virtų bulvių kepsneliai su feta ir žalumynais arba švilpikai kitaip

PolpettesNežinau, ar jums pasitaiko savaičių, slenkančių, rodos, vėžlio žingsniu. Beprotiškai ilgą pirmadienį keičia antra tiek begalinis antradienis ir likusi kompanija, o penktadienis ateina toks laukiamas kaip nežinau net, Kalėdos gal? Atidirbi paskutinę dieną ir, sėdėdamas burzgiančiame autobuse namo, imi svajoti apie ranka pasiekiamus paprastus dalykus: ilgesnį vakarą su knyga, ilgesnį rytą saulei glostant pagalvės kamputį, ilgesnius ir sotesnius pusryčius, o po jų – keliones. Po miestą, turgus ar, jei įnoringas oras leis – prie jūros.

Savaitgalių rytus mes dalinamės perpus: šeštadieniais pusryčius ruošiu aš, sekmadieniais blynus kepa jis. Tai mažos mūsų tradicijos, jaukūs naminiai mažmožiai. Sotesniems rytams renkuosi polpettes – graikiškus virtų bulvių kepsnelius. Jie fantastiški! Beveik švilpikai, tik pagardinti sūria feta, didele sauja krapų ir smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais. Bulves patogu išsivirti iš vakaro, tad ryte tereiks jas nulupti, sutrinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Jei turiu, įprastus miltus keičiu avinžirnių miltais – jų rasite sveiko maisto krautuvėlėse.

~ polpettes ~

1 kg bulvių

200 g fetos sūrio

2 kiaušiniai

3 šaukštai krapų

šaukštas citrinos sulčių

10 plonų svogūno laiškų

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

kaušelis miltų

aliejaus kepti

Bulves išvirk su lupenomis, nulupk ir sugrūsk.Polpettes

Įtrupink fetos sūrį, suberk susmulkintus krapus ir svogūnėlius, supilk citrinos sultis ir lengvai plaktus kiaušinius, paskanink pipirais ir druska (feta sūri, tad nepersistenk – paragauk). Išminkyk rankomis, tarp delnų suformuok nedidelius rutuliukus, juos lengvai suplok, apvoliok miltuose ir kepk įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.

Sudėk ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų galimą aliejaus perteklių.

Skaniausi šilti su grietine. Labai labai.

Skanaus!

Recipe in English

~ polpettes ~
1 kg potatoes
200 g feta cheese
4 spring onions, chopped
3 tablespoons chopped fresh dill
2 eggs, lightly beaten
1 tablespoon lemon juice
salt and ground black pepper
chickpea or plain flour for dredging
olive oil for frying

Boil the potatoes in the skins until soft. Drain and peel. Place in a bowl and mash. Crumble the feta cheese into the potatoes and
add the spring onions, dill, eggs and lemon juice, season with salt and pepper (the cheese is salty so taste before you add salt).
Stir well.
Cover the mixture and chill until firm. Divide the mixture into small balls and flatten them slightly. Dredge with flour. Heat the
oil in a frying pan and fry the polpettes until golden brown on each side. Drain on kitchen towel and serve at once with soured
cream or crème fraiche.

Enjoy!

Šaltinis: Jacqueline Clark & Joanna Farrow. Mediterranean: a taste of the sun, p. 71.

Anksčiau: Avinžirnių kepsneliai