saldus apkepas su makaronais ir obuoliais

Rytų pasitaiko visokių.

Lietingų ir tamsių, nuo stogų varvant lašams į vis didėjančias balutes, o nuo permirkusių skėčių – už apykaklių.

Vėsių ir vėjuotų, suveliančių plaukus ir priverčiančių tvirčiau įsisupti į megztinius ir užsisagstyti lietpalčius.

Ramių ir tylių, kai namai tušti ir nebylūs, koridoriuje rikiuojasi vienišos šlepetės, ant viryklės pūškuoja arbatinukas, ant spintelės baltuoja puodelis su šaukšteliu cukraus, o kieme – užuodi – švelniai kvepia jacintai. Šiuos myliu labiausiai.

Kai kurie rytai būna panašūs, bet dar geresni. Lietingi, tamsūs, vėsūs ar tiesiog nuobodūs už lango pavirsta į saldžius ir kvepiančius namuose. Su šilta arbata ir ką tik-ką tik iš orkaitės ištrauktu skanėstu. Pakvimpa rytine ramybe, pūkuotais vaikystės debesėliais, uogiene, keptais obuoliais, šiltomis rankomis ir trupučiu rūpesčio.

Kai kurie rytais visai nereiklūs, tikrai.

~~~

~ pasticcio dolce ~pasticcio dolce

5 šaukštai razinų

2 šaukštai Amaretto likerio (nebūtinas)

3 vidutiniai obuoliai

1/2 citrinos sultys

250 g makaronų (tagliatelle ar panašių)

4 kiaušiniai

130 g cukraus*

50 g migdolų

tarkuota 1/2 apelsino žievelė

keli šaukštai rudojo cukraus

migdolų plokštelių (nebūtina)

truputis alyvuogių aliejaus

~~~

~~~

Razinas nedideliame puodelyje užpilk likeriu ir palik 10 min. Jei likerio neturi, užpilk vandeniu, kad suminkštėtų.

pasticcio dolceObuolius nulupk, pašalink sėklalizdžius ir sutarkuok stambia tarka. Sumaišyk su citrinos sultimis, kad neparuduotų, ir atidėk į šalį.

Didesniame puode įkaitink vandenį, pasūdyk, suberk makaronus ir išvirk atsižvelgdamas į ant pakelio esančią instrukciją. Nukošk, nupilk šaltu vandeniu.

Migdolus paskrudink sausoje keptuvėje ir sukapok į stambesnius gabalėlius.

Kiaušinius dubenyje lengvai suplak šluotele su cukrumi, įmaišyk migdolus, razinas (jei naudojai Amaretto, supilk ir jo likučius, jei vandenį – nupilk), tarkuotą apelsino žievelę, makaronus ir tarkuotus obuolius. Tolygiai išmaišyk.

~~~

20 x 20 cm skersmens kepimo indo dugną padenk kepimo popieriumi, jį lengvai patepk aliejumi ir sukrėsk makaronų bei obuolių mišinį; pridenk folija.

180 laipsnių orkaitėje kepk 40 min., tuomet foliją nuimk, o apkepą pabarstyk ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Toliau kepk dar 10 min., kol cukrus išsilydys, o apkepo paviršius lengvai apskrus, ir trauk iš orkaitės.

Patiek dar šiltą su grietine, plakta grietinėle arba jogurtu. Manau, skanu būtų ir su mėgstama (rūgštesne) uogiene.

~~~

Amaretto tinka keisti keliais lašeliais migdolų ekstrakto, razinas – datulėmis be kauliukų arba džiovintomis pasticcio dolcefigomis.

Skonis – puikus. Patiko labai. Esu didelė makaronų draugė :), todėl dar vienas, šįsyk – saldus – receptas bus labai į naudą ir ruošiant pusryčius, ir saldžiai gardžius pietus.

* Cukraus reikėtų mažiau - net ir su 
nesaldžiuoju angliškuoju buvo kiek per saldu.

Skanaus!

~~~

~ Recipe in English ~

~ pasticcio dolce ~
5 tablespoons raisins
2 tablespoons Amaretto liqeur
3 medium apples
juice of 1/2 lemon
250 g tagliatelle
4 eggs
130 g sugar
50 g almonds, lightly toasted and chopped
chopped zest of 1/2 orange
2 tablespoons brown sugar
sliced amonds
olive oil
Place the raisins in a small bowl and pour over the Amaretto. Leave to soak for 10 mins.
Preheat the oven to 180 C. Peel, core and coarsely grate the apples. Place in a bowl and squeeze over the lemon juice.
Line a 20x20 cm tin with greaseproof paperand lightly brush with olive oil. Bring a large saucepan of salted water to the
boil, add the pasta and cook according to packet instructions. Drain, then rinse under cold water and set aside.
Meanwhile, put the eggs and sugar in a large bowl and lightly beat.
Add the almonds, orange zest and raisins along with the Amaretto. Fold in the pasta, then the grated apples.
Pour the mixture into the tin, cover with foil and bake in the oven for about 40 mins. Remove the foil, sprinkle with brown
sugar and sliced almonds and continue to bake for further 10 mins., until lightly browned on top.
Serve warm with whipped cream, crème fraîche or plain yoghurt.

~~~

Buon appetito!

Pagal Gino D’Acampo receptą.