naminiai makaronai

Londone nėra ryškios ribos tarp žiemos ir pavasario. Na, žinot, tų pavasarinių upelių gatvėse, nuo stogų bėgančių, į skardines palanges barbenančių ir už apykaklių byrančių lašų, pirmųjų – šildančių – saulės spindulių, pamažėle besitraukiančių pieniško sniego lopinėlių, žibučių šlaituose ir bundančios žemės. Čia krūmas už lango visą žiemą nenumeta lapų, per naujametį termometras rodo plius dvylika, sausio pabaigoj išlenda krokai, šen bei ten ima žydėt vyšnios, o kovą kaip pašėlę geltonuoja narcizai ir nedidukai pienių kauburėliai.

Apie pavasarį šaukia besikeičiantis turgus. Atsiranda vis daugiau pavasarinių gėrybių, po truputį ridikėlių, salotų lapų, šviežių svogūnų laiškų, smidrų. Kol kas džiaugiuos špinatais – mėgstu jais paįvairint salotas, ruošt sriubas, gamint įdarus ar padažus. Pastarieji ypač tinka makaronams.

Naminiai makaronai – toks visai nesudėtingas ir smagiai (greit!) pagaminamas dalykas. Tereikia šiek tiek manų kruopų, miltų, kelių kiaušinių ir vandens. Ir dar padažo. Žalio, nes jau pavasaris. Apie pesto jau pasakojau. Šis – kiek kitoks, su špinatais ir nedideliu atradimu: jei nemėgsti aitraus česnako skonio ir kvapo, jį trumpai patroškink keptuvėje įkaitintame aliejuje, o tada sutrink su likusiais padažo ingredientais.

Pici – tai tokie beveik spagečiai, tik penkiskart storesni, netaisyklingos fromos itališki makaronai. Arba makaronai pradinukams. Paprastai gaminami namuose ir valgomi švieži, tačiau galima rast ir džiovintų. Kodėl pradinukams? Nes jiems pagamint nereik visai jokių įgūdžių, kočėlo ar pastos gaminimo aparato. Tik rankų ir tvirto paviršiaus :) Man ypač patiko tešla – su ja lengva dirbti, vos vos limpa prie rankų, tačiau yra elastinga kaip plastilinas. Ir skonis išvirusių makaronų koks geras! Kitąsyk gaminsiu farfalle, tagliatelle arba lakštus lazanijai!

~ naminiai makaronai ~

stiklinė manų kruopų

3/4 stiklinės* miltų

2 kiaušiniai

šlakelis alyvuogių aliejaus

1/4 – 1/2 stiklinės vandens

Manų kruopas su miltais sumaišyk gilesniame dubenyje.

Kiaušinius atskirai lengvai suplak su šlakeliu aliejaus, supilk į miltus ir išmaišyk. Po truputį pilk vandenį nuolat maišydamas mediniu šaukštu, kol tešla sulips – man užteko 1/4 stiklinės. Tešla neturi būti labai sausa – geriau, jei kiek limpa prie rankų.

Tešlą išversk ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk apie 10 minučių, kol taps tvirta, bet elastinga.

Įsuk į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą pusvalandžiui.

Imk po nedidelį gabalėlį atvėsusios tešlos ir tarp delnų arba ant stalo iškočiok į storoką ir ilgą spagetį (virdami makaronai dar kiek išsipučia).

Pagamintus makaronus vieną šalia kito dėk ant manų kruopomis pabarstyto stalo arba į didelę kepimo skardą – tik ne per arti, nes tikrai sulips.

Užvirk didelį puodą vandens, gausiai pasūdyk, sudėk makaronus, kelissyk pamaišyk ir leisk virti 5-8 minutes. Šviežiems makaronams tai labai ilgas laikas, tačiau pici gana stori, tad juos reik pavirti kiek ilgiau.

Išvirusius makaronus nukošk, sukrauk į lėkštes, užbarstyk sūriu ir patiek su pesto padažu.

* stiklinė – 250 ml.

~ špinatų ir bazilikų pesto ~

gera sauja šviežių bazilikų

triskart tiek špinatų lapelių

2 nedidelės česnako skiltelės

šaukštas pinijų

kokybiško alyvuogių aliejaus

gabalėlis parmezano arba pekorino sūrio

druskos

žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų

Bazilikus ir špinatus nuplauk, kruopščiai nusausink.

Česnako skilteles nulupk. Nedideliame puodelyje įkaitink šiek tiek aliejaus, sudėk česnaką ir patroškink kelias minutes.

Į maisto smulkintuvą sudėk visas padažo sudedamąsias dalis (išskyrus druską ir pipirus) ir sutrink iki košelės.

Paskanink druska, pipirais ir pagal skonį alyvuogių aliejumi.

Skanaus!

Recipe in English

~ homemade pici with spinach and basil pesto ~
for the pasta:
1 cup fine semolina
3/4 cup plain four
2 eggs
drizzle of olive oil
1/4 to 1/2 cup water
for the pesto:
1 handful fresh basil
3 handfuls fresh baby spinach leaves
2 small garlic cloves
piece of parmesan or pecorino
1 tablespoon pine nuts
salt, pepper, olive oil
Sift your flours together into a big bowl and stir until completely incorporated. Whisk theb eggs and olive oil together in a cup and
slowly drizzle into the flour stirring with a wooden spoon. Add enough water to keep the mixture moist - 1/4 cup of water was enough
this time.
Once the dough has formed continue kneading for 10 minutes. Wrap in a cling film and refrigerate for 30 minutes.
Take a small piece of dough and roll out each piece into a thick spaghetti, either between your hands or rolling on the board - pici
must be much thicker than a typical spaghetti.
Lay them out on a baking sheet and sprinkle with semolina to keep them from sticking.
Bring a huge pot of heavily salted water up to a boil and add your pici. Stir once or twice at the start to keep them from sticking,
and then allow them to cook for 5-8 minutes.  It takes more time because pici are pretty thick.
Drain the pasta and serve with grated parmesan and pesto.
Make the pesto:
Peel and cook the garlic in some of olive oil until soft and lightly golden. This helps the pesto from tasting of only raw and spicy
garlic.
Add the garlic to a food processor with the spinach, basil, cheese, and pine nuts. Add extra olive oil until a smooth paste forms.
Salt and pepper, then cover and refrigerate until you’re ready to add to your pasta.

Buon appetito!

Šaltinis: Giusto Gusto

Anksčiau:

Žaliasis pesto

Sicilietiškas pesto

Pasidalinkite:

16 Comments

Add Yours
  1. 1
    Laura

    Bet is kitos puses: as daznai saldau virtinius. Pasidarau vienu metu labai daug, kad kokiems 3/4 pavalgymams butu. Neatsildau, o tiesiai metu i verdanti vandeni, tai nebuvo pavede.. Bet dekoju uz patarimus – meginsiu

  2. 2
    Jurgita

    Laura, teoriškai įmanoma – šios rūšies džiovintų makaronų kai kuriose krautuvėse galima nusipirkti. Aš mėginčiau džiovinti, kameroje šaldyčiau nebent pačią tešlą ir greitai pasigaminčiau makaronų vėliau, o ne jau suformuotus makaronus – baisoka, kad atšildyti ištižti gali..

  3. 3
    Laura

    Kaip manot, ar iseitu siuos makaronus sudziovinti, kad butu velesniam „greitam“ pavalgymui? Ar geriau uzsaldyti kameroj?

  4. 6
    aure

    man irgi itarimas yra, kad per storus:] nu nieko, vis tiek buvo beveik suvalgyti , tik ne taip skaniai :D reikes meginti dar:]

  5. 7
    Jurgita

    Dalia, skanaus :)

    aure, gali būti, kad pagaminai storesnius ir per trumpai virei. Pirmą kartą ruošiant geriausia, matyt, yra tiesiog ragauti, kad nustatytum patį geriausią makaronų kietumą/minkštumą/al dente ir virimo laiką. Labai gaila, kad nepavyko, bet gal kitą sykį..?

  6. 8
    aure

    nu wa, taip svajojau kaip skanu bus,o mane istiko nesekme ;( gal galetum patarti kodel kitam kartui? dariau viska identiskai nuosirdziai pagal recepta (nes pirma karta naminius makaraškus gaminau) , bet buvo labai kieti ://

  7. 10
    Jurgita

    Laura, o va pusę šios savaitės – vasara praktiškai, šiandien diena apskritai fantastiška! Patinka :)

    Kristina, raudonojo namie nesu gaminus, na, teisybės dėlei, esu tokį pusiau raudoną – su šviežiais pomidorais, sicilietišką. Reiks išmėgint :)

    Mindaugai, talpink, neslėpk gėrio :)

  8. 11
    Jurgita

    Indre, aha, pamatei ir tu turgelius :) Parduotuvėse daržovių ir vaisių nebeperku, išpuikau, gal tik prieskonines žoleles, kurių turguj šalimais nelabai rasi.

    Rennie, tikrai, labai tiksliai surašei – yra, ką pakramtyt :)) Šiandien vėl gaminsiu – labai vykęs dalykas.

  9. 12
    Mindaugas

    Žiūriu ir mėgaujuosi ;) reiks ir man patalpinti savo naminius makaronus, vis neprisiruošiu.. jau labai pasiilgau šviežaus pesto… gundančios foto… mmmmm.. :)

  10. 13
    Kristina

    Niekad nebandziau namuose gaminti makaronu :) atrodo pasakiskai :) dabar taip susimasinau su tuo pesto, reiks vel namuose pasidaryti :) Man dar labai patinka raudonaji pesto gaminti su saulej dziovintais pomidorais hmmm… manau, kad cia pietu metas savo daro, reikia eit pavalgyti :D

  11. 14
    Laura

    Tikrai nėra ribos tarp žiemos ir pavasario. Vieną dieną niūruma neišpasakyta, o kitą jau +15 ir žiedai visur išlindę. :) Kaip gamta prie visko sugeba prisitaikyti… Makaronai su žaliu padažu pavasariui pats tas. :)

  12. 15
    Rennie

    Koks skanumas naminiai makaronai :) man kaip tik patinka storesni, kai yra ką pakramtyti. Labai skaniai atrodo, jaučiu, reiks gaminti :)

  13. 16
    Indre

    Prieš savaitę buvau Londone, tai tiek alpau dėl tų turgelių, kad net juokės iš manęs… Na man žavumas neišpasakytas or toks gėėėris jie pasirodė..kas kad rytų Londonas ar pan., bet sveriamų gėrybių, žalumynų yra pas azijiečius, o ne tik tik sufasuotų parduotuvinių!! Škotijoj nieko panašaus… eh

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *