štolenas

Kas yra štolenas (stollen), tikrai visi žinot ar bent esat girdėję – bemaž kiekvienas maisto blog’as jau spėjo pasidalint savuoju variantu. Tai bene populiariausia vokiška saldi mielinė duona, kepama ir kelias savaites ar net mėnesį brandinama šalies šeimininkių prieš Kalėdas. Štolenas gardinamas rome ar brendyje išmirkusiomis razinomis, cukatomis, migdolų riešutais, jam negailima prieskonių, kiaušinių, sviesto ir pieno. Bene populiariausi ir mėgstamiausi štolenai, kepami su marcipanais.

Pirmą sykį štoleno pernai paragavau iš vokiškojo Lidl – pasirodė sausas, kad ir gausiai marcipaninis. Nevykusi pirmoji pažintis pastūmėjo išmėginti namuose keptą – pavyko puikiai! Receptą susiradau tokioj knygoj apie duoną – leidimas jos, tiesa, senokas, bet kokia tai knyga! Kruopštūs ir tobuli receptai iš viso pasaulio, kurie pasiteisina vi-sa-da. Išmėginta ne vieną kartą. Jei kartais užtiktumei kur nors, kada nors (amazon’as jų visad turi, beje :) – čiupk. Garbės žodis.

Manasis štolenas pavirto į nedidelius gardžius gabalėlius su džiovintais vaisiais, sulaistytais trupučiu suaugusiųjų gėrimo, apvoliotus svieste ir cukraus pudroje. Brandinau lygiai savaitę – ilgiau nepavyko, nes namuose gyvena ir antras labai pyraginis žmogus, be to, iki atostogų šluojam maisto (ir šaldytuvo) atsargas – pasirodo, kiek esama pasislėpusių skanių dalykų!

Jaukaus švenčių laukimo!

~ mažučiai stollen gabalėliai ~

maždaug 30 gabalėlių arba vienas vidutinio dydžio pyragas

įdarui:

125 g razinų

50 g cukruotų apelsino žievelių

50 g migdolų

25 ml romo (brendžio) ir šiek tiek Amaretto likerio (nebūtinas)

100 g marcipaninės masės

tešlai:

7 g sausų mielių

60 ml pieno

5 šaukštai cukraus

kiaušinis

25 g sviesto

250 g miltų

šaukštelis cinamono

po žiupsnelį maltų gvazdikėlių ir kardamono

gabalėliams padengti:

70 g sviesto

puodelis cukraus pudros

Džiovintus vaisius suberk į dubenėlį, užpilk romu (brendžiu) ir likeriu, ir palik kelioms valandoms arba nakčiai.

Pieną pašildyk, suberk mieles ir šaukštą cukraus, išmaišyk ir palik šiltai 5 minutes, kol mišinys ims putoti.

Ištirpink sviestą, lengvai išplak kiaušinį.

Miltus įsijok į platų ir gilų dubenį, sumaišyk su likusiu cukrumi ir prieskoniais. Supilk mielių mišinį, tirpintą sviestą, išplaktą kiaušinį, suberk džiovintus vaisius ir gabalėliais susmulkintą marcipaną. Jei naudosi minkštą marcipaninę masę, ją tiesiog įmaišyk mediniu šaukštu. Maišyk, kol tešla sulips, tuomet išversk ją ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk maždaug 10 minučių, kol tešla taps elastinga.

Tešlą suspausk į kamuolį ir paguldyk į aliejumi lengvai išteptą dubenį. Uždenk drobele ar maistine plėvele ir palik šiltoje vietoje valandą-pusantros, kol tešla pakils.

Pakilusią tešlą paminkyk ant miltais pabarstyto stalo ir padalink į keturias dalis. Kiekvieną dalį išvoliok į maždaug 2 pirštų pločio volelį ir supjaustyk 2 pirštų pločio gabalėliais.

Juos sudėk ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug 15 minučių arba kol pyragėliai gražiai pagels.

Ištirpink sviestą, cukraus pudrą suberk į lėkštę.

Gabalėlius, kol jie dar šilti, apvoliok svieste iš visų pusių, tada – gausiai – cukraus pudroje. Palik atvėsti, sudėk į hermetiškus indelius ir pamiršk dviems savaitėms arba valgyt iš karto, o nesuvalgytus laikyk sandariuose indeliuose, kad nesudžiūtų.

Geras dalykas tas štolenas. Jei paskubėsi, dar spėsi išsikepti ir kelias savaites pabrandinti (jei pavyks susilaikyt neparagavus, nes man tokie va dalykai atrodo visiškas nesusipratimas – iškeptų skanėstų noriu čia ir dabar :)

N.B. Jei tingi terliotis su nedideliais stollen gabalėliais, gali išsikepti vieną vidutinio dydžio pyragą. Jį kepk maždaug dvigubai ilgiau, sek laiką: pyragas iškepė, kai dailiai pagelsta ir, pastuksenus, atrodo tuščiaviduris. Dar šiltą pyragą aptepk sviestu (jo prireiks dvigubai mažiau) ir dosniai apibarstyk cukraus pudra.

Jei nemėgsti razinų, keisk jas smulkiai supjaustytomis džiovintomis figomis, datulėmis, persikais ar abrikosais.

Skanaus!

Šaltiniai: Christine Ingram & Jennie Shapter. Bread: the breads of the world and how to make them at home. 202 p. ir Soup flower

Pasidalinkite:

3 Comments

Add Yours
  1. 1
    Kristina

    Ofise visada prieš Kalėdas direktorius atneša bent porą tokių Stollen pyragų :) Labai jau jie saldūs, bet vistiek negaliu atsispirti :D O tavieji tokie gundantys, net smagiau tokie maži gabaliukai atrodo ir valgosi turbūt lengviau :D

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *