saldi duonelė su morkomis ir briuselio kopūstais

Virtuvėj skamba balsai, antram aukšte girgžda grindys ir trinksi durys, kažkas ką tik grįžo iš darbo, kažkas dar tik valosi batus ir pasakoja istorijas, o aš užleidžiu užuolaidas nuo miesto šviesų ir garsų. Dar gurkšnis karštos arbatos, dar dvi riekės pyrago. Dar vienas rytas ir vakaras už lango, ir dar savaitė kalendoriuje. Iki pavasario.

Bet čia vis daugiau saulėtų dienų. O tos liūdnos šakos kieme vieną rytą pabudo apibarstytos geltonais žiedais ir, mačiau, parke jau pražydo snieguolės ir pūpso turbūt magnolijų pumpurai. Dienomis nebereikia pirštinių ir jau beveik reikėtų lengvų batelių…

…o paširdžius kaip ir namie po truputį ima kutenti. Atgimstanti gamta, žibančios akys, poezija, lakštingalos, tylūs kuždesiai, ievos, besileidžiantys spinduliai ant pečių ir it aguonų grūdeliai pabyrančios strazdanos…

Greitai.

Duonele su Briuselio kopustais ir morkomis

~~~

~ saldi duonelė su morkomis ir briuselio kopūstais ~

125 g morkų (arba 3 nedidelės)

125 g Briuselio kopūstų

nedidelė saujelė riešutų (graikinių, migdolų)

2 kiaušiniai

125 g cukraus

100 ml daržovių (arba rapsų) aliejaus

125 g miltų

2 šaukšteliai kepimo miltelių

1/2 šaukštelio malto cinamono

1/2 šaukštelio malto imbiero

1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto

šaukštas-du razinų

3 šaukštai kokoso drožlių

Į stačiakampę kepimo formą įklok kepimo popieriaus.

Smulkia tarka sutarkuok morkas, smulkiai supjaustyk Briuselio kopūstus, susmulkink riešutus.

Sudėk į dubenį ir išmaišyk.

Į atskirą indą įmušk kiaušinius, suberk cukrų, supilk aliejų.Duonele su Briuselio kopustais ir morkomis

Plak kelias minutes, tuomet po truputį, nenustodamas plakti, suberk miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną, imbierą ir vanilės ekstraktą.

Galiausiai įmaišyk tarkuotų morkų, smulkintų Briuselio kopūstų ir riešutų mišinį, suberk razinas ir kokoso drožles.

Duonelės tešlą supilk į kepimo formą ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę 45-50 min.: tiek laiko turėtų pakakti, kad į pyrago vidurį įkišęs medinį smeigtuką jį ištrauktum neaplipusį tešla.

Duonelė labai skani. Drėgna, gal kiek per saldi, todėl kitą sykį naudočiau mažiau cukraus. Kepdama lengvai kvepia cinamonu, vanile ir kažkodėl kopūstais :)) Vis dėlto niekas negalėjo atspėti, jog valgo Briuselio kopūstais gardintą saldų pyragą :)

Atvėsusią duonelę gali sutepti jogurto ir cukraus pudros glajumi, pabarstyti cukraus pudra ar nedaryti nieko – skanu bet kuriuo atveju. Būtinai kepsiu dar ne kartą.

Ir pabaigai – smagiai. Labai mėgstu šią citatą:

Vegetables are a must on a diet. I suggest carrot cake, zucchini bread and pumpkin pie (Jim Davis). :)

Recipe in English
~ sprouty cake ~
125 g carrots
125 g sprouts
a small handful of walnuts, almonds
2 eggs
125 g sugar
100 ml vegetable oil
125 g all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon ginger powder
1/2 teaspoon vanilla essence
1-2 tablespoons raisins
3 tablespoons dried coconut
Line a baking tin with greasproof paper. Preheat the oven to 180C.
Grate the carrots, chop the sprouts and nuts. Reserve.
Beat the eggs, sugar and oil together for a couple of minutes, then add the flour, mixed with baking powder, cinnamon, ginger and
vanilla essence, mixing for another minute.
Fold in the carrots, sprouts, nuts, raisins and dried coconut.
Pour the cake mix into the prepared tin and cook for 45-50 mins. until you can insert a toothpick in the middle and
it comes out dry.

Enjoy!

Šaltinis: Tess Read. The sprout book, p. 60

Anksčiau:
Saldi moliūgų duonelė su cinamoniniu sūrio įdaru
Bananų duonelė
Cukinijų duonelė