visos gėrybės tiesiog laužo stalus… :) Labai „skanus“ įrašas :)

  8. 11
    Maisto Diletantė

    Tokius reportažus atsiverčiu ir skaitau po truputį, po sakinį – pasimėgaudama nuotraukomis ir vėl grįždama prie teksto, ačiū už tas nuostabias akimirkas :)

  9. 12
    aure

    Fantastiskas pasakojimas, ka tik perskaiciau su stiprios kavos rytiniu gurksniu ir taip linksmas darbadienis pasidare:D nezinau kodel, bet tokios nuotraukos ir jaukus tekstas, rodos apgaubia geru upu:]]kaip tik planuoju kelione i londona ir tai kas cia parasyta – butinai itrauksiu i must visit sarasa ;D

  10. 13
    Jurgita

    citrina ir bulve, pamąsčiau, kad jau va ne vienas blogeris apsilankė Londone ir pamatė ne visai tai, ką miestas iš tikrųjų gali pasiūlyt, tad sukūriau įrašą būsimiems keliautojams – galgi pravers :)

  11. 14
    Jurgita

    Marta, dėkui. Būtinai atvažiuok. Tik ne žiemą, o va dabar, balandį, iki rudens – atsigauna miestas.

    O mes čia diskutavom, ar tokie turgūs būtų populiarūs LT? Tarkim, ar Tymo turgus Vilniuj gausiai lankomas ir siaubiamas? Įtariu, vien dėl kainų žmonės po tokius kaip Borough vaikščiotų kaip po muziejų, nes va pyrago gabalėlis čia – £1,5-3 (realiai nėr daug iš finansinės pusės, kišenės neskriaudžia), Lietuvoj už 12 Lt kažin, ar kas pirktų, o už 3 litus parduodančių nerasi :) Tradicija graži ir skani, bet… Gal kada nors?

    Kristina, aš visą žiemą pavasario laukiu dėl jų :) Tokia atgaiva vien pažioplinėt, akis paganyt, ech.

  12. 15
    Jurgita

    Indre, nusišypsojau iš tų kopūstų :)
    Bet va į Škotiją norėčiau, nors ir be turgelių :) Gražioj šaly gyveni..

    Violeta :) Man kartais atrodo, kad vakarais maistblogius reiktų uždaryt kaip kavines kokias – kad neprisivalgytų skaitytojai prieš miegą, o prisivalgę baubukų nesapnuotų :)

  13. 18
    marrti

    Taip sėdžiu ir spoksau į tas nuotraukas perskaičius viską… 1. Noriu į tokius turgus, tvarkingus, kvapnius ir kupinus skirtingų skonių. 2. Pavydžiu tiems žmogeliams nuotraukose be striukų, paltų ir pavasariškai nusiteikusiems.
    Puikaus tau likusio pavasario :). O tavo dėka Londonas tapo miestu, kuri dabar tikrai norėčiau aplankyti.

  14. 20
    Indre

    Kaip fantastiška…anksčiau rašiau, kad alpau dėl turgelio, kurį tik ir temačiau trumpam pabuvus Londone ilgėliau nei trumpa ekskursija po įžymias vietas… ir kodėl kodėl ta Škotija tokia tik su vienu prekystaliu ūkininkų turgelyje, ant kurio tik kopūstai… :) Gera Tave skaityti!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *