Karšta.
Labai karšta. Taip labai, kad, atrodo, imiu ir išgaruosiu lengvu drėgnu debesėliu nuo kėdės, nubyrėsiu lašeliais ir sutekėsiu į Vilnelę.
Namuose plius trisdešimt, už lango plius trisdešimt. Katiną priverstinai girdau iš čiaupo (nes jis tingi net pajudėti, o kailiuko padėt nusivilkt negaliu), kas rytą pabundu su mintimi, kaip nuostabiai nepakartojama būtų vakare panirti į ežero bangas, ir kas vakarą dūlinu namo braukdama prakaitą atgalia ranka ir valandai slepiuosi duše.
Geriausiu draugu tapo nuolat pildomas pusbutelis vandens. Didesnio tiesiog nesugebėčiau panešti.
Nekenčiu autobusų. Juose tvyro pusiaujo atogrąžų klimatas, jie smirdi, jų turėklai karšti ir lipnūs.
Bet vasarą vis tiek myliu, net ir tokią, mhm, ekstremaliai karštą šiųmetę. Šaldiklyje paslėpiau ledų, jei taip galima juos pavadinti. Greitai pagaminamų ir labai sočių. Tiesa – ir vėsinančių :) Jei pabodo kasrytinis ritualas jogurtas-medus, jogurtas-uogienė, jogurtas-dribsniai, vakare paįvairinkit meniu šaldytu graikišku jogurtu. Su pistacijų gabalėliais ir lengvais šerkšno kristalais.
~~~
~ jogurtiniai ledai su pistacijomis ~
500 g labai tiršto jogurto (graikiško arba mūsų prekybos centruose randamo turkiško, 10 proc. riebumo)
100 g pistacijų
maždaug 3/4 stiklinės cukraus
Paruošimas reikalauja ypač daug jėgų ir atidumo:
a) riešutus paskrudink (nesudegink) ir išgliaudyk;
b) riešutus ir cukrų suberk į maišytuvą ir susmulkink;
c) jogurtą perdėk į didesnį indą;
d) gautus trupinius suberk į jogurtą, gerai išmaišyk ir palik 5 min., kad cukrus lengvai aptirptų;
e) jogurtą sudėk į pirminį (gamintojo) indelį, uždenk ir šaldyk mažiausiai šešias valandas, geriausia – per naktį. Maišyti nereikia.
Prieš valgydamas keliolika minučių palaikyk šaldytuve, kad aptirptų.
Viskas. Nepavargai? :)
Patiks mėgstantiems jogurtą ir lengvą rūgštelę. Man saldumo netrūko, o štai mano žmogus burbtelėjo, jog galėtų būti ir saldžiau.
Turkiško jogurto rasi visose (net ir mažesnėse) Rimi arba Vilniuje esančioje rytietiškų prekių krautuvėje Ibrahim prekybos centre.
Skanaus!
Enjoy!
Šaltinis: BBC Good Food magazine Summer collection, 2010.